Νέα υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και διαμορφώθηκε στο 6,5% από το 7,3% τον Ιανουάριο. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 12 μηνών.

Υπενθυμίζεται πως για τον Ιανουάριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε εκτιμήσει ότι έκλεισε στο 7%, ωστόσο συνεχίζει να “καίει” ο πληθωρισμός στα τρόφιμα που έτρεξε τον πρώτο μήνα του έτους με 15,4%.

Κατι αντίστοιχο δείχνουν και τα στοιχεία της Eurostat για το Φεβρουάριο, με τα τρόφιμα να συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις, την ώρα που έχουν αρχίσει να αποκλιμακωνονται σημαντικά οι τιμές στην ενέργεια, οι οποίες είχαν εκτοξεύσει τους προηγούμενους μήνες, τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,5% τον Φεβρουάριο, από 8,6% τον Ιανουάριο και από 9,2% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η υποχώρηση του δείκτη στην Ευρωζώνη πραγματοποιήθηκε με χαμηλότερο ρυθμό απ’ ότι υπολογιζόταν, κάτι που ενισχύει περαιτέρω τις εκτιμήσεις ότι έρχεται και μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη οποία άλλωστε έχει προαναγγείλει ήδη η Κριστίν Λαγκάρντ.

Συνολικά έξι χώρες της ζώνης καταγράφουν διψήφια ποσοστά πληθωρισμού (Λετονία 20,1%, Εσθονία 17,8%, Λιθουανία 17,2%, Σλοβακία 15,5%, Κροατία 11,7% και Αυστρία 11%).

Έκπληξη καταγράφεται στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης, στις όποιες ο πληθωρισμός ενισχύθηκε: στη Γερμανία από το 9,2% στο 9,3% και στη Γαλλία από το 7% στο 7,2%, ενώ μικρή αύξηση κατέγραψε και η Ισπανία στο 6,1% από το 5,9% τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι συνολικά στην Ευρωζώνη, η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός αυξήθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό από την ενέργεια, στο 15,0% σε σύγκριση με 14,1% τον Ιανουάριο, έναντι 13,7% σε σύγκριση με το 18,9% του Ιανουαρίου για την ενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε στο 10,8% το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιανουάριο 2023