Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα, Τετάρτη, οι ευρωαγορές, αφήνοντας πίσω τους τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης ημέρας.

Το νέο sell off ήρθε μετά από την κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse, η οποία παρέσυρε το σύνολο του τραπεζικού κλάδου της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να ασκηθούν ισχυρές πιέσεις σε όλα τα χρηματιστήρια της ηπείρου αλλά και στη Wall Street, εν αναμονή μάλιστα και της αυριανής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

1

Η νέα κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse ξεκίνησε μετά τις  δηλώσεις του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου της ότι δεν θα παράσχει επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα. Η τράπεζα, μάλιστα, ζήτησε να υπάρξει μια δήλωση στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, μετά το χάος που δημιουργήθηκε.

Βαριές ήταν απώλειες για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη που παρακολουθεί πάνω από 40 ευρωπαϊκές και βρετανικές τράπεζες με βουτιά άνω του 6% και σύμφωνα με το Reuters. Ο δείκτης βρίσκεται σε τροχιά απωλειών συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ, από το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης.

Είναι χαρακτηριστικό του χάους που επικράτησε πως οι Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi και Unicredit ανέστειλαν τη διαπραγμάτευση της μετοχής τους, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για να ανακόψουν το sell-off.

Ειδικότερα, η Credit Suisse ανέστειλε τη διαπραγμάτευση με απώλειες 24,24% στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

Απώλειες κατέγραψαν και άλλες τράπεζες όπως η BNP Paribas κατά 10%, η Deutsche Bank κατά 9,60%, η UBS κατά 8,72% και η ING κατά 9,58%.

Το νέο χτύπημα στις τράπεζες έρχεται λίγες μέρες μετά τον πανικό που προκλήθηκε στην αμερικανική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη 9 Μαρτίου ξεκίνησε η κατρακύλα της μετοχής της Silicon Valley Bank, με τη τράπεζα να καταρρέει σε λιγότερο από ένα 24ωρο και τις παγκόσμιες αγορές να χάνουν από τα sell-off δύο ημερών 465 δις δολάρια.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις εξαιτίας του φόβου των επενδυτών ότι η πτώχευση της Silicon Valley Bank θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία και θα επηρεάσει τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κάποια εκ των οποίων, όπως η Credit Suisse, αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικά προβλήματα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ αλλά και αναλυτών ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο, η ανησυχία είναι διάχυτη μεταξύ των επενδυτών. Το sell-off έρχεται μία μέρα πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ για μία νέα αύξηση επιτοκίων, με τις εκτιμήσεις να κλειδώνουν σε μία κίνηση της τάξης του 0,50, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 3,5%. To Reuters αναφέρει σε ρεπορτάζ του ότι παρά την τραπεζική κρίση η ΕΚΤ δεν θα υποχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων.

Πώς έκλεισαν οι βασικοί δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ισχυρές απώλειες -2,92% στις 436,45 μονάδες.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.344,45 μονάδες με ισχυρές απώλειες -3,83%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 14.735,26 μονάδες με ισχυρές απώλειες -3,27%.

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 6.885,71 μονάδες με ισχυρές απώλειες -3,58%.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 25.565,84 μονάδες με ισχυρές απώλειες -4,61%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 8.759,10 μονάδες με ισχυρές απώλειες  -4,37%.

Από τις μετοχές του Stoxx 600, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Bollore SE (8,28%) και Assura PLC (2,16%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Credit Suisse Group AG (-24,24%) και Prudential PLC (-12,43%).

Διαβάστε επίσης:

Sell off: Σε τρεις συνεδριάσεις το 1% της Alpha έχει αλλάξει χέρια δύο φορές, βουτιά 20% για τις τράπεζες από τα φετινά υψηλά – Επίθεση σε όλα τα blue chips