«Μεθαύριο Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία με την εμπλοκή ΗΠΑ- ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας. Κοντά και μαζί με την ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία που έχει προκαλέσει στους λαούς των δύο χωρών (δεκάδες χιλιάδες νεκροί, πολύ περισσότεροι τραυματίες, πάνω από 5 εκατ. πρόσφυγες και ανυπολόγιστη καταστροφή σε κατοικίες και υποδομές) δημιούργησε μια ιδιότυπη ομηρία και παγίδευση 331 Ναυτεργατών και 61 πλοίων στα ουκρανικά λιμάνια!.»

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, οι ναυτικοί αυτοί και τα πλοία παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Μαύρη Θάλασσα και στην Θάλασσα του Αζόφ. Στη συνέχεια η ΠΕΝΕΝ, τονίζει:

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου έχουν χτυπηθεί τουλάχιστον 15 εμπορικά πλοία, Ναυτεργάτες έχουν σκοτωθεί και άλλοι έχουν τραυματιστεί αποτελώντας τις παράπλευρες απώλειες ενός άδικου πολέμου ο οποίος γίνεται στο έδαφος των αδυσώπητων ανταγωνισμών.

Οι Ναυτεργάτες της ποντοπόρου Ναυτιλίας στο διάστημα της πανδημίας σήκωσαν στην πλάτη τους το βαρύ φορτίο της απρόσκοπτης κίνησης των πλοίων και της μεταφοράς των εμπορευμάτων μέσω του θαλάσσιου εμπορίου συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην τροφοδοσία όλων των χωρών.

Οι ίδιοι κατά την διάρκεια της υγειονομικής, ενεργειακής και εφοδιαστικής κρίσης λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις υπέστησαν μια ανεπανόρθωτη υπονόμευση στα εργασιακά τους δικαιώματα και δεκάδες χιλιάδες (μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα πλοία) φθάνοντας στα ακραία επίπεδα να μένουν μέσα στα πλοία έως και 1,5 χρόνο!

Οι εφοπλιστές ακριβώς αυτή την περίοδο είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται σε αστρονομικά υψηλά επίπεδα!

Από την άλλη ο πόλεμος έφερε και αυτή την φορά στο προσκήνιο τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Ναυτεργατικός κόσμος κατά την άσκηση του επαγγέλματος αλλά και την απάνθρωπη μεταχείριση που υφίστανται αυτοί από εφοπλιστές, κυβερνήσεις και δυστυχώς από διεθνείς οργανισμούς οι οποίοι έως τώρα περιορίζονται σε ανούσιες και αναποτελεσματικές διακηρύξεις που δεν δίνουν διέξοδο στα νέα προβλήματα που αφορούν τον απεγκλωβισμό των Ναυτεργατών.

Ζητούμε: από τον ΟΗΕ, τον ΙΜΟ, το ΔΓΕ, την ITF και τις κυβερνήσεις να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για να σταματήσει η ομηρία στα ουκρανικά λιμάνια και να απελευθερωθούν οι 331 Ναυτεργάτες!».

Διαβάστε επίσης:

Μελίνα Τραυλού (ΕΕΕ): Υπέρ της απομάκρυνσης 331 ναυτικών και 62 πλοίων από τα λιμάνια της Ουκρανίας