ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με δάνειο ποσού 40 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί το επενδυτικό της πλάνο η Trade Estates, ενώ θα ακολουθήσει η άντληση κεφαλαίων από την αρχική δημόσια προσφορά εντός του 2023.
Η ΑΕΕΑΠ με βασικούς μετόχους τον όμιλο Φουρλή και την Autohellas σχεδιάζει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με την προσφορά να καθορίζεται σε τέτοιο ύψος ώστε να μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές, δεδομένου ότι κι άλλες εταιρείες ακινήτων ετοιμάζονται φέτος για ΙΡΟ. Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας, της οποίας ηγείται ο Δημήτρης Παπούλης, έφτασε το 2022 τα 102 εκατομμύρια ευρώ, καίτοι η μόχλευση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 33%.
«Η μόχλευση των περισσότερων ΑΕΕΑΠ κυμαίνεται από 45% έως 60%. Με το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η εταιρεία θα διαθέτει υπεραρκετά κεφάλαια για να υλοποιήσει το πρόγραμμα αγορών ακινήτων, που προβλέπει χαρτοφυλάκιο 800 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία», είπε ο πρόεδρος της Trade Estates και της Fourlis, Βασίλης Φουρλής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των χρηματιστηριακών αναλυτών.
Χετζάρει δάνεια 80 εκατ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα 100 εκατ. δανεισμού, τα 80 εκατ. ευρώ είναι αντισταθμισμένα έναντι κινδύνων (hedged), με τελικό επιτόκιο 3%. Σημείωσε δε, πως τα κεφάλαια από το RRF θα κατευθυνθούν στα πράσινα εμπορικά πάρκα που αναπτύσσει. «Στόχος είναι φέτος να μπει στο Χρηματιστήριο και να αποτυπώνεται στα αποτελέσματα με τρόπο που θα δείχνει την αξία των ακινήτων και της εμπορικής δραστηριότητας του ομίλου».
Όσον αφορά την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο (το ποσοστό που θα διατεθεί παραμένει άγνωστο), ο φάκελος προς υποβολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι έτοιμος, σύμφωνα με τα στελέχη της Trade Estates. Στόχος παραμένει η συμμετοχή του ομίλου Φουρλή να είναι χαμηλότερη του 50%, και η ρευστότητα να προέρχεται κυρίως από τρίτους μισθωτές και μόνο το 1/3 να εισπράττεται από εταιρείες του ομίλου. Σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΕΑΠ υπάρχουν ήδη τρία μέλη ανεξάρτητα από τον όμιλο.
Το σχέδιο της ΑΕΕΑΠ επικεντρώνεται σε logistics και εμπορικά πάρκα, ενώ ναυαρχίδα των επενδύσεων είναι το retail park στο Ελληνικό, όπου θα αναπτυχθεί και κατάστημα ΙΚΕΑ, ένα έργο 55 εκατομμυρίων. Έως το 2028 προβλέπεται ότι η Trade Estates θα έχει χτίσει χαρτοφυλάκιο 18 ακινήτων (σήμερα είναι ιδιοκτήτρια 10 retail parks και αποθηκών) αξίας 476 εκατ. ευρώ και εκμισθωμένης επιφάνειας 470.000 έως το 2026, μέσω επενδύσεων 150 εκατομμυρίων, έτσι ώστε να λαμβάνει έσοδα από ενοίκια 36 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike