ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Μετά το πρωινό report της DBRS που έστειλε σαφές μήνυμα για την ανθεκτικότητα και την ποιοτική βελτίωση των δεικτών των τραπεζών σε νέα της έκθεση η Moody’s πριν λίγο χαρακτηρίζει ισχυρά τα αποτελέσματα που εμφάνισαν το 2022 οι εγχώριες τράπεζες.
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει η κερδοφορία τους στηρίχθηκε στην αύξηση των χορηγήσεων και των επιτοκίων κατάφεραν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να αυξήσουν περαιτέρω την καταθετική τους βάση.
Σύμφωνα με το διεθνή οίκο τα προβληματικά δάνεια περιορίζονται περαιτέρω αν και η περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού θα είναι μία πρόκληση.
Τα NPEs συνέχισαν να υποχωρούν το 2022 με τον σταθμισμένο μέσο δείκτη NPE για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο 6,3% περίπου από 10% το 2021 αισθητά βελτιωμένος με το 49% που κατέγραφαν τον Δεκέμβριο του 2016.
Φέτος ωστόσο θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω μείωση των ΝΡΕs λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και των υψηλότερων επιτοκίων.
Τα κεφάλαια
Η κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών παραμένει άνετα πάνω από τις απαιτήσεις, αν και η ποιότητά της υπονομεύεται από τα υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Ο μέσος δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 13,5% το 2022 από 12,4% το 2021. Πάντως όπως αναφέρει ο οίκος οι δείκτες tangible common equity (TCE) φέτος αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότεροι από τους δείκτες CET1.
Βελτιωμένη κερδοφορία
Τα καθαρά έσοδα από τόκους των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκαν κατά 5,2% το 2022, στηρίζοντας τα βασικά λειτουργικά έσοδα, με το μεγαλύτερο μέρος να βασίζεται στην αύξηση των χορηγήσεων κατά περίπου 5,8%, κυρίως προς επιχειρήσεις. Tάση που αναμένει ο οίκος να συνεχιστεί και το 2023. Επιπροσθέτως, η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ επέτρεψε στις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια χορηγήσεων ταχύτερα από αυτά των καταθέσεων.
Οι αυξημένες καταθέσεις στηρίζουν ρευστότητα και χρηματοδότηση
Οι καταθέσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 5,8% πέρσι. Την ίδια στιγμή, και οι τέσσερις τράπεζες προσέφυγαν στις αγορές ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις του πλαισίου MREL. Ο οίκος αναμένει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντλούν ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές τα επόμενα 2-3 χρόνια, αν και με αυξημένο κόστος, ώστε να επιτύχουν πλήρως τους στόχους MREL ως το 2025.
Τα ομόλογα
Όπως τονίζει το μισό περίπου επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών αποτελείται από ελληνικά κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, τα οποία διατηρούνται ως τη λήξη.
Η αύξηση στα επιτόκια έχει δημιουργήσει κάποιες μη καταγεγραμμένες ζημιές στα χαρτοφυλάκια, που όμως μετριάζονται μέσω των θέσεων hedging των ελληνικών τραπεζών. Ο οίκος δεν αναμένει πάντως ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταγράψουν σημαντικές ζημιές από αυτούς τους τίτλους τη διετία 2023-4.
Ο οίκος αξιολογεί την Alpha Bank με Ba2/Ba3 Stable, τη Eurobank με Ba2/Ba3 Positive, b1, την Εθνική με Ba2/Ba3 Positive, b1 και την Πειραιώς με Βa3/B1 Stable, b2)1.
Διαβάστε επίσης