ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένας δισεκατομμυριούχος και «στενός» συνεργάτης του ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι το πρώτο άτομο που αμφισβητεί το καθεστώς των ρωσικών κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σε δικαστήριο του Λονδίνου.
Οι δικηγόροι του Ευγένιου Σβίντλερ, ο οποίος συνδέεται εδώ και καιρό με τον Αμπράμοβιτς, κατέθεσαν αγωγή για αποζημίωση τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε «σημαντικά λάθη» στην αξιολόγηση της σχέσης του με τον πρώην ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.
Ο Σβίντλερ, ένας Βρετανός πολίτης του οποίου τα ιδιωτικά τζετ κατασχέθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ότι έχει υποστεί «σοβαρό πλήγμα» από τότε που μπήκε στο στόχαστρο τον περασμένο Μάρτιο.
Η υπόθεση του Σβίντλερ θα είναι η πρώτη που θα εξεταστεί εξονυχιστικά από Βρετανούς δικαστές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο δισεκατομμυριούχος ήταν επίσης ένας από τους πρώτους ανθρώπους που επλήγη από το βιαστικό πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, κατά τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης και ζητά από το δικαστήριο να ακυρώσει την «παράνομη» εντολή, σύμφωνα με ένα νομικό έγγραφο, που επικαλείται το bloomberg.
Η νομική διαμάχη έρχεται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα από ό,τι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ, αναζητά τρόπους για να διευρύνει την ισχύ και το εύρος των υφιστάμενων εργαλείων κυρώσεων ώστε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία.
Ο Σβίντλερ είναι ένας από τους λίγους μεγιστάνες που επλήγησαν από τις κυρώσεις αν και ισχυρίζεται ότι δεν είχε ποτέ ρωσικό διαβατήριο.
Ο δισεκατομμυριούχος έκτισε την περιουσία του από τη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft μετά την ιδιωτικοποίηση των ρωσικών βιομηχανικών περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης της Σοβιετικής Ένωσης και έχει στενή σχέση με τον Αμπράμοβιτς. Μέχρι να επιβληθούν οι κυρώσεις, οι δύο τους είχαν ποσοστά στην εισηγμένη στο Λονδίνο χαλυβουργία Evraz Plc.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς στις 10 Μαρτίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα. Τα μέτρα οδήγησαν ένα δικαστήριο στο Νησί της Μάγχης, Τζέρσεϊ, να παγώσει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τον Σβίντλερ, περίπου δηλαδή το ήμισυ της εκτιμώμενης περιουσίας του.
Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε ότι ο Σβίντλερ είχε «στενή σχέση εδώ και δεκαετίες» με τον Αμπράμοβιτς και επωφελήθηκε από τις διασυνδέσεις τους.
Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί εντός 28 ημερών, με τους δικηγόρους του Σβίντλερ να ζητούν «ταχεία ακρόαση». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις μπορούν να υποβάλουν δικαστική αξίωση μόνο αφού ζητήσουν εσωτερική διοικητική αναθεώρηση της λήψης αποφάσεων.
«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε λάθος που μου επέβαλε κυρώσεις», είπε ο Σβίντλερ σε δήλωση. «Ελπίζω ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα συμφωνήσουν και θα με δικαιώσουν».
Ο Όλεγκ Τίνκοφ, ένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος που καταδίκασε δημόσια την εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και παραιτήθηκε από τη ρωσική του υπηκοότητα, υπέβαλε επίσης αίτηση διαγραφής από τη λίστα κυρώσεων αυτή την εβδομάδα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι επέβαλε ένα «πακέτο κυρώσεων χωρίς προηγούμενο προκειμένου να βλάψει την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον παράνομο πόλεμό του».
«Οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν σχεδιαστεί μέσα σε ένα δίκαιο και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που παρέχει προστασία σε όσους περιλαμβάνονται σε αυτές», είπε ένας εκπρόσωπος. «Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο ή οντότητα που υπόκειται σε κυρώσεις έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τον χαρακτηρισμό του και υπάρχει σαφής νομική οδός για να το κάνει».
Η υπόθεση πρόκειται να εξετάσει τον βαθμό στον οποίο ο Σβίντλερ «είναι εμπλεκόμενο πρόσωπο» του οποίου οι δραστηριότητες ωφελούν τη ρωσική κυβέρνηση. Ο δικηγόρος του, Michael O’Kane, υποστήριξε ότι ο χαρακτηρισμός δεν είναι σωστός.
«Δεν μπορεί να επηρεάσει την πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία που προορίζεται να είναι ο σκοπός αυτών των κυρώσεων».
Διαβάστε ακόμη: