• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Πτώση 1,2% για το Brent εν μέσω ανησυχίας για την παγκόσμια ζήτηση

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Με απώλειες ολοκλήρωσαν την Τρίτη οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, καθώς η ανησυχία για τη ζήτηση επέστρεψε, εν μέσω αβεβαιότητας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

    Η άνοδος τόσο του δολαρίου και των αποδόσεων των ομολόγων βραχείας διάρκειας του αμερικανικού δημοσίου πυροδότησε ανησυχίες για την επίπτωση της επιθετικής πολιτικής της FED στην αμερικανική οικονομία, έγραψαν αναλυτές της Sevens Report Research στο ενημερωτικό δελτίο της Τρίτης. «Από τη σκοπιά της ζήτησης, οι υφέσεις δεν είναι σαφώς μια θετική κατάσταση για την κατανάλωση διυλισμένων προϊόντων», πρόσθεσαν, εξηγώντας έτσι την πτώση των τιμών του αργού στις ΗΠΑ κατά 4% την προηγούμενη εβδομάδα.

    Την ίδια ώρα,  επικαλούμενοι στοιχεία του Bloomberg, αναλυτές της Commerzbank ανέφεραν ότι οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 26% στα 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα. «Ακόμη και αν η αξιοσημείωτη άνοδος αποδόθηκε στο χαμηλό επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων δείχνει μια ανοδική τάση. 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πήγαιναν στην Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία και άλλους άγνωστους προορισμούς — αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησε η σειρά δεδομένων στις αρχές του 2022», έγραψαν. «Η αυξημένη ζήτηση πετρελαίου της Κίνας καλύπτεται έτσι σε μεγάλο βαθμό από την υψηλότερη προσφορά από τη Ρωσία. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η τιμή του πετρελαίου δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να επωφεληθεί από την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα», πρόσθεσαν.

    Σε αυτό το κλίμα,  το συμβόλαιο Μαρτίου του West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 18 σεντς, ή -0,2%, φθάνοντας στα 76,16 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης την ημέρα λήξης του συμβολαίου. Το συμβόλαιο Απριλίου  υποχώρησε κατά 19 σεντς, ή σχεδόν -0,3%, και διαμορφώθηκε στα 76,36 δολάρια το βαρέλι. Τη Δευτέρα τα συμβόλαια δεν είχαν διαπραγματευτεί λόγω της αργίας στις ΗΠΑ.

    Το Brent Απριλίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, υποχώρησε 1,02 δολ. ή -1,2%, στα 83,05 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe, μετά  από άνοδο 1,3% τη Δευτέρα.

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Έκλεισε με απώλειες 0,3% στα 1.843,90 δολάρια ανά ουγγιά

    Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη FED – Στο -0,19% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ