• Business

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πράσινο φως στην εξαγορά της Παυλίδης Μάρμαρα από την Dolit

    • NewsRoom
    Ιωάννης Λιανός

    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά από την «DOLIT INVESTMENTS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», έμμεσα εξ ολοκλήρου (100%) θυγατρική της «ECM Partners Inc.», των εταιρειών «ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΕ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ» και «ENERFARM 2 ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ».

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση της επιτροπής, συνεδρίασε σε τμήμα στις 22 Φεβρουαρίου 2022 και ομόφωνα αποφασίστηκε η έγκριση της γνωστοποίησης που αφορά την εξαγορά από τη νεοσυσταθείσα «DOLIT INVESTMENTS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», έμμεσα εξ ολοκλήρου (100%) θυγατρική της «ECM Partners Inc.», των εταιρειών «ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΕ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ» και «ENERFARM 2 ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ».

    Η συγκέντρωση δεν έχει κοινοτική διάσταση «για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων», δεδομένου ότι ο κύκλος εργασιών της μίας εκ των δύο συμμετεχουσών επιχειρήσεων δεν υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ και συνεπώς δεν πληρούνται τα σωρευτικά κριτήρια της εν λόγω παραγράφου, ενώ παράλληλα δεν υπερβαίνει ούτε και τα 100 εκατ. και συνεπώς δεν πληρούνται ούτε τα σωρευτικά κριτήρια της νομοθεσίας.

    Η συγκέντρωση αφορά α) στην αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο χονδρικής στην ελληνική επικράτεια, στην οποία δραστηριοποιούνται και οι δύο επιχειρήσεις-στόχος και β) στην αγορά εξόρυξης, επεξεργασίας και χονδρικής προμήθειας φυσικών πετρωμάτων, στην οποία δραστηριοποιείται μόνο η ΠΑΥΛΙΔΗΣ. Η εξαγοράζουσα δεν δραστηριοποιείται σε καμία από τις εν λόγω αγορές.

    Στην συγκέντρωση δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές σε οριζόντιο ή/και κάθετο επίπεδο, καθώς σε καμία σχετική αγορά δεν πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια α) δραστηριοποίησης τουλάχιστον δύο εκ των συμμετεχουσών εταιρειών και συνολικού μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 15% (όσον αφορά στις οριζόντιες αγορές) ή β) δραστηριοποίησης μίας τουλάχιστον εκ των συμμετεχουσών εταιρειών και συνολικού μεριδίου αγοράς τουλάχιστον 25% (όσον αφορά στις κάθετες αγορές).

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έκρινε, λοιπόν, ότι δεν προκαλούνται σοβαρές αμφιβολίες, ως προς το συμβατό αυτής της εξαγοράς με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

    Διαβάστε επίσης

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πράσινο φως στην απόκτηση της Θαλής από την Motor Oil



    ΣΧΟΛΙΑ