Την καταδίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παράβαση καθήκοντος αποφάσισε το Ειδικό Δικαστήριο, για  παρεμβάσεις του σε 2 εισαγγελείς.

Τον καταδίκασε σε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ.

1

Μετά τον Νίκο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι ο δεύτερος υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που μέσα σε 9 ημέρες καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος.

Στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αναγνωρίστηκαν και τα 2 ελαφρυντικά που ζήτησε: του σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του.

Τα ελαφρυντικά δόθηκαν κατά πλειοψηφία 8-5 (οι 5 δικαστές ψήφισαν να μην δοθεί κανένα ελαφρυντικό).

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κρίθηκε ομόφωνα  αθώος  για την πιο βαριά κατηγορία που αντιμετώπιζε,   το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας.

Αθώα κατά πλειοψηφία (9-4) κρίθηκε η φερόμενη ως φυσική αυτουργός της κατάχρησης εξουσίας, η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Τέσσερις δικαστές είχαν την άποψη ότι πρέπει να καταδικαστεί. Κατά πλειοψηφία 8-5 δεν καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος, με μετατροπή της κατηγορίας της κατάχρησης.

Η πρώην εισαγγελέάς κατά της Διαφθοράς  αντιμετώπιζε μόνο αυτή την  κατηγορία .

Ο κ.Παπαγγελόπουλος αθωώθηκε κατά πλειοψηφία για όλες τις υπόλοιπες πράξεις παράβασης καθήκοντος που αντιμετώπιζε και καταδικάστηκε μόνο για 2 καταγγελλόμενες παρεμβάσεις: σε βάρος Ελένης Ράικου για την υπόθεση Novartis (με οριακή πλειοψηφία 7-6) και σε βάρος του Παναγιώτη Αθανασίου για την έρευνα στον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα (με πλειοψηφία 8-5).

H αθώωση του για τις υπόλοιπες πράξεις παραβάσεις καθήκοντος ήταν με πλειοψηφία:

8-5 για την πρώην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη που υποστήριξε ότι επιχείρησε να παρέμβει στην υπόθεση του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου.

8-5 για την καταγγελία του πρώην οικονομικού εισαγγελέά Παναγιώτη Αθανασίου ότι του ζήτησε να κάνει έρευνα για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστου.

7-6 (οριακή πλειοψηφία) για τις 2 καταγγελίες Αθανασίου ότι ο τότε αναπληρωτής υπουργός  επιχείρησε να παρέμβει στις έρευνες του για τον Γιάννη Αλαφούζο και τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Παρούσα στο δικαστήριο είναι μόνο η κ.Τουλουπάκη. Απών  για πρώτη φορά ο κ.Παπαγγελόπουλος για λόγους υγείας όπως είπαν οι δικηγόροι του. Και οι 2 δεν είχαν λείψει σε καμία συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Οι συνήγοροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ζήτησαν από το Δικαστήριο να τους πει πότε θα καθαρογραφεί η απόφαση καθώς σκοπεύουν, όπως είπαν, να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καταδικαστική απόφαση.

Οι δικαστές δεν υιοθέτησαν πλήρως την πρόταση της εισαγγελέως Όλγας Σμυρλή. Είχε προτείνει, όπως ακριβώς και στη δίκη του Νίκου Παππά, πλήρη απαλλαγή (πλην της Ελένης Τουλουπάκη) και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Το 4ο Ειδικό Δικαστήριο δίκασε τον πρώην υπουργός και συνταξιούχο εισαγγελέα για 2 αδικήματα και την εν ενεργεία εισαγγελέας Εφετών για 1 αδίκημα.

Αμφότεροι δικάστηκαν για κατηγορίες-παρακλάδια της βασικής υπόθεσης της αποκαλούμενης «σκευωρίας Νοβάρτις» για την οποία δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη αφού οριστικά απηλλάγησαν με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου.

Η κατάχρηση εξουσίας της Ελένης Τουλουπάκη αφορούσε, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, ότι από τις 10-4-2017 έως τις 29-9-2017 δεν διαβίβασε αμελητί στη Βουλή, ως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, μηνυτήρια αναφορά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, Βασίλη Κεγκέρογλου και Ευης Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων δυο φορές το 2015, επί υπουργίας στο Υγείας του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η καθυστέρηση, σύμφωνα με το βούλευμα, οδήγησε στην απόσβεση της προθεσμίας της Βουλής να αναζητήσει, βάσει του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, ενδεχόμενως ποινικές ευθύνες των δύο υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός της κατάχρησης εξουσίας καθώς, κατά το βούλευμα, παρακίνησε με φορτικότητα την εισαγγελέα Τουλουπάκη «εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε σε αυτήν λόγω της ιδιότητάς του ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφός της και Προϊστάμενός της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Ο κ.Παπαγγελόπουλος δικάστηκε για παράβαση καθήκοντος καθώς, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, επιχείρησε παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων Ράικου – Αθανασίου -Τσατάνη, οι οποίοι χειρίζονταν σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρενέβη στο έργο της τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, η οποία διενεργούσε την έρευνα για την υπόθεση της Νovartis , «απαιτώντας επιτακτικά να διαβιβάσει το φάκελο στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί Ευθύνης των Υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ο ίδιος γνώριζε, προτρέποντάς την, όπως από αυτήν εξελήφθη, να κατασκευάσει στοιχεία. Σε απάντηση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου ότι δεν είναι αυτής της σχολής, διατύπωσε σε βάρος της απειλή με τη φράση «κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου».

Για τον τότε Οικονομικό Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι υπήρξε παρέμβαση Παπαγγελόπουλου σε έρευνες του για τους επιχειρηματίες Γιάννη Αλαφούζο – Ανδρέα Βγενόπουλο και για τον Μιχάλη Σάλλα.

Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο κρίνει ως αληθή την καταγγελία του κ.Αθανασίου για απαίτηση του κ.Παπαγγελόπουλου «να φτιάξει κάτι» για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστου, υπονοώντας –κατά την κρίση του καταγγέλλοντα εισαγγελέα- ότι του ζήτησε να κατασκευάσει ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του.

Η τρίτη περίπτωση παραπομπής του πρώην υπουργού για παράβαση καθήκοντος αφορά καταγγελίες της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, οι οποίες πριν από χρόνια είχαν διερευνηθεί ξανά από τη Δικαιοσύνη. Η κα Τσατάνη υποστηρίζει ότι όταν διερευνούσε υπόθεση της Τράπεζας Μαρφίν του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος της ζήτησε « να επιστρέψει τη δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου, στην Εισαγγελία διαφθοράς, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, απειλώντας την ότι έχει ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος της και ότι θα έπρεπε να συμμορφωθεί προς την υπόδειξή του, προκειμένου να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της».

Τι δήλωσε ο  Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου σε δήλωσή του αναφέρει:

«Για πέντε ολόκληρα χρόνια προσπάθησαν να με εξοντώσουν και να με κλείσουν φυλακή για να ξεπλύνουν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis.

Απέτυχαν. Η Novartis αποδείχτηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και εγώ καταδικάστηκα για δύο γελοίες, ανύπαρκτες, κατασκευασμένες και άσχετες με το σκάνδαλο της Novartis περιπτώσεις ενός πλημμελήματος, με οριακή πλειοψηφία μόνο σε χρηματική ποινή.

Νιώθω σφόδρα προσβεβλημένος που το τομάρι μου κάποιοι απαίτησαν να γδάρουν, κοστολογήθηκε τόσο φθηνά.

Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει και συνεχίζει να θλίβεται.

Αυτά προς το παρόν.»

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι του Δ. Παπαγγελόπουλου, Μανώλης Ροδουσακης και Δημήτρης Παπαγγελοπουλος, ανέφεραν:

«Η σημερινή απόφαση του ειδικού δικαστηρίου έρχεται να ενταφιάσει οριστικά και αμετάκλητα το σαθρό κατηγορητήριο σε βάρος του εντολέως μας ένα κατηγορητήριο που συντάχθηκε από μία ομάδα σκευωρών που ενοχλείται όταν ελέγχεται.

Η απόφαση του δικαστηρίου επέβαλε μόνον χρηματική ποινή εξευτελίζοντας το νόημα της οποιασδήποτε απαξίας των δύο περιπτώσεων για τις οποίες κάτ’ οριακή πλειοψηφία ο εντολέας μας κρίθηκε ένοχος.

Εκρίθη ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική πράξη κατάχρησης εξουσίας εκρίθη αθώος για τις τέσσερις από τις έξι συνολικά υποπεριπτώσεις του ενός πλημμελήματος στις δύο που κριθεί ένοχος αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά και εν τέλει επιβλήθηκε μόνον χρηματική ποινή».

Ικανοποίηση στην πλευρά της Ελένης Τουλουπάκη

Την ικανοποίηση της για την κατά πλειοψηφία αθώωσή της δήλωσε η Ελένη Τουλουπάκη:

«Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης.

Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφαση του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν.

Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς.

Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια».

Ανάλογές ήταν και οι δηλώσεις των συνηγόρων υπεράσπισής της.

Ο κ. Ιωάννης Μαντζουράνης δήλωσε:

«Η αθώωση της κ. Ελένης Τουλουπάκη αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στους «ανέγγιχτους», δηλαδή τους ισχυρούς της οικονομίας και πολιτικής, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν την γνωστή «θεωρία της σκευωρίας» σε βάρος τoυς, με σκοπό την υποταγή των έντιμων εισαγγελέων και δικαστών στις εντολές τους.

Όσοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω υποψίας, κριτικής και εντέλει των νόμων σήμερα ηττήθηκαν, αφού το προμελετημένο σχέδιό τους σε βάρος εισαγγελέων και δημοσιογράφων κατέρρευσε με πάταγο μπρος στην αλήθεια μιας έντιμης και γενναίας εισαγγελικής λειτουργού, η οποία έπραξε το καθήκον της στο ακέραιο κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, που οι διώκτες της επιδίωξαν και δυστυχώς πέτυχαν να μείνει αδιερεύνητο και στο βαθύ σκοτάδι της διαπλοκής.

Ωστόσο, η Ελληνική Δικαιοσύνη, όταν είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη, με τις αποφάσεις της προσφέρει στους πολίτες παραδείγματα προς μίμηση και έτσι ενισχύει το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό πολίτευμα».

Ο κ. Βασίλης Χειρδάρης δήλωσε:

«Μία άδικη ποινική δίωξη σε βάρος μιας έντιμης και ασυμβίβαστης εισαγγελέως έληξε σήμερα με μια πανηγυρική δικαίωση.

Το Ειδικό Δικαστήριο, που αποτελείται από έμπειρους και εξαίρετους ανώτατους δικαστές του ΑΠ και του ΣτΕ αθώωσε αμετάκλητα την κα Τουλουπάκη.

Δεν ήταν απλά μια αθωωτική απόφαση, ήταν η δικαστική επιβράβευση μιας γυναίκας που προάσπισε την καθαρότητα των συναλλαγών, την προστασία του κράτους και των πολιτών και προσπάθησε να πατάξει τη διαφθορά, χωρίς να κάνει διακρίσεις,μη υπολογίζοντας το κόστος και αδιαφορώντας για τον εαυτό της.

Σήμερα είναι μια νίκη των θεσμών, είναι μια νίκη αυτών που αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον. Είναι μια νίκη του κράτους δικαίου!»

Τέλος ο κ. Βαγγέλης Γεωργακόπουλος δήλωσε:

«Τις μέρες αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη δεν αποτελεί απλώς την δικαίωση της, αλλά το πιο επίκαιρο μήνυμα – εντολή προς τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς ότι δεν θα πρέπει να διστάζουν να τα βάλουν με τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Διαβάστε επίσης:

Ειδικό Δικαστήριο: Την απαλλαγή Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη πρότεινε η εισαγγελέας

Απόφαση Ειδικού Δικαστηρίου: 13-0 η καταδίκη – 2 χρόνια (η ανώτατη) η ποινή του Νίκου Παππά – Στον εισαγγελέα για έρευνα η κατάθεση για μαύρο χρήμα στο ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικό Δικαστήριο: Ολοκληρώθηκε η απολογία Παπαγγελόπουλου – Στις 13 Φεβρουαρίου η αγόρευση της εισαγγελέως