ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Σαφείς υπαινιγμούς ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της διαχείρισης της ήττας του, ετοιμάζεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών ή και να επιχειρήσει να εξασφαλίσει «κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ακόμα και ως ηττημένος» άφησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. θα κατακτήσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη.
«Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτοί οι οποίοι τα λένε, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι έχουν έναν σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν. Θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία. Εάν δείτε πού οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό, ναι», ήταν η αποστροφή Μητσοτάκη όταν ερωτήθη για κυοφορούμενα σενάρια «νοθείας» στις εκλογές.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό της πρώην συντρόφισσας του κ. Τσίπρα, Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (μπροστά του ο Πινόκιο είναι υπόδειγμα φιλαλήθειας), αλλά και την εντελώς διαφορετική άποψη που εξέφρασε ο Π. Σκουρλέτης, ο οποίος, δημοσίως, βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τον αρχηγό του που λέει ότι δεν θα κάνει «κυβέρνηση ηττημένων».
Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο, και ως ηττημένος, να βρει κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο.
Πολύ δύσκολο αριθμητικά, όχι αδύνατο. Άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς μαθηματικά να το αποκλείσει, είπε ο Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε κατ επανάληψη για το αν υπάρχει περίπτωση ο τόπος να οδηγηθεί σε τριπλή κάλπη, αρνήθηκε να μπει δημοσίως σε τέτοια σενάρια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη και η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία θα δώσει τελικά τις κοινοβουλευτικές αναλογίες οι οποίες προκύπτουν από το εκλογικό σύστημα στο οποίο εμείς πιστεύουμε».
Πάντως, άφησε τα πάντα ανοιχτά λέγοντας «Δεν είμαι αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να συζητήσω οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Ξέρετε, όταν πηγαίνει κανείς στη μάχη δεν πρέπει να εξετάζει το ενδεχόμενο να μην πετύχει το στόχο του».
Ο Πρωθυπουργός, χωρίς να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, -Εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη, ήταν η χαρακτηριστική του έκφραση- επανέλαβε ότι η κυβέρνηση, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, τελικά εξαντλεί την τετραετία, όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί, παρά το γεγονός ότι είχε πολλές δυνατότητες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με πολύ καλές δημοσκοπήσεις. Ενώ, εκτίμησε ότι το κλίμα προς τις κάλπες θα είναι οξυμένο, με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως συνέβαινε τα 3,5 χρόνια, γεγονός που απέδωσε στην έλλειψη εναλλακτικής πρότασης για το μέλλον του τόπου από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν έχω πρόθεση να ακολουθήσω αυτό το μοτίβο αντιπαράθεσης. Θέλω να μιλήσω θετικά για το μέλλον του τόπου. Αυτό ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες. Να εξηγήσω ότι περάσαμε από πολλές δοκιμασίες. Αντέξαμε, μείναμε όρθιοι. Πετύχαμε αρκετά πράγματα, μαζί με την κοινωνία, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα.
Οι εκλογές αυτές θα είναι μία ευκαιρία να συγκριθεί η δική μας πρόταση για το μέλλον της χώρας με άλλες προτάσεις που, πέραν μιας απίστευτης πλειοδοσίας παροχών εγώ δεν έχω δει κάποιο συγκροτημένο εναλλακτικό σχέδιο για το μέλλον», υπογράμμισε.
Ο Πρωθυπουργός τάχθηκε εκ νέου υπέρ του ανοίγματος του κόμματος προς στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους, τονίζοντας ωστόσο την ανανέωση των ψηφοδελτίων μέσα από νέα πρόσωπα που προέρχονται από τις τάξεις της ΝΔ.
«Πήρα μία παράταξη η οποία ήταν στο 28% και την πήγα στο 40% και ευελπιστώ ότι μπορούμε και αυτό να το φτάσουμε ή και να το ξεπεράσουμε. Για να το κάνουμε αυτό σημαίνει ότι εντάσσουμε στις τάξεις μας στελέχη τα οποία δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από τον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν βλέπω καμία αντίφαση σε αυτό».
Ακρίβεια, δημοσιονομικά περιθώρια και πλειστηριασμοί
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτίμησε ότι θα βαίνει μειούμενη από εδώ και στο εξής.
Ωστόσο, δημοσιοποίησε ότι με τις πρόσφατες παρεμβάσεις στήριξης, έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες για το επόμενο διάστημα και ως εκ τούτου, «δεν θα υπάρχει άλλο πακέτο στήριξης».
Απαντώντας στις αιτιάσεις περί προεκλογικών παροχών ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τα απαραίτητα μέτρα στήριξης «για να στηρίξουμε ανθρώπους οι οποίοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα», δεν είναι παροχές για εξαγορά ψήφων, είναι κοστολογημένα μέτρα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας, που δεν χρηματοδοτούνται με δανεικά, ούτε το προϊόν υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, αλλά δαπάνες οι οποίες γίνονται από το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας και προϊόν της οικονομικής ανάπτυξης,
Ο κ. Μητσοτάκης δεν υιοθέτησε την αντίληψη ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, διότι, όπως είπε, υπάρχουν δυνατότητες και κίνητρα και από τα νοικοκυριά, με κρατική βοήθεια όποτε αυτή είναι δυνατή, αλλά και από τους servicers, να ρυθμίζουν τελικά τα δάνεια, ώστε να μην καταλήγουμε σε πλειστηριασμούς. Υπεραμύνθηκε του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των διμερών ρυθμίσεων των πολιτών με τράπεζες και servicers, οι οποίες έχουν φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια, όπως είπε.
«Η απόφαση του Αρείου Πάγου, που δεν έχουμε δει ακόμα το σκεπτικό της, επικυρώνει ουσιαστικά προηγούμενα νομοθετήματα. Δεν έχει αλλάξει κάτι στο πλαίσιο, ίδιο είναι το πλαίσιο», ανέφερε.
Υπενθύμισε εκ νέου ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση. Και χαρακτήρισε «τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική αυτοί οι οποίοι νομοθέτησαν υπέρ των πλειστηριασμών και οι οποίοι ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα στους servicers να μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς». Είναι τουλάχιστον υποκριτικό κάποιοι να ισχυρίζονται ότι 25.000 πλειστηριασμοί είναι πολλοί ή λίγοι,», πρόσθεσε «φωτογραφίζοντας» την πρόσφατη σχετική αναφορά Τσίπρα.
Οι σεισμοί, ο Ερντογάν και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον φονικό σεισμό ως μια υπό προϋποθέσεις ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας, στο ευρύτερο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης συνολικά.
Ωστόσο, τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι θα ακυρωθεί από τη μία στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός, παρά το κλίμα ψυχολογικής ταύτισης μεταξύ των δύο λαών, το οποίο ο ίδιος θεωρεί προσωπικό χρέος του να το αξιοποιήσει.
Αναφορικά με το ρόλο της Ελλάδας στην επόμενη μέρα της Τουρκίας και την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε ο Εγκέλαδος, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ήταν από τους πρώτους που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έθεσε την ανάγκη να υπάρξει μια πιο ενεργή στήριξη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης από αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή και υπογράμμισε ότι στη Διάσκεψη Δωρητών, η Ελλάδα επιθυμεί να διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο, προκειμένου να βοηθήσει τον τουρκικό λαό να ορθοποδήσει, καθώς αυτό είναι και προς όφελος του εθνικού μας συμφέροντος.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν ήταν αυτός ο οποίος έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία και ότι πάντα θεωρούσε απαραίτητη την δυνατότητά να συνομιλούν οι ηγέτες των δύο χωρών απευθείας, ως γείτονες, στο πνεύμα της καλής γειτονίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Αντ. Μπλίνκεν στην Αθήνα, εκτίμησε ότι η σχέση μας με τις ΗΠΑ έχει στρατηγικό χαρακτήρα, δεν ετεροπροσδιορίζονται μέσα από τριγωνικές σχέσεις, όπως κάποιοι μπορεί να φαντάζονται, και ότι οι αμοιβαία επωφελείς διμερείς σχέσεις διάγουν την καλύτερη εποχή τους, με την Ουάσιγκτον να αναγνωρίζει στην Ελλάδα ένα σημαντικό ρόλο περιφερειακής δύναμης η οποία παράγει σταθερότητα σε μία ταραγμένη περιοχή. Όπως πιστοποίησε και η συνάντηση με το Βούλγαρο Πρόεδρο στην οποία τονίστηκε o ενεργειακός ρόλος της Ελλάδος ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ρόλος που αναγνωρίζεται από όλους, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης, υπερασπίστηκε το αποτέλεσμα του επιτελικού κράτους, χαρακτήρισε την πιο δύσκολη στιγμή της θητείας του τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, λάθος το ζήτημα των υποκλοπών και αποκάλυψε ότι στόχος του είναι η επόμενη κυβέρνηση να περιλαμβάνει περισσότερες γυναίκες, όπως συμβαίνει και με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης: Μέσα από τα σχολεία, να δίνουμε ευκαιρία στα παιδιά να έχουν διαφορετικά ερεθίσματα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ