• LIFE&STYLE

    Φιλίππα Καρσερά: Οι δύσκολες στιγμές, το μυστικό ανατροφής των παιδιών της και το όραμα για την Κύπρο

    Πηγή: like.philenews.com

    Πηγή: like.philenews .com


    «Πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα βρίσκεται μία ακόμη πιο σπουδαία γυναίκα», λέει ο λαός. Η περίπτωση της νέας Πρώτης Κυρίας της Κύπρου είναι ιδιαίτερη και για αυτό άκρως ενδιαφέρουσα. Κόρη προσφύγων, η Φιλίππα Καρσερά κατάφερε να μπει σε ηλικία 22 ετών στο κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών και να δείξει ότι είναι πολύ ικανή να προασπίσει τα συμφέροντα του τόπου της.

    Η εξέλιξή της εκεί ήταν ραγδαία. Θήτευσε στα πιο καίρια πόστα του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, όπως στην Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, στην Πρεσβεία στην Αθήνα και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου εκεί.

    Επιπλέον εργάστηκε ως επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών και διετέλεσε και σύμβουλος του προέδρου Αναστασιάδη για ευρωπαϊκά θέματα.

    Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου γνώρισε και τον άνδρα της ζωής της, τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο απέκτησαν τέσσερις κόρες. Την 19χρονη Ιωάννα, την 16χρονη Κατερίνα, την 13χρονη Δέσποινα και την 7χρονη Φοίβη.

    Η αγάπη για τις σπουδές

    Η Φιλίππα Καρσερά αποτελεί για τις κόρες της ισχυρό παράδειγμα. Εξωστρεφής και κοινωνική, έχει το θάρρος της γνώμης της και προσπαθεί να γίνεται καλύτερη, ανταποκρινόμενη σε όλους τους ρόλους της. Δεν το βάζει κάτω, αλλά έχει το σθένος να παραδεχτεί πότε δυσκολεύεται και παρά το ότι μετρά δύο και πλέον δεκαετίες ως διπλωμάτης, σπούδασε και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, ούσα 40 χρόνων. Περίοδος δύσκολη και πολύ απαιτητική τότε, όπως έχει πει σε συνεντεύξεις της, αλλά που σαφώς άξιζε τον κόπο.

    Επιπλέον έχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό (Master of Arts) στις Πολιτικές Σπουδές από το Kings College στο Λονδίνο.

    «Όταν στα 17 μου είπα στους γονείς μου ότι θέλω να σπουδάσω Διεθνείς Σχέσεις, εκείνοι, όπως και οι καθηγητές μου, με προέτρεπαν να σπουδάσω δικηγόρος, όμως εγώ αυτό ήθελα», έχει δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της.

    «Η προσωπική εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, σε ό,τι κάνεις, με ό,τι κι αν καταπιάνεσαι. Θαυμάζω τους ανθρώπους, που δεν επαναπαύονται, μελετούν και εξελίσσονται συνεχώς και έχουν όραμα. Η εξέλιξη είναι πρόοδος».

    Το παράδειγμά της φαίνεται ότι ακολουθεί η πρωτότοκη κόρη της, που σπουδάζει, επίσης, Διεθνείς Σχέσεις στη Γαλλία και ήδη συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Το μυστικό ανατροφής των παιδιών της

    Ως μαμά η πολύ δυναμική Πρώτη Κυρία της Κύπρου δείχνει να ανατρέφει τις κόρες της με ελευθερίες και με σεβασμό στις προσωπικότητές τους. Όπως λέει, χαίρεται που είναι ανεξάρτητες και που έχουν φίλους σε όλο τον κόσμο, καθώς φοίτησαν σε διεθνή σχολεία.

    Σε συνέντευξή της στο Hello! Cyprus πριν από έναν χρόνο, είχε αναφέρει ότι η ίδια στην καθημερινότητά της είναι απλή και ότι οι κόρες της μάλλον έχουν casual στυλ. «Βέβαια τώρα τελευταία δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα καλλυντικά. Παρατηρώ ότι όλο και κάτι λείπει από το νεσεσέρ μου», είπε με χαμόγελο.

    Όσο για το τι θέλει για τις τέσσερις κόρες της, πέρα από το να είναι υγιείς, αυτό είναι να είναι χαρούμενες και χρήσιμες.

    «Είναι υπέροχο δώρο να είσαι χαρούμενος στη δουλειά σου και όχι καταπιεσμένος. Οι κόρες μου θέλω να είναι χαρούμενες και χρήσιμες. Όταν κάνεις κάτι με αγάπη, είσαι και χρήσιμος», επεσήμανε στην ίδια συνέντευξη.

    Στο περιοδικό ΟΜΙΚΡΟΝ έχει πει: «Θέλαμε και οι δύο μεγάλη οικογένεια και η ζωή μας στο εξωτερικό και οι συχνές μετακινήσεις μας έπεισαν ότι, παρά τις προκλήσεις, θα ήταν καλό για τα παιδιά να έχουν αδέλφια, ώστε να μπορούν σε κάθε νέα χώρα να προσαρμόζονται πιο εύκολα.

    Όμως η ζωή μιας πολύτεκνης οικογένειας δεν είναι εύκολη, απαιτεί πολύ δυνατό δέσιμο των γονιών και κόστος ως προς τα προσωπικά θέλω του κάθε μέλους. Η Πολιτεία και η κοινωνία πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την πολύτεκνη οικογένεια και ειδικά την πολύτεκνη μάνα. Με πρακτικές διευκολύνσεις στον εργασιακό τομέα και στην καθημερινότητα».

    Η προσφυγιά και το μεγάλο όραμα

    Γεννήθηκε στη Λεμεσσό, αλλά φέρει καταγωγή και από το Βαρώσι. Από μικρή στην οικογένειά της άκουγε συζητήσεις για τη διχοτόμηση της Κύπρου και για το μεγάλο όνειρο επιστροφής στην περίκλειστη πόλη.

    «Είμαστε πρόσφυγες, άκουγα συνέχεια “πότε θα πάμε πίσω στο Βαρώσι; Πότε θα λυθεί το Κυπριακό;”. Γιαυτό και το όραμά μου είναι να προοδεύσει η Κύπρος, να είναι ένα σύγχρονο κράτος, ένα κράτος με σωστή Παιδεία, με σωστή Υγεία, ένα κράτος μέριμνας. Να επανενωθεί η Κύπρος και να δικαιωθούν όσοι έχασαν συγγενείς τους και περιουσίες. Να υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων», είπε στο περιοδικό Hello της Κύπρου.

    Οι δυσκολίες

    Λατρεύει τη διπλωματία και την υπηρετεί με πάθος. Δεν την ενδιαφέρει να μπει στην πολιτική, νιώθει λειτουργός της πατρίδας της.

    Ήταν στις Βρυξέλλες, όταν η Κύπρος ασκούσε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως έχει παραδεχτεί, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βίωνε μεγάλη πίεση.

    «Ήταν μια τεράστια πρόκληση, έκανα μήνες να κοιμηθώ, ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Βέβαια πάντα διατηρούσα την ψυχραιμία μου και δεν το έδειχνα ότι ένιωθα μεγάλη πίεση. Δεν το βάζω κάτω στη δουλειά μου, με ενδιαφέρει να φτάνω πάντα στον στόχο μου, έχω πάρα πολλή υπομονή, αντέχω», έχει πει η Φιλίππα Καρσερά.

    Σχέση ζωής

    Με τον σύζυγό της, νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, γνωρίστηκαν την πρώτη μέρα στη δουλειά, στη διπλωματική υπηρεσία του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών.

    «Μπήκαμε μαζί νεαροί ακόλουθοι στη διπλωματική υπηρεσία το 1999. Τον γνώρισα την πρώτη μέρα δουλειάς! Τον θυμάμαι από τότε, πόση όρεξη είχε να κάνει πράγματα. Σπούδαζε ταυτόχρονα, μελετούσε και έγραφε το διδακτορικό του, είχαμε κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Δέσαμε εύκολα», δήλωσε στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.

    Παντρεύτηκαν μόλις δυο χρόνια μετά και ο θαυμασμός της για εκείνον παραμένει.

    «Ο Νίκος είναι αυτό που φαίνεται. Αεικίνητος, εργασιομανής, ευσυνείδητος, σχολαστικός, με υψηλό αίσθημα χρέους. Είναι μετριόφρων, ευαίσθητος, με πολλή αγάπη για τον συνάνθρωπο. Εκ πεποιθήσεως μη δογματικός και επικριτικός. Αρνείται να σχολιάσει αρνητικά τον οποιοδήποτε και είναι καλός ακροατής».

    Πηγή: HelloQ Cyprus
    Πηγή: HelloQ Cyprus

    Όσο για τη ζωή με έναν πολιτικό, λέει ότι δεν έχει διαφορά με κάποιον άλλον επαγγελματία.

    «Όλοι στην δουλειά ζουν την πραγματικότητα του άγχους και να προλάβεις τα πάντα. Η διαφορά είναι, όταν υπάρχουν σοβαρά θέματα, για έναν άνθρωπο με αξίωμα. Ο Νίκος είναι πολύ ψύχραιμος, μελετά και ακούει. Θα προσπαθήσει να βρει λύση, ανεξαρτήτως των συνθηκών. Εγώ έχω μάθει εκείνες τις ώρες, τις πολύ δύσκολες, τον τρόπο να τον στηρίζω καλύτερα.

    Στο 1ο lockdown πολλοί Κύπριοι ήταν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό, τα αεροδρόμια ήταν κλειστά και έπρεπε να στηθεί ένας μηχανισμός και μια ομάδα κρίσης, για να επιστρέψει όλος αυτός ο κόσμος με ασφάλεια. Ήταν δύσκολες εκείνες οι μέρες. Αλλά ο Νίκος τα κατάφερε», θυμάται.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ