• Business

    Ποιο είναι μέχρι τώρα το οικονομικό κόστος των δύο μονομάχων για την… τιμή της MIG

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου-Μάριος Ηλιόπουλος

    Χρήστος Μεγάλου-Μάριος Ηλιόπουλος


    Αχαρτογράφητες παραμένουν ακόμα οι εξελίξεις με φόντο τη MIG, καθώς συνεχίζονται οι αγορές μετοχών σε τιμές πάνω από αυτές της αναθεωρημένης δημόσιας πρότασης της Πειραιώς.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα έως τώρα δημοσιοποιημένα στοιχεία, η τράπεζα έκανε τις τελευταίες αγορές στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, 14 Φεβρουαρίου. Τότε ήταν που αποφάσισε να προσφέρει έως και 0,217 ευρώ για αποκτήσει εν συνόλω 6.415.096 μετοχές, αξίας 1.282.262 ευρώ, ανεβάζοντας το ποσοστό συμμετοχής της στο 53,502%.  Η υψηλότερη αυτή τιμή αποτέλεσε το νέο σκαλοπάτι της δημοσίας πρότασης, το οποίο σε σχέση με το πρώτο (των 0,1668 ευρώ) ήταν κατά 30% πιο πάνω.

    Όμως στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της 14ης Φεβρουαρίου ο συναλλακτικός όγκος στη MIG ήταν 11.645.462 μετοχές, αξίας 2.257.413 ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι 5.230.366 μετοχές, μεσοσταθμικής αξίας 0,1864 ευρώ η μία, κατέληξαν σε διαφορετικό χαρτοφυλάκιο από εκείνο της Πειραιώς.

    Το ίδιο συνέβη στην προχθεσινή αλλά και τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου απορροφήθηκαν 13.327.229 μετοχές, αξίας 3.257.825 μετοχές. Προφανώς από την πλευρά που έχει συγκροτήσει ο Μάριος Ηλιόπουλος και η οποία λειτουργεί ως αντίπαλη δύναμη στη σκληρή αναμέτρηση με την τράπεζα Πειραιώς.

    Χθες ο Κύπριος Αντώνης Κλεάνθους, της Multiway Investments, συνοδοιπόρος του Μάριου Ηλιόπουλου, κοινοποίησε ότι προχώρησε σε αγορές 11.167.869 μετοχών της ΜΙG, αξίας 1.869.130 ευρώ. Με συνέπεια το ποσοστό του να ανέβει από το 4,17% που ήταν στις 8 Φεβρουαρίου, στο τωρινό 5,36%. Ένα τμήμα από τις νέες αγορές έγινε στις 14 Φεβρουαρίου, όταν και αποκτήθηκαν 481.500 μετοχές.

    Αν στο ποσοστό του Κλεάνθους, ο οποίος είναι εκπρόσωπος ναυτιλιακών εταιρειών που εδρεύουν στην Κύπρο, προστεθούν και οι θέσεις που έχουν στη ΜΙG οι Ηλίας Μπέζας και Γιώργος Κανελλόπουλος ( 1% και 0,04% αντίστοιχα) τότε η συνολική συμμετοχή της τριπλέτας που δρα συντονισμένα με τον Μάριο Ηλιόπουλου, ανέρχεται στο 6,4%.

    Ο ιδιοκτήτης της ακτοπλοϊκής seajets δεν έχει κάνει επί του παρόντος άλλη ανακοίνωση πέραν της αρχικής, όταν δια μέσου της νεαρής κόρης του, εμφανίστηκε να κατέχει το 5,48% της ΜΙG. Ωστόσο κρίνοντας από τον αριθμό των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια, χωρίς μέχρι τώρα να εμφανίζονται επίσημα σε κάποιο χαρτοφυλάκιο, φαίνεται ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η πραγματική θέση του Μάριου Ηλιόπουλου είναι ενισχυμένη. Αυτό θα αποτυπωθεί εάν η «αυτόνομη» συμμετοχή του ξεπεράσει το 10% ή εάν το όλο σχήμα, μαζί με τις φίλες δυνάμεις υπερβεί το 15%.

    Τα 35 εκατ. ευρώ της Πειραιώς και ο Ηλιόπουλος

    Ποιο όμως είναι το οικονομικό κόστος των δύο μονομάχων για την…τιμή της MIG;

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η τράπεζα Πειραιώς έχει διαθέσει έως τώρα περίπου 35 εκατ. ευρώ, για να ενισχύσει τη μετοχική της παρουσία στην MIG. Αυξάνοντας κατά 22,3 ποσοστιαίες μονάδες την αρχική της συμμετοχή, που ήταν στο 31,193%.

    Για τις μετοχές της «Ρολοπάκ» ( 5,02836%) δαπανήθηκαν περί τα 7,8 εκατ. ευρώ, μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής. Η οποία έγινε στην τιμή των 0,165 ευρώ ανά μετοχή. Οριακά κάτω από την πρώτη δημόσια πρόταση, μέσω της οποίας η τράπεζα διέθεσε  περί τα 26 εκατ. ευρώ για να διευρύνει τη συμμετοχή της. Τα υπόλοιπα περίπου 1,3 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν με την πρόσφατη κίνηση της τράπεζας να ανεβάσει το τίμημα της νέας δημόσιας πρότασης. Αν αυτό ισχύσει μέχρι τέλους και η Πειραιώς λάβει το 100% της ΜΙG χρειαστεί να διαθέσει άλλα 94,6 εκατ. ευρώ.

    Στην αντίπερα όχθη τα κόστη της πλευράς Ηλιοπούλου και των συμμάχων της είναι δυσδιάκριτα και μόνο προσεγγιστικά μπορεί να υπολογιστούν. Με την έννοια αυτή το 5,48% που εμφανώς έχει στην MIG (51.755.366 μετοχές) εκτιμάται ότι έχει κόστος κτήσης κοντά στα 0,045 ευρώ ανά μετοχή. Ήτοι στα επίπεδα των 2,3 εκατ. ευρώ εν συνόλω.

    Για την τριπλέτα των συμμάχων είναι άγνωστο το πότε άρχισαν να κτίζουν μετοχικές θέσεις. Διόλου απίθανο το κομβικό σημείο να βρίσκεται στις 13 Δεκεμβρίου της περσινής όταν και δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία ανταλλαγής δανείων που έχει η ΜΙG στη Πειραιώς ( ύψους 443,8 εκατ. ευρώ)  με το 79,38% που έχει η εταιρεία στη θυγατρική της ακτοπλοϊκή Αttica Group.

    Εάν όντως συνέβη αυτό τότε η αρχική τους συμμετοχή υπολογίζεται στα 2,2 εκατ. ευρώ ( 0,045 ευρώ ανά μετοχή). Ενώ μαζί και με τις τελευταίες αγορές το συνολικό κόστος για τις 60.174.095 μετοχές που κατέχουν, εκτιμάται ότι κινείται στην περιοχή των 4,1 εκατ. ευρώ. Ακόμη κι αν η αρχική συμμετοχή είναι διπλάσια της εκτιμώμενης, και οι αρχικές δαπάνες είναι πολλαπλάσιες της εκτιμώμενης, τότε το συνολικό κόστος κτήσης ενδεχομένως να κινείται στην περιοχή των 7,1 εκατ.  ευρώ.

    Οι «ορφανές» μετοχές και οι υπεραξίες των 15 εκατ. ευρώ

    Υπάρχουν όμως και περίπου 18,1 εκατ. μετοχές, αξίας 4,2 εκατ ευρώ που αγοράστηκαν σε τιμές πάνω από το 0,217 ευρώ η μία που προσφέρει τώρα η Πειραιώς.

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση της 9ης Φεβρουαρίου, η τράπεζας έχοντας σε ισχύ την πρώτη δημόσια πρόταση αγόρασε 74,4 εκατ. μετοχές, από τις συνολικά 84,5 εκατ. που διακινήθηκαν εκείνη την ημέρα. Ένα τμήμα των οποίων αγοράστηκε σε τιμή άνω των 0,1668 που προσέφερε τότε η τράπεζα.

    Με βάση τα όσα γνωστοποιήθηκαν χθες η εταιρεία του Αντώνη Κλεάνθους πήρε 2 εκατ. «κομμάτια». Αφήνοντας ένα υπόλοιπο 8,08 εκατ. μετοχών, αξίας 1,35 εκατ. ευρώ σε άγνωστο παραλήπτη.

    Ένα οι «ορφανές» αυτές μετοχές, όπως επίσης κι αυτές που όπως κι αυτές που αγοράστηκαν σε τιμές πάνω από τη δεύτερη δημόσια της Πειραιώς, κατέληξαν στη πτέρυγα Ηλιόπουλου, όπως είναι η πιθανότερη εκδοχή, τότε το συγκροτημένο αυτό σχήμα έχει φτάσει να κατέχει στην πραγματικότητα περί τα 138 εκατ. μετοχές της ΜIG. Κάτι που σημαίνει τον έλεγχο του…14,7% της εταιρείας, έναντι ενός υπολογιζόμενου κόστους  που εκκινεί από τα 12 και φτάνει έως τα 15 εκατ. ευρώ.

    Για τις μετοχές αυτές υπάρχει το «μαξιλάρι ασφαλείας» καθώς μπορούν να δοθούν στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης με τίμημα 29,9 εκατ. ευρώ. Με τις δυνητικές υπεραξίες να ανέρχονται στα περίπου 15 εκατ. ευρώ στη δυσμενέστερη των εκδοχών.

    Με άλλα λόγια η συνασπισμένη πλευρά Ηλιόπουλου «παίζει» ακόμη με «όπλο» τα κέρδη της. Το πόσο είναι διατεθειμένη να τραβήξει ακόμη το σκοινί και ποιες μπορεί να είναι οι μύχιες επιδιώξεις, θα το δείξουν οι εξελίξεις.

    Διαβάστε επίσης

    MIG: Συνεχίζει τις αγορές η πλευρά Ηλιόπουλου – Αύξησε το ποσοστό της στο 11,9%

    MIG: Στο 53,5% το ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς – Ανεβαίνει στα 0,217 ευρώ ανά μετοχή η Δημόσια Προσφορά

    Γ. Ευστρατιάδης: Τι απάντησε για τις αγορές μετοχών πριν το ράλι και το inside information της MIG



    ΣΧΟΛΙΑ