Πεντανόστιμη καρυδόπιτα με φύλλο κρούστας από τον Άκη Πετρετζίκη 

Δοκιμάστε μια διαφορετική πεντανόστιμη εκδοχή της παραδοσιακής καρυδόπιτας με φύλλο κρούστας.

1

Το απόλυτο σιροπιαστό γλυκό που θα λατρέψετε!

Καλή απόλαυση!

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 600 γρ. νερό
  • φλούδες πορτοκαλιού
  • 1 στικ κανέλας
  • 100 γρ. μέλι

Για την καρυδόπιτα

  • 450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
  • 300 γρ. καρύδια
  • 4 αυγά, μεσαία
  • 150 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 βανιλίνη
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. ηλιέλαιο, + 2 κ.σ. έξτρα για τη φόρμα
  • αλεύρι γ.ο.χ., για τη φόρμα

Για το σερβίρισμα

  • παγωτό βανίλια
  • φλούδες πορτοκαλιού
  • φύλλα δυόσμου

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τις φλούδες από τα πορτοκάλια και την κανέλα, και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει τελείως η ζάχαρη.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Για την καρυδόπιτα 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε τα φύλλα κρούστας σε ρολό, κόβουμε σε μικρά ρολάκια και τα ανοίγουμε με τα χέρια μας. Ιδανικά αφήνουμε τα φύλλα για 30-60 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να ξεραθούν.
  • Βάζουμε τα καρύδια σε ένα μπολ και ελέγχουμε να μην υπάρχει κάποιο τσόφλι.
  • Ρίχνουμε τα καρύδια στον πολυκόφτη και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν σκόνη.
  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη βανιλίνη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε ξανά.
  • Ρίχνουμε στο μπολ το 1/6 από τα φύλλα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Ρίχνουμε το 1/6 από τα καρύδια και ανακατεύουμε ξανά.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες 5 φορές.
  • Αλείφουμε με ηλιέλαιο και αλευρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 25×32 εκ. και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά στην πάνω σχάρα.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε σταδιακά με τη βοήθεια μιας κουτάλας το κρύο σιρόπι-μαζί με τις φλούδες και το στικ κανέλας-στο καυτό γλυκό.
  • Αφήνουμε μέχρι να κρυώσει και να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.
  • Αφαιρούμε τις φλούδες και το στικ κανέλας, και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Σερβίρουμε με παγωτό και γαρνίρουμε με φλούδες πορτοκαλιού και φύλλα δυόσμου.

 Δείτε βίντεο με τη συνταγή

Διαβάστε επίσης:

Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ από τον Άκη Πετρετζίκη

Ζυμαρικά αλά κρεμ με γιαούρτι σε 10 λεπτά από τον Άκη Πετρετζίκη