Η υπόθεση του ξενοδοχείου της Cocomat που πρέπει να κατεδαφιστεί αλλιώς ο ιδιοκτήτης του θα πληρώνει 6 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο σε πρόστιμα, έφερε στην επιφάνεια μια τραγελαφική ιστορία.
Γιατί δεν είναι μόνο αυτό το κτίριο το οποίο «ενοχλεί».
Υπάρχουν επιπλέον 20 κτίρια που έχουν το ίδιο η χαμηλότερο ύψος με αυτό αλλά είναι πλέον εκτός των ορίων καθ’ ύψος που επιβάλει ο καινούργιος Γενικός Πολεοδομικός Κανονισμός.
Δηλαδή τότε που χτίστηκε το ξενοδοχείο της COCOMAT ήταν μια χαρά και σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.
Αλλά τώρα επειδή έχει αλλάξει ο πολεοδομικός κανονισμός πρέπει να κατεδαφιστεί.
Αυτό αποφάσισε μια τριμελής επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Και φυσικά όλα αυτά γίνονται την ώρα που στην Μύκονο έχουν χτιστεί χιλιάδες παράνομα κτίσματα και μόλις τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση άρχισε να ασχολείται.
Προφανώς με τα χιλιάδες παράνομα στην Μύκονο δεν ασχολήθηκε κανένας εδω και δεκαετίες. Ποιος θα τολμούσε άλλωστε.
Δεν είναι μόνο το γνωστό ξενοδοχείο της Cocomat απέναντι από την Ακρόπολη που πρέπει να κατεδαφιστεί, αλλά περίπου 20 κτίρια που είναι πλέον παράνομα , μετά τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε με το πρακτικό της 3 τριμελούς επιτροπής συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Υπενθυμίζουμε ότι η δικαστική επιτροπή του ΣτΕ (προσοχή όχι η ολομέλεια) αποφάσισε μεταξύ άλλων για το ξενοδοχείο της COCOMAT προ ολίγων μηνών:
«σε περίπτωση που διαπιστώνεται είτε ότι οικοδομική άδεια για την ανέγερση κτιρίου επί ή πλησίον αρχαίου μνημείου έχει εκδοθεί χωρίς την έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού, είτε ότι ο Υπουργός Πολιτισμού έκρινε με πράξη του ότι οι οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται ή εκτελέστηκαν βάσει οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε χωρίς την απαιτούμενη από τον αρχαιολογικό νόμο έγκριση, βλάπτουν σοβαρά την προβολή, ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημείου αυτού, είτε η τυχόν χορηγηθείσα έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού ανακαλείται εκ των υστέρων, η πολεοδομική υπηρεσία υποχρεούται να ανακαλέσει την εν λόγω οικοδομική άδεια για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγομένους στην προστασία των μνημείων, ανεξαρτήτως του χρόνου ο οποίος παρήλθε από την χορήγηση της οικοδομικής άδειας και ασχέτως προς την εν των μεταξύ δημιουργηθείσα, τυχόν, πραγματική κατάσταση, δηλαδή την έναρξη ή την αποπεράτωση των οικοδομικών εργασιών, οι οποίες έγιναν μη νομίμως, παρά την έλλειψη αδείας του Υπουργείου Πολιτισμού.»
Πρόκειται για μια ερμηνεία, η οποία οδήγησε με συνοπτικές διαδικασίες στην κήρυξη τμήματος του επίμαχου ξενοδοχείου ως αυθαίρετου, στην επιβολή τεράστιων προστίμων και στην εντολή κατεδάφισης και όλα αυτά ενώ οι πάντες συμφωνούν ότι η οικοδομική του άδεια ήταν απολύτως νόμιμη.
Oμως ο WISEMAN συμφωνεί ότι πρέπει να κατεδαφιστούν επιπλέον 20 κτίρια στην ίδια ακριβώς περιοχή που είναι το ίδιο παράνομα σύμφωνα με την απόφαση της τριμελούς επιτροπής του ΣτΕ.
Η κατάσταση που διαμορφώθηκε βέβαια εγείρει και άλλα ερωτήματα.
Συγκεκριμένα, εάν η πολιτεία, δια της κυρίας Μενδώνη, δεν δεσμεύεται ούτε από νόμιμες άδειες ανέγερσης, ούτε από τον χρόνο αποπεράτωσης, ούτε από την πραγματική κατάσταση, και αν υποθέσουμε ότι η μοναδική πρόθεση όλων είναι η προστασία του μνημείου από τα ψηλά κτίρια, τότε θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού να πράξει τα δέοντα και για τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής.
Η παρέμβαση της κ. Σβολοπούλου του ΚΑΣ: Υπάρχουν και άλλα κτίρια που θέλουν “κούρεμα”
Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί του θέματος, καθώς πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες πολιτών, σχετικά με άλλα ψηλά κτίρια της περιοχής, τα οποία έχουν τα ίδια ή παρόμοια χαρακτηριστικά ως προς το ύψος με το εν λόγω ξενοδοχείο, και θεωρητικά θα πρέπει να τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης.
Άλλωστε η κα Σβολοπούλου, νομική σύμβουλος του κράτους, στην συνεδρίαση του ΚΑΣ τον Απρίλιο του 2020 που αφορούσε την εισήγηση για το κούρεμα ορόφων του ξενοδοχείου της COCOMΑT είπε τα εξής:
«Πρέπει το Συμβούλιο να είναι κοντά σε μια πραγματικότητα, γιατί δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι έχει κτιστεί και έχει ολοκληρωθεί το κτήριο, ότι έχουν γίνει κάποιες εγκαταστάσεις.
Και επιπλέον, επισημαίνει, θα πληρωθούν και αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, και αν θα έπρεπε να υπάρχει ένα άλλο περιβάλλον γύρω από την Ακρόπολη, θα έπρεπε να το κάνει αυτό σε όλες τις πολυκατοικίες που υπάρχουν γύρω, να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες και να τους υποχρεώσει να κόψουν ορόφους.
Συνεχίζει λέγοντας ότι το ιδανικό θα ήταν να μπορούσε κανείς να χαμηλώσει το ύψος σε όλο αυτό τον περιβάλλοντα χώρο του Βράχου, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να αναγκάζει να γκρεμίζουν και να αποζημιώνει.
Σημειώνει ότι αυτό που θέλει να πει είναι ότι πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους την πραγματική κατάσταση και προσθέτει ότι είναι λίγο άδικο να την «πληρώσει» μόνο ένας, ο οποίος όντως υπερέβη, και αυτό το παραπάνω θεωρεί ότι πρέπει να του κοπεί. Αλλά όχι μόνο αυτός και να μείνουν τα άλλα πολύ παραπάνω.»
Το κτίριο της Τσάμη Καρατάση
Ένα από αυτά είναι που πρέπει να κατεδαφιστεί, εκτός από το ξενοδοχείο της COCOMAT, είναι στην Τσαμη Καρατάση 5-7 το οποίο έχει ακριβώς το ίδιο ύψος με το επίμαχο ξενοδοχείο της Cocomat και βρίσκεται σχεδόν δίπλα από το ξενοδοχείο.
Το συγκεκριμένο κτίριο είναι δεκαώροφο ύψους 32 μέτρων.
Οικοδομήθηκε την δεκαετία του 1990, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΓΟΚ που ίσχυε τότε.
Όπως ουδείς δεν ασχολείται με το κτίριο αυτό για ένα και μοναδικό λόγο.
Στο κτίριο αυτό των 32 μέτρων στον τελευταίο όροφο, στεγάζεται μεταξύ άλλων, το Νορβηγικό Ινστιτούτο της Αθήνας, φορέας που συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και έχει πλούσια δράση σε ανασκαφές και λοιπές συναφείς δραστηριότητες, το οποίο Ινστιτούτο παρεμπιπτόντως, το 1988 συνυπέγραφε την διαμαρτυρία για την επικείμενη ανέγερση του κτιρίου των 32 μέτρων.
Για ποιο λόγο το Yπουργείο και η Πολεοδομία Αθηνών που ελέγχεται άμεσα από τον Δήμο Αθηναίων, δεν αποφασίζουν να γκρεμιστεί και αυτό το κτίριο;
Μήπως γιατί το υπουργείο Πολιτισμού, η κ. Μενδώνη και το ΚΑΣ δεν τολμούν τα αντιπαρατεθούν με το Νορβηγικό Ινστιτούτο και τον διευθυντή του τον κ. Knut Odegard.
Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών (νορβηγικά: Det Norske Institutt I Athen) είναι ένα από τα 17 ξένα αρχαιολογικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Αθήνα.
Το mononews.gr καλεί τον κ. Odegard και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να πάρουν θέση άμεσα.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής
- Σταϊκούρας: Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»