Τις επόμενες δημοσκοπήσεις περιμένουν οι επενδυτές, τόσο οι Έλληνες διαχειριστές, όσο και οι ξένοι, αφού η τάση φαίνεται ότι έχει αλλάξει και υπό το πρόσχημα της πολιτικής αβεβαιότητας υπερτονίζονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Έπειτα από 11 εβδομάδες ισχυρής ανόδου που οδήγησε τον γενικό δείκτη στην καλύτερη απόδοση μεταξύ των ξένων αγορών παγκοσμίως, με άνοδο μεγαλύτερη του 20% και για ορισμένα  blue chips, όπως την Πειραιώς σε ράλι 67%, οι πωλήσεις που βγαίνουν ως ένα βαθμό κρίνονται δικαιολογημένες.

Πλην όμως, το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις στην αγορά να δίνουν και να παίρνουν.

Ο αντίκτυπος του τραγικού δυστυχήματος που ανέδειξε μία Ελλάδα που δεν έχει καμία σχέση με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 28 δις. ευρώ από το 2019 μέχρι το τέλος του 2022, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και το ιστορικό ρεκόρ των επενδύσεων, προκαλεί σοκ ακόμα και στην αγορά που είχε κάνει τα κουμάντα της διαφορετικά.

Σύμφωνα με τις διαρροές, γινόταν λόγος για εκλογές στις 7 Απριλίου (πρώτος γύρος) και στις 14 Μαϊου (ο δεύτερος γύρος) με ισχυρές πιθανότητες αυτοδυναμίας (στον δεύτερο γύρο) της Νέας Δημοκρατίας.

Πλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών πηγών, όπως έδειξε η κίνηση της αγοράς την Δευτέρα και την Τρίτη (τουλάχιστον στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης που ο δείκτης πιέστηκε ως τις 1059 μονάδες), αυτό αλλάζει.

Η αγορά περιμένει τις δημοσκοπήσεις εκτιμώντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει «γρατσουνιστεί» μετά το φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η διαφορά εκτιμάται ότι θα έχει περιοριστεί μεταξύ 4 με 4,5% (το μικρότερο ποσοστό) έως 6% (το μεγαλύτερο ποσοστό) εν αναμονή των νέων δημοσκοπήσεων που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες μέρες έναντι 5,5% – 7,5% που έδιναν οι τελευταίες πρόσφατες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.

Η αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, εισέρχεται σε μία διαδικασία τιμολόγησης σε τούτη τη συγκυρία όχι μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης, αλλά μίας κυβέρνησης συνεργασίας με μοχλό τη Νέα Δημοκρατία.

Τα δε ξένα  funds που δεν έχουν αλλάξει στάση απέναντι στη χώρα, εκτιμάται επίσης, ότι θα εκμεταλλευτούν τη νευρικότητα, αυτό που οι ξένοι λένε volatility, το οποίο θα γίνει πιο έντονο, τόσο με αφορμή την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,5% στις 16/3, όσο και με αφορμή την λήξη της τριπλής σειράς των παραγώγων Μαρτίου στις 17/3.

Δηλαδή, οι εντολές αγορών ειδικά στις τράπεζες αναμένεται να συνεχιστούν παρά τις διακυμάνσεις και την πτώση της αγοράς, αφού θα δημιουργηθούν πιο ελκυστικά πεδία τοποθετήσεων. Και βεβαίως, νέο πεδίο νευρικότητας αναμένεται να προκαλέσει τυχόν γύρισμα του S&P κάτω από τις 4.000 μονάδες για μία ακόμα φορά και φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες μέρες και κυρίως για τις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, οι χρηματιστές δεν αποκλείουν τυχόν γύρισμα της αγοράς ακόμα και χαμηλότερα από τις 1.050 μονάδες, με τον γενικό δείκτη να αναμετράται με την περιοχή μεταξύ 1035 – 1040 μονάδων, αφού η αγορά δεν επιβεβαίωσε στην άνοδο της περασμένης εβδομάδας την κίνηση προς τις 1.145 μονάδες.

Διαβάστε επίσης

Αύξηση επιτοκίων της FED κατά 50 μ.β. τον Μάρτιο βλέπουν οι traders

Blackrock: Θα συνεχιστεί η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών

Morgan Stanley: Γιατί η Ferrari εκτόπισε τη Tesla από τη 1η θέση της πιο ελκυστικής μετοχής