Η Γερμανία πιστεύει ότι ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα αποτελεί βασική αρχή της δημοκρατίας και παρακολουθεί στενά τη διαμάχη στο Ισραήλ για μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η ισραηλινή κυβέρνηση, δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης, καθώς οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης συνεχίστηκαν σήμερα αμείωτες για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα σε όλο το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας – προχώρησε την περασμένη εβδομάδα με το σχέδιό της, καθώς το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση δύο βασικές διατάξεις αυτής της μεταρρύθμισης, θεσπίζοντας όρια στην εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει νόμους.

1

Μια άλλη αλλαγή που προωθήθηκε από τον κυβερνώντα συνασπισμό θα του δίνει μεγαλύτερη επιρροή στην επιλογή των δικαστών. Τα νομοσχέδια έχουν κερδίσει τις αρχικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, αλλά δεν έχουν ακόμη μετατραπεί σε νόμο.

«Έχουμε ένα έντονο συμφέρον η ισραηλινή δημοκρατία να παραμείνει ισχυρή γιατί… αυτή η σφύζουσα δημοκρατία είναι ένα σημαντικό μέρος του γιατί νιώθουμε τόσο δεσμευμένοι στο Ισραήλ», δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξή του στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο N12.

Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει πυροδοτήσει πανεθνικές διαμαρτυρίες στο Ισραήλ και έχει προκαλέσει ανησυχία σε οικονομολόγους, πρώην αξιωματούχους ασφαλείας και νομικούς εμπειρογνώμονες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Την περασμένη εβδομάδα ο Υπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε το Ισραήλ να αναστείλει την μεταρρύθμιση, ανησυχώντας για τις συνέπειές της στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης .

Η μεταρρύθμιση έχει κινητοποιήσει εναντίον της μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αφότου ανακοινώθηκε, στις αρχές Ιανουαρίου, από την κυβέρνηση την οποία είχε σχηματίσει τον προηγούμενο μήνα ο δεξιός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με κόμματα της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξους εβραϊκούς σχηματισμούς.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς τις οποίες αρνείται, λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν τη δημοκρατία και θα τονώσουν τις επιχειρήσεις. Έχει απορρίψει τους διαδηλωτές ως «αναρχικούς» που δεν θέλουν να αποδεχθούν την αποφασιστική νίκη της δεξιάς στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

«Η δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από την προσωρινή ισχύ της δημοκρατικά εκλεγμένης πλειοψηφίας», δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

«Αφορά επίσης τη διατήρηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, και επίσης την αρμόζουσα ισορροπία δυνάμεων και εκεί έρχεται μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη», είπε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία παρακολουθεί στενά την έντονη συζήτηση.

Πολυάριθμες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών τάσσεται κατά της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης ως αυτή έχει. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώσεις σήμερα σε όλη τη χώρα και σήμερα.

«Διαδηλώνουμε ενάντια στην κυβέρνηση γιατί φοβόμαστε για το μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών μας», δήλωσε η Γκάμπι Γκόλντσταϊν, η οποία παρευρέθηκε στη μεγαλύτερη διαδήλωση το Σάββατο, στο Τελ Αβίβ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση που προωθούσε μετανάστες

Ουκρανία: Η Βάγκνερ υποστηρίζει πως κατέλαβε χωριό στα προάστια του Μπαχμούτ

Tesla: Ο ακτιβιστής μέτοχος Ρος Γκέρμπερ δεν θέλει πια μια θέση στο ΔΣ