ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για διαζύγιο με την ειλικρίνεια και αλήθεια κατηγόρησε στην ομιλία του στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα το ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σχετικά με το νομοσχέδιο για την μετονομασία και επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ.
Όπως ανέφερε, αρκεί να διαβάσει κανείς τα τρία πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου και το πρώτο άρθρο της αιτιολογικής έκθεσης προκειμένου να καταλάβει πως δεν προκύπτει από πουθενά τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού. Για πρώτη φορά σε ελληνικό νόμο, ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ορίζεται ξεκάθαρα ποιοι είναι οι μοναδικοί δημόσιοι φορείς που μπορούν να παρέχουν παρέχουν νερό στην Ελλάδα, διαθέτοντας αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος.
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε επίσης πως στη νέα ρυθμιστική αρχή δεν ανατίθεται καμία αρμοδιότητα για την κοστολόγηση του νερού, αλλά οι αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου. Αναφερόμενους στους λόγους που οι αρμοδιότητες αυτές έπρεπε να περάσουν στη ρυθμιστική αρχή, αναφέρθηκε στις παθογένειες του συστήματος, εξηγώντας πως από τους 295 δημόσιους φορείς που παρέχουν πόσιμο νερό στη χώρα, σχεδόν το 60% δεν αναρτά όπως θα έπρεπε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου τα στοιχεία που οφείλουν βάσει νόμου, σχετικά με το ποια είναι η τιμή που πωλούν το νερό, πώς προσδιορίζουν αυτή την τιμή, κάθε πότε ελέγχουν την ποιότητα του.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις που χρεώνουν πολύ πιο ακριβά το νερό από άλλους, χωρίς καν να το γνωρίζουν οι δημότες τους, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν τεράστιες απώλειες, αλλά και στα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων, κυρίως σε περιοχές όπως η Λάρισα. «Σε λίγο θα βγάζουμε αντί για νερό πετρέλαιο», εξήγησε, αναφερόμενος στο βάθος στο οποίο αναγκάζεται να φτάνουν οι γεωτρήσεις για την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου.
Ο κ. Σκρέκας, παραδέχθηκε πως ο έλεγχος που ασκείται από τον κράτος σε διάφορα ζητήματα συχνά είναι πλημμελής. Μάλιστα αναφερόμενος στη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως επιβλήθηκαν μόλις 9 πρόστιμα σε φορείς διαχείρισης απορριμμάτων που ανήκουν σε δήμους, ενώ αυτά αυξήθηκαν στα 62 επί ΝΔ. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που γίνεται για αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι ή να αλλάξουμε την παθογένεια πως δημιουργώντας ένα θεσμό», ανέφερε.
«Θέλουμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες γιατί θέλουμε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς για το νερό που πίνουν, για να γνωρίζουν αν χρεώνονται ακριβά ή όχι, γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τον πολυτιμότερο πόρο, να σταματήσουν οι απώλειες», ανέφερε.
«Κάθε φορά που πάει κάποιος να αλλάξει κάτι, να πάμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, υπάρχουν αντιδράσεις», ανέφερε, «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό κάτω από το δημόσιο έλεγχο με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλετε δεν θέλετε να το ακούσετε».
Διαβάστε επίσης
Θεοδωρικάκος: Με 1.188 αστυνομικούς ενισχύονται τα αεροδρόμια και οι πύλες εισόδου της χώρας