Αν και οι διοικήσεις των τραπεζών είναι καθησυχαστικές πως δεν υπάρχει κίνδυνος να «σκάσουν» στεγαστικά δάνεια, η εικόνα θα πιο «ξεκάθαρη» τον Ιούνιο,  όταν δηλαδή ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2023.

Προς το παρόν τόσο  οι τράπεζες, όσο και οι servicers παρακολουθούν real time την συμπεριφορά των ρυθμισμένων στεγαστικών δανείων και δηλώνουν πως είναι έτοιμες να προσφέρουν λύσεις διευκόλυνσης στους δανειολήπτες, όπως είναι η μείωση του περιθωρίου στα δάνεια, ή η επιμήκυνση της διάρκειας τους.

Μέχρι τώρα αποτελέσματα για τη χρήση 2022 έχει ανακοινώσει μόνο η Τράπεζα Πειραιώς και από την αναλυτική παρουσίαση προκύπτει πως το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου τα νέα «κόκκινα»  δάνεια  (NPEs inflows) μειώνονταν διαρκώς, στο  τέταρτο τρίμηνο είχαμε ανατροπή καθώς καταγράφηκε αύξηση από τα 95 εκατ. ευρώ του γ΄ τρίμηνου στα 115 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα 76  εκατ. ευρώ αφορούσαν νέα …παραγωγή σε  «κόκκινα» δάνεια και τα υπόλοιπα 39 εκατ. ευρώ ήταν δάνεια που ήδη είχαν ρυθμιστεί στο παρελθόν και «κοκκίνησαν» ξανά.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την αύξηση στα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια, καθώς από τα 27 εκατ. ευρώ το γ΄  τρίμηνο ανέβηκαν στα 47 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο.

Ανάλογη αναμένεται να είναι η εικόνα και στα οικονομικά αποτελέσματα των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Αυτή η άνοδος στα «κόκκινα» αποδίδεται εν μέρει και στην λήξη των μέτρων στήριξης. Το αν θα συνεχιστεί η άνοδος στις καθυστερήσεις θα φανεί με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2023.

Πάντως ο φόβος είναι κυρίως για τα στεγαστικά δάνεια και δη τα ρυθμισμένα.

Σε κάθε περίπτωση η  άνοδος των επιτοκίων έχει φέρει σε δυσμενή θέση πολλούς δανειολήπτες με ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολία στην ομαλή εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους.

Την ίδια ώρα η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να ανακοινώσει και  νέα αύξηση του επιτοκίου του ευρώ κατά 0,5%, ενώ η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατες δηλώσεις της σημείωσε πως τα επιτόκια θα αυξάνονται μέχρι να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%.

Καθώς λοιπόν το επιτόκιο του ευρώ τους επόμενους  μήνες θα ξεπεράσει το 3,5% οι δόσεις γίνονται δυσβάσταχτες για την πλειονότητα των νοικοκυριών, ενώ οι τράπεζες και οι servicers αγωνιούν για την συμπεριφορά των ρυθμισμένων στεγαστικών δανείων.

Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο  Euribor 3μήνου –που πέρυσι τέτοια εποχή ήταν σε αρνητικό έδαφος-  συνεχίζει να κινείται ανοδικά και την 3η Μαρτίου ήταν στο 2,849%  -να σημειωθεί ότι την  1η Μαρτίου ήταν 2,783%  και  στις 28 Φεβρουαρίου στο 2,744%- και  το Euribor 6μήνου  ανήλθε στο 3,353% (όταν στις 2 Ιανουαρίου φέτος ήταν 2,732%).

Διαβάστε επίσης

Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών τον Φεβρουάριο

Morgan Stanley: Νέα αναβάθμιση για τη Eurobank – H νέα τιμή-στόχος