Πρόταση για μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή θα απευθύνει στη Γενική Συνέλευση για το 2022 η διοίκηση της ElvalHalcor, διπλάσιο από την περσινή χρήση που ήταν 0,03 ευρώ ανά μετοχή.

Η αύξηση του μερίσματος αποφασίστηκε, λόγω της σημαντικής βελτίωσης στην κερδοφορία της εταιρείας το 2022. Τα κέρδη μετά από φόρους το 2022 ανήλθαν στα 162,0 εκ. ευρώ για το 2022, έναντι 113,9 εκ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 159,3 εκ. ευρώ για τη κλειόμενη χρήση (ή 0,4245 ευρώ ανά μετοχή) από 111,7 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη χρήση του 2021 (ή 0,2976 ευρώ ανά μετοχή).

Στρατηγική του ομίλου, αποτελεί σταθερά, η διατήρηση ισχυρού ταμείου, είτε για να χρηματοδοτεί επενδύσεις είτε για να ανταπεξέρχεται σε περιόδους αστάθειας ή αυξημένων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης. Το 2023 αναμένεται, σύμφωνα με πηγές, να είναι μια χρονιά με μειωμένες συνολικές επενδύσεις, που εκτιμάται ότι θα κινηθούν κάτω από 100 εκατ. ευρώ. Όμως,  η αστάθεια  στις διεθνείς αγορές κάνει δύσκολες τις προβλέψεις τόσο για την πορεία της ζήτησης, όσο και για τις τιμές των επιτοκίων και των μετάλλων και επομένως για τις ανάγκες του ομίλου σε κεφάλαια κίνησης.

Η πορεία των μεγεθών του ομίλου  φέτος αναμένεται να επηρεαστεί, από τη μια θετικά, από τα megatrends βιωσιμότητας που κρατούν σταθερά ανοδικά τα τελευταία εξάμηνα τη ζήτηση τόσο σε προϊόντα χαλκού όσο και σε προϊόντα αλουμινίου, και από την αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου και από την άλλη ενδεχομένως αρνητικά σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων, ανάλογα με την πορεία των επιτοκίων και της ζήτησης στις διεθνείς αγορές, κάτι που εξαρτάται από την πορεία του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο ύφεσης.

Το στοίχημα του 2023, είναι αν η επίδραση των μόνιμων megatrends βιωσιμότητας, που κρατάνε υψηλά τη ζήτηση σε προϊόντα αλουμινίου, λόγω της υποκατάστασης του πλαστικού και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα είναι ισχυρότερη από την όποια ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης λόγω ενδεχόμενης ύφεσης και πληθωρισμού στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σε προϊόντα και αγορές, εξασφαλίζει ανθεκτικότητα ενώ η μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα δημιουργεί τη δυνατότητα για αύξηση των πωλήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ολοκληρώνεται η εγκατάσταση της γραμμής βαφής του ομίλου και άμεσα μπαίνει σε λειτουργία ενισχύοντας την παραγωγική του δυναμικότητα. Σημειώνεται ότι φέτος, η παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου θα ξεπερνάει συνολικά τους 500.000 τόνους, από 360.000 τόνους στην αρχή του 2022. Με τη νέα γραμμή βαφής, ολοκληρώνεται αυτός ο κύκλος επενδύσεων, οι οποίες επισπεύστηκαν με αποτέλεσμα να αξιοποιήσουν την τάση αυξημένης ζήτησης του 2022, η οποία ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον όμιλο.

Η πορεία της ElvalHalcor το 2022

Το 2022, ο Όμιλος ElvalHalcor συνέχισε την ανοδική πορεία του, σημειώνοντας σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά 28,8%, στα 3.714,0 εκ. ευρώ το 2022 σε σύγκριση με τα 2.883,0 εκ. ευρώ το 2021. Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην άνοδο του όγκου πωλήσεων του κλάδου αλουμινίου, τις αυξημένες τιμές των μετάλλων, καθώς και τις βελτιωμένες τιμές κατεργασίας.

Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της Εταιρείας, αυξήθηκαν κατά 62,6% και ανήλθαν στα 271,2 εκ. ευρώ έναντι 166,8 εκ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, οδηγούμενα από τις βελτιωμένες τιμές κατεργασίας και τους αυξημένους όγκους πωλήσεων.

Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 352,4 εκ. ευρώ το 2022, έναντι 234,9 εκ. ευρώ την αντίστοιχη χρήση του 2021, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα 326,2 εκ. ευρώ έναντι 215,3 εκ. ευρώ το 2021. Θετική επίδραση στα παραπάνω μεγέθη είχαν τα λογιστικά κέρδη μετάλλων, τα οποία ανήλθαν στα 61,5 εκ. ευρώ για το 2022, έναντι κερδών 56,1 εκ. ευρώ για το 2021.

Το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 41,6 εκ. ευρώ για τη χρήση, έναντι 30,9 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην αύξηση του καθαρού δανεισμού ως αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών για κεφάλαιο κίνησης και της χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος της Εταιρείας, καθώς και στα αυξανόμενα επιτόκια. Αναλυτικότερα, οι υψηλές μέσες τιμές των μετάλλων, ο υψηλός όγκος παραγωγής και πωλήσεων και η δημιουργία αποθέματος σε ημιέτοιμα, λόγω της προγραμματισμένης αναβάθμισης της πρέσας του Τομέα Διέλασης Χαλκού και Κραμάτων της Εταιρείας, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Οκτώβριο, επηρέασαν σημαντικά το κεφαλαίο κίνησης του Ομίλου κατά τη διάρκεια του 2022.

Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν τον καθαρό δανεισμό του Ομίλου σε αύξηση κατά 168,5 εκ. ευρώ έναντι της 31.12.2021. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων, ο Όμιλος προέβη, εντός του Α΄ εξαμήνου, αφενός σε πράξεις αντιστάθμισης ταμειακών ροών επιτοκίων (interest rate swaps) για μέρος των δανειακών υποχρεώσεων με κυμαινόμενο επιτόκιο και αφετέρου σε λήψη δανείου με σταθερό επιτόκιο.

Διαβάστε επίσης:

ΕΥΔΑΠ: Στον ρυθμιστή ο Κώδικας τιμολόγησης του νερού- Τι θα αλλάξει στο κόστος και στη διαχείριση