Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως θα “απαντήσει” σε οποιαδήποτε ουκρανική στρατιωτική “πρόκληση” στη φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας, στη Μολδαβία, όπου η Μόσχα διαθέτει στρατιωτικό απόσπασμα. Η Μολδαβία διέψευσε την ύπαρξη “άμεσης απειλής” από την Ουκρανία στην αυτονομιστική αυτή περιοχή της.

“Ας μην έχει κανείς αμφιβολία: οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα απαντήσουν κατάλληλα σε κάθε πρόκληση του καθεστώτος του Κιέβου”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

1

Κάθε ενέργεια που αποτελεί “απειλή” για τους Ρώσους στρατιωτικούς που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία “θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, επέμεινε.

Η Υπερδνειστερία, μια μικρή λωρίδα γης που αποσχίστηκε από τη Μολδαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έπειτα από πόλεμο, βρίσκεται στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας και αποτελεί αντικείμενο αυξημένων εντάσεων εδώ και μερικές εβδομάδες.

Χθες, Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε κατηγορήσει το Κίεβο ότι διεξάγει “ετοιμασίες” για εισβολή στην Υπερδνειστερία.

Επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες αυτές, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως το Κίεβο συγκεντρώνει “άνδρες και στρατιωτικό υλικό” κοντά στην Υπερδνειστερία, κάνοντας επίσης λόγο για “ανάπτυξη θέσεων πυρών πυροβολικού και αύξηση χωρίς προηγούμενο πτήσεων [ουκρανικών] drones” πάνω από την περιοχή.

“Προειδοποιούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και τους Ουκρανούς προστατευόμενούς τους εναντίον οιασδήποτε επικίνδυνης πρωτοβουλίας”, προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η Μολδαβία διέψευσε ότι υπάρχει κάποια “άμεση απειλή” από την Ουκρανία στην Υπερδνειστερία, αντιδρώντας στις δηλώσεις της Ρωσίας που κατηγόρησε το Κίεβο ότι διεξάγει “ετοιμασίες” για εισβολή στην περιοχή.

“Το υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, τις ενέργειες και τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή (…) Δηλώνουμε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία άμεση απειλή για τη στρατιωτική ασφάλεια του κράτους”, σύμφωνα με ανακοίνωση.

“Οι ψευδείς μεταδοθείσες πληροφορίες αποσκοπούν να διασπείρουν τον πανικό ανάμεσα στον πληθυσμό”, αντέδρασε το Κισινάου, καλώντας τους πολίτες “να παραμείνουν ήρεμοι και να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές”.

Το Κίεβο διέψευσε επίσης τους ρωσικούς ισχυρισμούς, διά του Μιχαΐλο Ποντολιάκ, συμβούλου της ουκρανικής προεδρίας, που μίλησε σήμερα στη δημόσια ραδιοφωνία της Μολδαβίας.

“Η απόφαση να επιλυθεί το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας ανήκει μόνο στη Μολδαβία. Η Ουκρανία δεν θα αναλάβει πρωτοβουλίες χωρίς να συμβουλευθεί τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, επέμεινε, σύμφωνα με δηλώσεις που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Η Μολδαβία, πρώην σοβιετική δημοκρατία με ευρωπαϊκές φιλοδοξίες, φοβάται από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας και οι ανησυχίες αυτές αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πρόεδρος Μάγια Σάντου, στη βάση εγγράφων που υπέκλεψαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, κατηγόρησε στα μέσα Φεβρουαρίου τη Ρωσία ότι υποδαυλίζει πραξικόπημα προκειμένου να ανατρέψει την εξουσία στη χώρα.

Σε αυτό το τεταμένο πλαίσιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτν ανακάλεσε την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου ένα διάταγμα του 2012 που θα χρησίμευε ως πλαίσιο προκειμένου τα δύο μέρη να καταλήξουν σε λύση για το αυτονομιστικό πρόβλημα στην Υπερδνειστερία, “στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας” της Μολδαβίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου “να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Ρωσίας στο πλαίσιο των βαθιών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στις διεθνείς σχέσεις”, αναφέρεται στο κείμενο.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία

Γερμανία: Υποδέχθηκε επιφυλακτικά την πρόταση της Κίνας για την Ουκρανία