• Πολιτική

    Τι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διενεργούνται μετά το δυστύχημα στα Τέμπη – Όλο το παρασκήνιο

    Κ. Μητσοτάκης – Α. Τσίπρας – Ν. Ανδρουλάκης

    Κ. Μητσοτάκης – Α. Τσίπρας – Ν. Ανδρουλάκης


    Φθορά των εκλογικών ποσοστών της Κυβέρνησης, την οποία, ωστόσο, δεν προσπορίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος λέγεται ότι επίσης εμφανίζει μείωση των ποσοστών του, σε μικρότερο βαθμό), αλλά μικρά κόμματα κυρίως εκτός Βουλής, που χαρακτηρίζονται συνήθως ως σχηματισμοί διαμαρτυρίας, και ταυτόχρονη αύξηση των αναποφάσιστων πιστοποιούν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews, τα πρώτα ευρήματα των εν εξελίξει δημοσκοπήσεων, που ξεκίνησαν μετά  το δυστύχημα στα Τέμπη και που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από το τέλος της εβδομάδας.

    Στις ίδιες δημοσκοπήσεις, όπως τονίζουν παράγοντες με γνώση των απαντήσεων και της ανάλυσής τους, καταγράφονται πρωτόγνωρες αντιδράσεις σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις (Έβρος, πανδημία, ενεργειακή κρίση, υποκλοπές) και έντονη αντίδραση για το πολιτικό σύστημα εν γένει. Κι αυτό διότι το μοιραίο δυστύχημα και τα όσα συνεχίζουν να αποκαλύπτονται φαίνεται ότι «χτύπησαν» στο θυμικό, στο συναίσθημα του κόσμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δεδομένη χρονική στιγμή, τόσο αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις εν όψει εκλογών όσο και με το γεγονός ότι οι απαντήσεις δίδονται «εν θερμώ», άρα, επ΄ ουδενί σηματοδοτούν την διαμόρφωση μιας παγιωμένης τάσης.

    Στο ερώτημα πώς θα μπορούσε να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα, οι εν λόγω αναλυτές, σημειώνουν ότι ανάλογες μετρήσεις πρέπει να γίνουν εκ νέου μετά από 15-30 μέρες.

    Σύμφωνα με αναλυτές, οι αντιδράσεις των ερωτώμενων σχετίζονται άμεσα με τον πυρήνα του «τι κράτος έχουμε», αλλά, ταυτοχρόνως, πίσω από τις απαντήσεις, διαφαίνεται και το «από αυτή την Κυβέρνηση είχαμε περισσότερες απαιτήσεις».

    Κάτι που κάνει τους δημοσκόπους να υποστηρίζουν ότι «ο κόσμος περιμένει να δει τα αντανακλαστικά και τις πρωτοβουλίες Μητσοτάκη, τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει και «πως θα αποδείξει ότι είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους». Και ότι όλα θα κριθούν από την αντίληψη που θα διαμορφώσουν οι πολίτες για το αποτέλεσμα αυτών των άμεσων ενεργειών, κάτι που, βεβαίως, σχετίζεται και με το εναπομείναν διάστημα έως την πρώτη κάλπη, με τις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού για το χρόνο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.

    Εντύπωση ωστόσο, προκαλεί και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να καταγράφει διψήφια διαφορά (άνω των 15 ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με πληροφορίες), έναντι του βασικού του πολιτικού αντιπάλου στο ερώτημα «ποιόν θεωρείται καταλληλότερο για Πρωθυπουργό», εξέλιξη που σχετίζεται, πάντα κατά τους αναλυτές, και με την απάντηση στο «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», δίλημμα που και ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη θέσει στους πολίτες και που θα αποτελέσει και το βασικό διακύβευμα, τουλάχιστον από κυβερνητικής πλευράς, και κατά την προεκλογική περίοδο.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πληροφορίες σχετικά με τις απαντήσεις που φέρεται ότι δίνουν οι πολίτες στην ερώτηση «τι κυβέρνηση θέλετε». Με μια κυβέρνηση ΝΔ να εξακολουθεί να συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά -αν και μειούμενα έναντι του πρόσφατου παρελθόντος- έναντι μιας πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    Ακόμα και στις ερωτήσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας, λέγεται ότι το σχήμα μιας πιθανής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να συγκεντρώνει πολύ υψηλότερα ποσοστά από το αντίστοιχο μιας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπους, «εξακολουθεί να υφίσταται ένα ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

    Ωστόσο, το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, από μόνο του, συνεχίζει να «φλερτάρει με μονοψήφια ποσοστά» και «δεν αρπάζει την ευκαιρία που δημιουργεί η δυσαρέσκεια των πολιτών», όπως εκτιμούν αναλυτές.

    Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια στελέχη των εταιρειών δημοσκοπήσεων, τονίζουν ότι και αυτή τη φορά, όταν προκηρυχθούν επισήμως οι εκλογές και εκκινήσει η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, όταν τεθούν τα ισχυρά διλήμματα και «ανοίξει η ατζέντα», θα λειτουργήσει το φαινόμενο των «συσπειρώσεων-αντισυσπειρώσεων», με αποτέλεσμα να μειωθεί ο όγκος των αναποφάσιστων. Υπογραμμίζουν όμως, ότι, αυτή τη φορά, είναι πιο δύσκολο από ποτέ να προσδιοριστεί προς τα που θα κατευθυνθεί, πιθανολογώντας ότι η πυξίδα δείχνει περισσότερο προς τη διαμαρτυρία και την αποχή.

    Διαβάστε επίσης

    Ντογιάκος: Ζήτησε την αποστολή της δικογραφίας και για την σιδηροδρομική τραγωδία στο Άδενδρο το 2017

    ΣΥΡΙΖΑ κατά Ντογιάκου: Να διατάξει έρευνες για 11 σιδηροδρομικά ατυχήματα από το 2020 έως το 2023

    Ανδρουλάκης: Η πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε την αδυναμία της πολιτείας να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών



    ΣΧΟΛΙΑ