ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως τόνισε ο κος Θωμάς Κώτσης, αγγειοχειρουργός, Αναπλ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Αγγειοχειρουργικής Μονάδος στο «Αρεταίειο» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας με αφορμή την οργάνωση του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αγγειολογίας – Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής, τον διαδικτυακό υπολογιστή μπορεί κάποιος να το βρει στον ανανεωμένο site της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας www.angiology.gr, στο οποίο θα βρει και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τις αγγειακές παθήσεις.
Προσοχή! Ο υπολογιστής κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Την ευθύνη της αγωγής την έχει ο θεράπων ιατρός.
Οι παθήσεις των αγγείων, μαζί με το τραύμα και τις νεοπλασίες, που δυστυχώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αποτελούν τη μάστιγα που απειλεί τον σύγχρονο άνθρωπο.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που προδιαθέτει την έκθεση του πληθυσμού στους μείζονες ή ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, ο ΣΔ, η υπέρταση, οι δυσλιπιδαιμίες, η ηλικία > 50 έτη προκαλούν τις στενώσεις των αρτηριών, οι οποίες με τη σειρά τους σε συνδυασμό με την εγγενή δυνατότητα για θρόμβωση ενίοτε προκαλούν τα οξέα αρτηριακά επεισόδια, προκαλώντας τελικά ισχαιμία σε ζωτικούς ιστούς.
Η θρόμβωση διεκδικεί επίσης σημαντικό ρόλο στις φλεβικές παθήσεις. Η σύγχρονη Αγγειοχειρουργική καλείται να προφυλάξει, να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει τις παθήσεις των αρτηριών, των φλεβών και των λεμφαγγείων.
Ριζικές και επαναστατικές εξελίξεις
Ο 21ος αιώνας σηματοδοτήθηκε από ριζικές και επαναστατικές εξελίξεις της τεχνολογίας που ήδη έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, επεσήμανε ο κος Σωτήριος Γεωργόπουλος, Αγγειοχειρουργός, Αναπλ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Αγγειοχειρουργικής Μονάδος στο Γ.Ν.Α. «Λαικό» και Εισερχόμενος Πρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας.
Στις παθήσεις των αγγείων, οι αλλαγές ήταν επαναστατικές και επήλθαν μέσω της προόδου των βιοτεχνολογικών μέσων, που εξέτρεψαν την θεραπευτική στρατηγική, προς τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Μια εξίσου δραστική αλλαγή επήλθε, μέσω της διάδοσης του διαδικτύου και της εξ αυτού συσσώρευσης μεγάλου όγκου πληροφοριών, τόσο σε γιατρούς όσο και σε ασθενείς.
Σύμφωνα με τον κο Γεωργόπουλο, το υψηλό κόστος των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, σε συνδυασμό με την αρκετά συχνή μη ορθολογική χρήση τους έχει δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα, τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά ασφαλιστικά συστήματα.
Οι αλλαγές αυτές έχουν επιβάλλει την ανάγκη της άσκησης απόλυτα τεκμηριωμένης Ιατρικής, αυτό που όλοι γνωρίζουμε σαν «evidence based medicine».
Όσοι λοιπόν ασχολούνται με τις αγγειακές παθήσεις οφείλουν να είναι σε βάθος ενημερωμένοι έτσι ώστε να επιτυγχάνουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους με την μικρότερη δυνατή κατανάλωση πόρων.
Οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, τόνισε ο κος Βασίλειος Παπαβασιλείου, Αγγειοχειρουργός, Επιμελητής Α’, Υπεύθυνος Αγγειοχειρουργικού Τμήματος Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο-Α. Φλέμιγκ», Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, στα αγγειοχειρουργικά τμήματα των νοσοκομείων εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι, ελάχιστα επεμβατικές για την διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση των αγγειακών παθήσεων. Θέλω να τονίσω ότι όλο το φάσμα των αγγειακών παθήσεων αντιμετωπίζεται επιτυχώς. Συνεπώς δεν είναι αναγκαίο οι ασθενείς να μεταβαίνουν στο εξωτερικό. Οι δε νέοι ειδικευόμενοι αγγειοχειρουργοί μπορούν άριστα να εκπαιδευθούν στα ελληνικά νοσοκομεία.
Η σύγχρονη Ιατρική διευκρίνισε ο κος Κώτσης, δεν δημιουργεί υπερανθρώπους, αλλά βελτιώνει την ποιότητα ζωής, απαλλάσσοντας από τον πόνο ή προσπαθεί να ισιώσει λοξά μονοπάτια που ακολουθεί η φύση. Άλλοτε πετυχαίνει, άλλοτε όχι. Η προφύλαξη από τους δυνητικούς παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη κάποιου νοσήματος αποτελεί επίσης ένα σημαντικό σημείο και αφορά όλους μας, με την προϋπόθεση να είμαστε σωστά ενημερωμένοι. Χρέος των επιστημονικών εταιρειών είναι η παροχή έγκυρης ενημέρωσης τόσο προς τους Επιστήμονες Υγείας όσο και προς το κοινό.
Τέλος θα πρέπει να τονισθεί ότι μετά την ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου που είναι σαφώς τεκμηριωμένοι, η προφύλαξη είναι ευθύνη και προσωπικό χρέος για όλους μας. Τα «άλογα του ανέμου», όπως λέγονται οι πολύχρωμες προσευχές των κατακτητών των Ιμαλαΐων δεν αρκούν. Ή κατά το ελληνικότερον «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας.
Το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγγειολογίας – Αγγειακής & Ενδαγγειακής Χειρουργικής θα διεξαχθεί στις 03-05 Μαρτίου στον πολυχώρο «ΑΙΓΛΗ» Ζαππείου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υποτιμημένη εστία μόλυνσης τα πατώματα των νοσοκομείων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μακροζωία: 6 τρόποι για να κερδίσετε χρόνια
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Red alert από τον ΠΟΥ: Απαιτούνται άμεσα νέα αντιβιοτικά για 12 βακτήρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ