Για όσο χρειαστεί προκειμένου ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να φτάσει στον στόχο του 2% θα συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκιά της, ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Ιγκνάσιο Βίσκο, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στην Ινδία.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, είναι αδύνατο προς το παρόν να πούμε σε ποιο επίπεδο θα πρέπει να φτάσει το κόστος δανεισμού για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Η δε πολιτική της ΕΚΤ θα πρέπει να εξαρτηθεί από τις μεταβολές στην οικονομία,  πρόσθεσε, με τη μελλοντική πορεία να καθορίζεται από συνάντηση σε συνάντηση.

1

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να υποδείξουμε τώρα ποιο θα είναι το τελικό επιτόκιο, ούτε καν αν θα είναι 3,5%, 3,25% ή 3,75%, διότι πραγματικά εξαρτάται από τα δεδομένα», ανέφερε ο Βίσκο. «Ο στόχος μας είναι να επιστρέψουμε σε ένα ποσοστό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα. Αν χρειαστεί να είμαστε πιο περιοριστικοί, θα είμαστε πιο περιοριστικοί».

Ο Βίσκο ρωτήθηκε για το νόημα του χαρακτηρισμού «σημαντικά βήματα» τον οποίο έχουν χρησιμοποιήσει διάφοροι επικεφαλής κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης για την πολιτική της ΕΚΤ το επόμενο διάστημα, υπονοώντας κυρίως αυξήσεις της τάξης των 50 μ.β.. «Το σημαντικά είναι ένας όρος που έχει πολλές σημασίες», δήλωσε ο Βίσκο, προσθέτοντας πως η δική του έννοια «είναι καθορισμένη, όχι μεγάλη».

Με αφορμή την έκθεση της eurostat για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος αν και υποχωρεί παραμένει ισχυρός, ο Βίσκο τόνισε πως «πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού δεν θα παραμείνει σε αυτό το υψηλό επίπεδο». Υπογράμμισε δε τη στενότητα των αγορών εργασίας σε ορισμένα μέρη της ευρωζώνης ως κάτι που «δικαιολογεί στενή παρακολούθηση».

«Αυτό μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις μισθών πέρα από αυτό που είναι συμβατό με ένα μεσοπρόθεσμο ποσοστό πληθωρισμού 2%, που είναι ο στόχος μας. Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος για τον οποίο το παρατηρούμε με μεγάλη προσοχή – αλλά δεν ανησυχώ», είπε.

Ο Βίσκο χαρακτήρισε αναγκαία τη «σταδιακή μείωση» του ισολογισμού που θα ξεκινήσει όταν η ΕΚΤ αρχίσει να διαγράφει ομόλογα από το χαρτοφυλάκιό της ύψους 5 τρισ. ευρώ (5,3 τρισ. δολάρια) τον Μάρτιο. «Πρέπει να αποφασίσουμε πότε και πού θα σταματήσουμε,αλλά προς το παρόν, νομίζω ότι ξεκινήσαμε κατάλληλα».

Ψηφιακό ευρώ

Ο Βίσκο αναφέρθηκε και στα σχέδια για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ.

Όπως ανέφερε,  οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι  ήταν «ικανοποιημένοι» με την τεχνική εργασία που έχει γίνει μέχρι στιγμής, αν και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Μεγάλο μέρος της απόφασης για τη μετάβαση σε ένα ψηφιακό νόμισμα είναι πολιτική απόφαση. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει ένας σαφής διάλογος», ανέφερε.

Η απόφαση για το εάν το project θα συνεχιστεί σε μια νέα φάση δεν αναμένεται πριν την Οκτώβριο. Ο Βίσκο πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του εγχειρήματος.

Διαβάστε επίσης

Γκεοργίεβα (ΔΝΤ): Ρυθμίσεις για τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα ή ακόμα και απαγόρευσή τους

Warren Buffett: Λειτουργικά κέρδη ρεκόρ για την Berkshire Hathaway το 2022

Σταϊκούρας: Ο εξωδικαστικός αποδεικνύεται το πιο επιτυχημένο εργαλείο ρύθμισης οφειλών των τελευταίων 12 ετών