ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Την Κυριακή 19 Μαρτίου είχε σημάνει κόκκινος συναγερμός στα χρηματοπιστωτικά κέντρα του πλανήτη. Η Ευρώπη είχε εστιάσει στην σωτηρία της Credit Suisse, μιας τράπεζας με πολλά και σοβαρά προβλήματα, που οι Ελβετοί τα έκρυβαν κάτω από το χαλί.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης ήταν επί ποδός. Άπαντες.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, βρισκόταν σε «ανοικτή γραμμή» και με τους τέσσερις επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, όλο το σαββατοκύριακο.
Το ερώτημα ήταν ένα: Αν είχαν έκθεση στην Credit Suisse και κυρίως αν είχαν στα χαρτοφυλάκια τους ομόλογα ΑΤ1.
Η απάντηση των τεσσάρων ήταν απόλυτα καθησυχαστική. Το πρόβλημα της Credit Suisse ήταν γνωστό εδώ και ένα χρόνο. Και όχι μόνο στους Έλληνες τραπεζίτες. Όλοι γνώριζαν, ασχέτως αν οι Ελβετοί σφύριζαν αδιάφορα για την τράπεζα που ήταν πιο διάτρητη και από ελβετικό τυρί…
Οι τέσσερις CEOs διαβεβαίωσαν τον κ. Στουρνάρα, ότι εγκαίρως είχαν κλείσει κάθε θέση που είχαν στην ελβετική τράπεζα. Και ότι η έκθεση τους σε ΑΤ1 ομόλογα, είναι μηδενική.
Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας σε δήλωση του στο mononews χθες το πρωί ανέφερε ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή «οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν μηδενική έκθεση στα επισφαλή ομόλογα της Credit Suisse».
Όπως είναι γνωστό η Credit Suisse ανακοίνωσε την Κυριακή ότι 16 δισ. ελβετικά φράγκα της κατηγορίας χρέους Additional Tier 1 μηδενίζονται με εντολή της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής στο πλαίσιο της συγχώνευσης με την UBS.
Έρχονται αλλαγές
Όμως αυτή η χρηματοπιστωτική κρίση, την οποία αντιμετώπισαν με ταχύτητα και ευελιξία τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ελβετία, φαίνεται πως θα φέρει αλλαγές και στην ατζέντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης, σε ότι αφορά τόσο τους κανόνες της ΕΒΑ –της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής- όσο και της εποπτείας από τον SSM.
Δύο μεγάλα θέματα αναδείχθηκαν. Πόσο εγγυημένες είναι οι καταθέσεις, και ποιος «πληρώνει» τη ζημιά αν καταρρεύσει μία τράπεζα.
Οι μεν Αμερικανοί αποφάσισαν πως οι καταθέσεις στις τράπεζες των ΗΠΑ είναι εξασφαλισμένες στο ακέραιο (πριν το κανόνι της SVB η εγγύηση κάλυπτε μέχρι τις 250.000 δολάρια).
Οι δε Ελβετοί άλλαξαν τη διαβάθμιση για το ποιος επωμίζεται τη ζημιά, σε περίπτωση που «σκάσει» μία τράπεζα. Μέσα σε μία νύχτα έπαψε να ισχύει το: μέτοχος, ομολογιούχος, καταθέτης, καθώς βρέθηκαν οι ομολογιούχοι να πληρώνουν το μάρμαρο…
Στην ΕΕ τώρα φαίνεται πως επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων η θεσμοθέτηση του European Deposit Insurance Scheme (EDIS). Το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, είναι το τρίτο και απαραίτητο σκέλος, για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση.
Ωστόσο το κρίσιμο για τα όργανα του ευρωσυστήματος –και με δεδομένο στο αυστηρό εποπτικό πλαίσιο- είναι η ταχύτητα αντίδρασης στην αντιμετώπιση της όποιας κρίσης.
Την περασμένη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,5%. Χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως: «Το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη λήψη των αποφάσεων για τα επιτόκια, με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα».
Όμως σε ότι αφορά τα δεδομένα, οι Ελβετοί μέσα σε ένα σαββατοκύριακο βρήκαν λύση για την Credit Suisse, όπως έκαναν και οι Αμερικανοί με την Silicon Valley Bank…
Διαβάστε επίσης
Στουρνάρας: Καμία έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα AT1 της Credit Suisse που μηδενίστηκαν
Ξεφορτώνονται τα ομόλογα ΑΤ1 οι επενδυτές, παρά τις διαβεβαιώσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπάιντεν για τα μυστηριώδη drone: Το παρακολουθούμε, μην ανησυχείτε
- Γεωργιάδης: Να καταδικαστεί ο Παναγιωτόπουλος για παραβίαση του ΚΟΚ – Παναγιωτόπουλος: Ήμουν έξω από το σπίτι μου
- Galaxy Cosmos Mezz: Με ποσοστό 10,4% η Hellenic Prosperity Master Fund
- Εφετείο Αθηνών: Από σήμερα διαθέτει το δικό του ιατρείο