ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Συνάντηση με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Giorgia Meloni και της Πορτογαλίας Antonio Costa θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρωτοβουλία του, με στόχο να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ενόψει της επανενεργοποίησης, από 1/1/2024 των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Βασική θέση του Έλληνα ηγέτη είναι ότι η εν λόγω συζήτηση στους κόλπους της Ένωσης πρέπει να γίνει και σε επίπεδο αρχηγών και όχι μόνο σε επίπεδο Υπουργών στο πλαίσιο του Eurogroup. Και σε κάθε περίπτωση, να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε στερεότυπα του παρελθόντος. Να ολοκληρωθεί δε το συντομότερο δυνατόν.
Πίσω από αυτή τη βασική θέση, το ζητούμενο για τις χώρες του νότου, είναι να μην επιστρέψουμε στη λογική της λιτότητας που κυριαρχούσε πριν από το 2020. Να μην επαναληφθεί η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι οι κανόνες δεν θα πρέπει να υπονομεύουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, κυρίως στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τις μεταρρυθμίσεις. Θέμα που έθιξε και στις χθεσινές διαβουλεύσεις, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι κρίσιμα τα δίκτυα και η επένδυση σε αυτή «τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης».
Στην πραγματικότητα, η νέα πρωτοβουλία Μητσοτάκη έχει στον πυρήνα της ένα «όχι» σε ακραίες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και σε λογικές που υποστηρίζουν ότι οι χώρες με υψηλό χρέος, ακόμα και αν έχουν υπερπλεόνασμα, να μην μπορούν να δίνουν επιδόματα και ενισχύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια.
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει επίσης, πολιτική στήριξη έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα το project μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, καθιστώντας ουσιαστικά τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο.
Με δεδομένο ότι η οικονομία και η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα είναι βασικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, στη σκιά των πρόσφατων αναταραχών στον τραπεζικό τομέα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται ότι θα ενημερώσει τους ηγέτες για τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι θωρακισμένος.
Πιθανόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με την Ιταλίδα ομόλογο του, να θέσει και το θέμα της Hellenic Train και του ελληνικού σιδηροδρόμου ευρύτερα, σύμφωνα με τα όσα είπε και στην πρόσφατη συνέντευξη του.
Διαβάστε επίσης
ΕΕ: Παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη για τη μεταρρύθμιση αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα μειώσει το κόστος δανεισμού