Την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης – 2 χρόνια – με 3ετή αναστολή επέβαλε ομόφωνα το Ειδικό Δικαστήριο στον Νίκο Παππά, που νωρίτερα κρίθηκε επίσης ομόφωνα ένοχος – με ψήφους 13-0 – για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση για  τη στημένη συμμετοχή του Χρήστου Καλογρίτσα στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, το 2016.

Το Δικαστήριο στέλνει τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα, με επισήμανση την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα για να διερευνηθεί η βασιμότητα του ισχυρισμού της ότι τσάντες και φάκελοι με χρήματα έφευγαν από το γραφείο Καλογρίτσα προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές πράξεις.

1

Χρηματική  ποινή 5.000 ευρώ επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον εργολάβο για συνέργεια στην παράβαση καθήκοντος του τότε υπουργού Επικρατείας.

Ήταν εκείνος που αποκάλυψε τη ζοφερή παρέμβαση σε ένα δημόσιο διαγωνισμό με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οικονομικό αντικείμενο και χιλιάδες εργαζόμενους να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, εφόσον τη μία τηλεοπτική άδεια είχε κερδίσει-έστω και προσωρινά- ένας επίδοξος καναλάρχης που άλλοι έψαχναν να του βρουν λεφτά για να πληρώσει.

Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστήριου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε από τους δικαστές να αποσταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε υποστηρίξει ότι «φάκελοι και τσάντες με λεφτά έφευγαν απο το γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο τότε υπουργός Επικρατείας καταδικάστηκεμε ομόφωνη απόφαση  για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση με σκοπό να προσπορίσει παράνομο όφελος στον εαυτό του και σε άλλους, βλάπτοντας τρίτους.

Για συνέργεια στην παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού καταδικάστηκε ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, με τους δικαστές ομόφωνα να του αναγνωρίζουν ελαφρυντικές περιστάσεις για την πράξη του.

Απόφαση-σοκ για τον Παππά

«Πάγωσαν» οι συνήγοροι του Νίκου Παππά ακούγοντας στις 10.16 το πρωί την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάππα να ανακοινώνει την ομόφωνη απόφαση ενοχής.

Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ούτε 1 από τους 13 ανώτατους δικαστές (Αρεοπαγίτες και συμβούλους Επικρατείας) δεν ψήφισε υπέρ της αθώωσης του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι 13 δεν είχαν την παραμικρή αμφιβολία ότι οι καταγγελίες Καλογρίτσα είναι αληθείς και βάσει αυτών στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Ο πρώην υπουργός δεν εμφανίστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο ούτε κατά την εκφώνηση της αμετάκλητης ετυμηγορίας των 13 ανώτατων δικαστών του Άρειου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο Χρήστος Καλογρίτσας καθ’ υπόδειξη του Νίκου Παππά έλαβε μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και συνήψε εικονική σύμβαση με τον κατασκευαστικό κολοσσό CCC προκειμένου να εξασφαλίσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής  και να μπορέσει να λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία.

Στη συνέχεια, όταν δεν μπορούσε να δώσει το ποσό της πρώτης δόσης, ο πρώην Υπουργός φέρεται να μεσολάβησε ώστε ο Χρήστος Καλογρίτσας να συναντήσει  Έλληνες επιχειρηματίες και να βρει τα χρήματα.

Όπως έχει καταγγείλει ο Χρήστος Καλογρίτσας ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αποκτήσει το δικό του κανάλι.

Οι δύο κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για να απολογηθούν.

Η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή κατά την αγόρευσης της είχε προτείνειτην απαλλαγή και των δύο κατηγορούμενων.

Σήμερα η κα Σμυρλή απουσιάζει λόγω ασθένειας και χρέη εισαγγελέα ανέλαβε ο αναπληρωτής Δημήτρης Ασπρογέρακας.

Δηλώσεις Δικηγόρων για Ειδικό Δικαστήριο

Για τον Νίκο Παππά

Ο Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε: «Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια:

Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται.

Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια.

Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών.

Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία».

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Μαντάς δήλωσε: «Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητα της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην Ελληνική κοινωνία.

Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος δήλωσε: «Σε μια εποχή, που στην συνείδηση του ελληνικού Λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από την δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική.

Για τον Χρήστο Καλογρίτσα

Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Άγγελος Καραχάλιος σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Το Ειδικό Δικαστηριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παπά, για παράβαση καθήκοντος. Η προσπάθεια του πρώην Υπουργού να μετατρέψει σε πολιτική μία αμιγώς ποινική υπόθεση, απέτυχε παταγωδώς.

Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το δικαστήριο και πράγματι πέρασε σε ό,τι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστος Καλογρίτσα. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί δικαίωση, γιατί συνιστά πλήρη και οριστική απόδειξη ότι, πράγματι έλεγε την αλήθεια».

Νίκος Παππάς: «Η δίκη αυτή ήταν πολιτική»

Για «πολιτική δίκη» κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς σχολιάζοντας την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου που αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή του για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS. Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο».

«Για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η δίκη αυτή ήταν πολιτική.  Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους «γαλάζιους κοριούς» και τις «γαλάζιες ακρίδες».  Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα» πρόσθεσε.

Ο Νίκος Παππάς καταλήγει πως «Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι. Αλλά για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού. Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον».

Διαβάστε επίσης: