Σε πολιτικές σκοπιμότητες καθώς η ίδια δεν ήταν αρεστή στην κυβέρνηση αποδίδει την αποπομπή της από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η Κατερίνα Σαββαΐδου και ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας την ακύρωση της απόφασης. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει, μέσα στους επόμενους μήνες, εάν είναι συνταγματική και νόμιμη η απομάκρυνση της από τη Γενική Γραμματεία τον Οκτώβρη του 2015.

Η προσφυγή της κα Σαββαΐδου συζητήθηκε σήμερα στην αυξημένη σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ. Η πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με την οποία παύτηκε από τα καθήκοντά της.

Η Κατερίνα Σαββαϊδου, που ήταν παρούσα στη σημερινή συνεδρίαση, υποστηρίζει ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου εκδόθηκε κατά κατάχρηση εξουσίας δεδομένου ότι εκδόθηκε όχι προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά προς ικανοποίηση κομματικών και πολιτικών επιδιώξεων, για το λόγο ότι η αιτούσα δεν ήταν αρεστή στην κυβέρνηση.

Επίσης, υποστηρίζει ότι η πολιτική εμπάθεια απέναντί της προκύπτει από σειρά γεγονότων που αποδεικνύουν την επί μακρόν προσπάθεια απομάκρυνσή της από τη γενική γραμματείας και τις απόπειρες της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της να την εξαναγκάσει σε παραίτηση.

Κατά την κα Σαββαΐδου «η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου προσκρούει ευθέως στις διατάξεις της ΕΣΔΑ και του Συντάγματος η διάταξη εκείνη του νόμου 4093/2012, που προβλέπει ότι η θητεία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μπορεί, επίσης, να λήξει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Υποστηρίζει, επίσης, ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι μη νόμιμη καθώς δεν προηγήθηκε όπως προβλέπει η νομοθεσία σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, ενώ παράλληλα παραβιάστηκε και ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας αφού πρόκειται για μια ατομική διοικητική πράξη, η οποία έπρεπε να έχει ειδική αιτιολογία, ενώ θα έπρεπε να είχε κληθεί προηγουμένως να παρέχει εξηγήσεις».

Οι δικηγόροι της κα Σαββαΐδου υποστήριξαν πως πλέον η αιτούσα έχει απαλλαγεί με βούλευμα από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ποινική δίωξη που της είχε ασκηθεί επειδή έδωσε χρονικό περιθώριο ενός έτους – και όχι ενός μήνα – στους τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων. Όπως είπαν, από τα αποδεικτικά στοιχεία δεν προέκυψε ότι τέλεσε την αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόλεμος Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη: «Τζάμπα μαγκιά να λες ότι δεν ψηφίζεις τα μέτρα». Όλο το παρασκήνιο με το …φλερτ Καμμένου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η «μάχη του Άμστερνταμ»: Τι απαντά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την αγωγή της Ζυθοποιίας Μακεδονίας-Θράκης

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο σφυρί ο εξοπλισμός του Αστέρα Βουλιαγμένης: Όλες οι λεπτομέρειες