ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ένας προσωπικός βοηθός πουψθα ξέρει τι θέλουμε, τις οικονομικές μας δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες μας. Έτσι φαντάζεται ο Μπιλ Γκέιτς το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας.
Μιλώντας σε ένα podcast του CEO του νορβηγικού Sovereign Wealth Fund, Νικολάι Τάνγκεν, όπως αναφέρει το SeekingAlpha, ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος μοιράστηκε τις σκέψεις του για την τεχνητή νοημοσύνη, με αφορμή το εκρηκτικό ενδιαφέρον γύρω από τις δυνατότητες του ChatGPT.
«Τέλος οι ξεχωριστές αγορές»
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι κάτι που σκεφτόμουν όλη μου τη ζωή. Και αναρωτιόμουν πόσο δύσκολο είναι να το πετύχεις. Με εντυπωσιάζει ο ρυθμός ανάπτυξής τους και θεωρώ ότι θα είναι το πιο σημαντικό γεγονός της τρέχουσας δεκαετίας», ανέφερε ο Μπιλ Γκέιτς.
Αναφέρθηκε όμως και στις αλλαγές που θα φέρει στην αγορά και τις επιχειρήσεις.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει κάποιος νικητής από αυτό. Για παράδειγμα η Google έχει αυτή τη στιγμή όλα τα κέρδη από την αναζήτηση. Αυτά θα μειωθούν, καθώς η Microsoft έχει εξελιχθεί και θα συγκεντρώσει ένα μέρος των κερδών», ανέφερε.
Υποστήριξε μάλιστα ότι πλέον η τεχνητή νοημοσύνη θα σκέφτεται για εμάς.
«Στο τέλος θα δημιουργήσουμε έναν προσωπικό βοηθό που θα κατανοεί τι του λέμε και θα δίνει συμβουλές. Αυτός ο «πράκτορας θα αντικαταστήσει το κομμάτι της μετάβασής μας στην Amazon, τη Siri ή το Outlook. Η Google κατέχει την αναζήτηση, η Amazon τις αγορές, η Microsoft την παραγωγικότητα και η Apple όλα όσα προσφέρουν οι συσκευές της. Αλλά μόλις εξελιχθεί ο «βοηθός» , οι ξεχωριστές αγορές θα καταρρεύσουν.
Σε μια δεκαετία από τώρα, δεν θα σκεφτόμαστε αυτές τις επιχειρήσεις ξεχωριστά. Η τεχνητή νοημοσύνη θα σας γνωρίζει τόσο καλά, ώστε όταν αγοράζετε για παράδειγμα δώρα, δεν θα μπαίνετε στη διαδικασία να ψάχνετε αν η Amazon ή κάποια άλλη εταιρεία έχει καλύτερη τιμή. Δεν θα χρειαστεί καν να σκεφτείτε», υπογράμμισε.
«Θέλουμε δουλειά ακόμα»
«Είμαι εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για ανάγνωση και γραφή. Μέχρι τώρα ένας υπολογιστής μπορούσε να δημιουργήσει ένα κείμενο, όμως αν του κάνατε ερωτήσεις, είχε καταλάβει πραγματικά τις πληροφορίες που είχε καταγράψει;. Αυτό που βλέπουμε σε εργαλεία όπως το GPT είναι η ικανότητα ανάγνωσης και γραφής, όμως υπάρχει δουλειά για να γίνουν πιο ακριβή και εξειδικευμένα», προειδοποίησε προς τους λάτρεις των νέων εργαλείων.
«Αν υπάρξει βαθιά πρόοδος, θα αποτελέσουν ένα εργαλείο που θα βοηθήσει πολλά επαγγέλματα και τους ανθρώπους να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Για παράδειγμα στον χώρο της αναζήτησης, η δυνατότητα του διαλόγου που προσφέρουν θα εξελίξει την εμπειρία που είχαμε μέχρι πρότινος. Θα γράφουμε: θέλω να πάω διακοπές στην Ελλάδα, έχω τόσα παιδιά και θέλω να ξοδέψω μέχρι αυτό το ποσό. Και θα μας απαντάει.
Όμως η τεχνολογία έχει πάντα ένα μειονέκτημα. Το καινούριο σπάνια δεν έχει κανένα αρνητικό. Νομίζω ότι συνολικά το όφελος θα είναι σημαντικό, αλλά δεν προσποιούμαι ότι δεν χρειάζεται πολλή προσοχή, ιδίως σε τομείς που έχουμε ελλείψεις».
Για τον Μπιλ Γκέιτς, αυτό που λείπει ακόμα στην τεχνητή νοημοσύνη είναι η ακρίβεια. «Για παράδειγμα, αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαν να κάνουν τους γιατρούς πιο αποτελεσματικούς με τη γραφειοκρατία, να τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν πράγματα και να παρακολουθούν με μεγαλύτερη προσοχή τους ασθενείς τους, όμως όπως ακριβώς με τις εφαρμογές της οδήγησης, τα νέα εργαλεία θα πρέπει να είναι ακριβή. Εμείς δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το στάδιο».
Διαβάστε επίσης:
Η Alibaba δοκιμάζει εφαρμογή τύπου ChatGPT
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ