ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εξόριστη αρχηγός της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, καταδικάστηκε ερήμην από δικαστήριο στη Λευκορωσία σε 15 χρόνια κάθειρξης για «προδοσία» και για «συνωμοσία για την κατάληψη της εξουσίας», εν μέσω μιας αδυσώπητης καταστολής ενορχηστρωμένης από το καθεστώς του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος της de facto επικεφαλής της αντιπολίτευσης, σε δίκη τον Ιανουάριο, κατηγορώντας την ίδια και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης ότι προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία με αντισυνταγματικό τρόπο.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta και την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna, ένα άλλο εξέχων μέλος της αντιπολίτευσης, ο Πάβελ Λατούσκο, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη και σε 12 χρόνια άλλοι τρεις ακτιβιστές που καταδικάστηκαν για συμμετοχή στην ίδια «συνωμοσία».
Ακτιβιστές προάσπισης δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περίπου 1.500 άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή στη Λευκορωσία με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες.
Ο σύζυγος της Τιχανόφσκαγια εκτίει ποινή κάθειρξης 18 ετών αφότου κρίθηκε ένοχος το 2021 για οργάνωση μαζικών ταραχών μια απόφαση που η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης είπε ότι ήταν πολιτική εκδίκηση και μέρος της καταστολής από τον Λουκασένκο όποιου θεωρούσε πως αποτελεί απειλή.
Την περασμένη Παρασκευή δικαστήριο στο Μινσκ καταδίκασε τον βραβευθέντα με το Νόμπελ Ειρήνης 2022 και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι σε κάθειρξη 10 ετών για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και άλλα αδικήματα, μια δίκη που στη Δύση καταδικάστηκε ως «απάτη».
Σε δηλώσεις της τη Δευτέρα, αντιδρώντας άμεσα στην ετυμηγορία, η Τιχανόφσκαγια δήλωσε πως η καταδίκη της ήταν τιμωρία για τις προσπάθειες της να προωθήσει τη δημοκρατία. «Δεκαπέντε χρόνια κάθειρξης. Έτσι το καθεστώς “αντάμειψε” το έργο μου για δημοκρατικές αλλαγές στη Λευκορωσία», έγραψε στο Twitter.
Δεσμεύτηκε ακόμη να συνεχίσει τον αγώνα και τις πολιτικές της δραστηριότητες, κάνοντας λόγο για μια δίκη-φάρσα. «Όμως σήμερα δεν σκέφτομαι τη δική μου ποινή. Σκέφτομαι τους χιλιάδες αθώους ανθρώπους, τους κρατούμενους και τους ανθρώπους που καταδικάστηκαν σε πραγματικές ποινές φυλάκισης», τόνισε. «Δεν θα σταματήσω μέχρι να απελευθερωθεί ο κάθε ένας από αυτούς», υποσχέθηκε.
Η 40χρονη Τιχανόφσκαγια διέφυγε στη γειτονική Λιθουανία από τη Λευκορωσία μετά την υποψηφιότητά της εναντίον του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές του 2020. Μετά τις εκλογές ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο, στενού συμμάχου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, διαδηλώσεις που οι λευκορωσικές δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν με βία, φυλακίζοντας αντιπάλους του προέδρου ή αναγκάζοντάς τους να φύγουν από τη χώρα.
Η Τιχανόφσκαγια και η αντιπολίτευση κατηγορούσε τον Λουκασένκο για εκλογική νοθεία, ισχυρισμούς που αρνήθηκε ο τελευταίος, ηγέτης της χώρας με σιδηρά πυγμή από το 1994.
Ο Λουκασένκο έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Λευκορωσία και υποσχέθηκε να καταστείλει σκληρά κάθε νέα προσπάθεια αμφισβήτησης της διακυβέρνησής του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Η Ρωσία χαρακτηρίζει τη Διεθνή Διαφάνεια «ανεπιθύμητη οργάνωση»
Τουρκία: Ενόχληση για την επίσκεψη του αρχηγού του αμερικανικού στρατού στη Συρία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν πτήσεις περιπολίας στην Αρκτική
- Κωτσόβολος: Στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜΜΕ Β’»
- Κεραμέως: Πάνω από 13% οι αυξήσεις στις συντάξεις τα δύο τελευταία χρόνια
- Οι νικητές των Greek Accounting and Finance Awards 2024 powered by SOFTONE