ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι μαγειρεύει ο maître Λιβάνιος, τα ραντεβού του Εξάρχου και το ράλι στην Αττικής, τα μυστικά της ΓΕΚ και τα 19 ευρώ, το beef Σταϊκούρα – Ταχιάου, τι θα στηρίξει ο Μηταράκης, και ο καινοτόμος Ρέμος
Συγκεκριμένα, δύο είναι τα στοιχεία που περιμένουν να διαβάσουν το πρωί οι αναλυτές από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η ΔΕΗ: Το πρώτο έχει να κάνει με το αν τα EBITDA θα ξεπεράσουν το αρχικό guidance της διοίκησης για 860 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022, ξεπερνώντας ακόμα και τα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ, κινούμενα μεταξύ 920 – 930 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο συνδέεται με το πόσο επιπλέον έχει μειωθεί ο δανεισμός, περιμένοντας ότι θα είναι χαμηλότερος μεταξύ τρίτου και τετάρτου 3μήνου κατά 500 – 700 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου ο καθαρός δανεισμός της επιχείρησης ήταν 2,6 δις. ευρώ.
Στα προσωρινά στοιχεία που έδωσε η ΔΕΗ στο πλαίσιο εξαγοράς της ENEL Ρουμανίας, ο καθαρός δανεισμός προσδιορίζεται στο 1,4 δις. ευρώ.
Η εντυπωσιακή μείωσή του, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της περσινής χρονιάς, οφείλεται στη δραστική μείωση αναγκών για κεφάλαιο κίνησης, λόγω πτώσης της τιμής φυσικού αερίου.
Η ΔΕΗ προχώρησε το προηγούμενο τετράμηνο σε σημαντικές αποπληρωμές δανείων.
Ταυτόχρονα, η αγορά περιμένει να ακούσει από τη διοίκηση του Γιώργου Στάσση στο conference call που θα ακολουθήσει με τους αναλυτές, στοιχεία για την πορεία του πρώτου 3μήνου, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από το deal στην Ρουμανία και κατά πόσο και πότε θα επηρεαστούν τα EBITDA.
Η Euroxx αναφέρει πως οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για πωλήσεις 9,78 δισ. ευρώ, EBITDA 865,5 εκατ. ευρώ και ζημία 250,7 εκατ. ευρώ.
Η Optima Bank αναφέρει πως περιμένει ένα δυνατότερο τέταρτο τρίμηνο σε επαναλαμβανόμενη βάση και πως η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου τόσο στις επιχειρήσεις παραγωγής όσο και στις επιχειρήσεις προμήθειας επιτρέπει στη ΔΕΗ και σε άλλους παίκτες να αποκτήσουν δίκαια περιθώρια κέρδους και αυξημένη ορατότητα.
Η εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι πως θα ξεπεράσει το στόχο της διοίκησης και τα EBITDA θα ανέλθουν στα 927 εκατ. ευρώ.
Κοιτάζοντας μπροστά θεωρεί πως το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, η απρόσκοπτη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος (κυρίως στις ΑΠΕ), τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγορών σε μικρότερο βαθμό και η επικαιροποιημένη πρόβλεψη για το 2023 είναι οι βασικοί καταλύτες για τη μετοχή.
Ο τζίρος στο σύνολο της χρήσης αναμένεται στα 11,4 δισ. ευρώ από 5,706 δισ. ευρώ το 2021 και η τελική γραμμή θα έχει ζημία 148 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Equities περιμένει επαναλαμβανόμενο EBITDA κοντά στα 900 εκατ. ευρώ μετά και την τελευταία παρουσίαση του ομίλου και τη συμφωνία με την ENEL, με τον καθαρό δανεισμό να είναι περίπου στα 1,4 δισ. ευρώ λόγω της σημαντικής εκκαθάρισης κεφαλαίου κίνησης στο τέταρτο τρίμηνο.
Η Piraeus Securities περιμένει έσοδα 11,3 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 98%, επαναλαμβανόμενο EBITDA 938 εκατ. ευρώ, δημοσιευμένο EBITDA 693 εκατ. ευρώ και ζημιές 109 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Eurobank Equities: Τι σηματοδοτεί η επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια μετά τη συμφωνία με την Enel
Πώς το όνειρο για μια ισχυρή ΔΕΗ έγινε πραγματικότητα