Η Τσικνοπέμπτη έφτασε και όσοι δεν έχουν σκοπό να τσικνίσουν έξω, προετοιμάζονται για τα φαγητά που θα ετοιμάσουν για το αποψινό τραπέζι.

Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει το απόλυτο mix grill με παϊδάκια κοτόπουλου, μπριζόλες, μπιφτέκια, λουκάνικα, μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή, πίτες και πατάτες για το τέλειο μπάρμπεκιου!

1

Συστατικά

Για το BBQ

  • 1 κιλό χοιρινό, λαιμό
  • 1.200 γρ. παϊδάκια κοτόπουλου
  • 10 λουκάνικα , χωριάτικα
  • πατάτες τηγανητές
  • πίτες για σουβλάκι
  • τυροκαυτερή
  • μελιτζανοσαλάτα

Για τη μαρινάδα χοιρινού

  • 250 γρ. αλάτι, χονδρό
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 3-4 κλ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη μαρινάδα κοτόπουλου

  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
  • 1 κ.γ. κάρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη

Για τα μπιφτέκια

  • 1 κιλό κιμά χοιρινό
  • 100 γρ. ψωμί τριμμένο
  • 80 γρ. γάλα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/3 ματσάκι δυόσμο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό

Για τη μελιτζανοσαλάτα

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1/2 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 σκ. σκόρδο
  • 30 γρ. ξίδι
  • 1/2 σκ. αλάτι
  • πιπέρι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο

Για την τυροκαυτερή

  • 1/2 πιπεριά Φλωρίνης
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 400 γρ. φέτα
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • 1/2 σκ. σκόρδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις χοιρινές μπριζόλες στο BBQ

  • Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το αλάτι, τη ζάχαρη, τη φλούδα από το λεμόνι, το σκόρδο, τη ρίγανη, το πιπέρι, τα φύλλα από το δεντρολίβανο, το θυμάρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και χτυπάμε πολύ καλά για να έχουμε μια αρωματική πάστα.
  • Κόβουμε τις μπριζόλες κάθετα σε φέτες 2 εκ. και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Ρίχνουμε τη μαρινάδα και φροντίζουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη ή στο ψυγείο να μαριναριστεί για 20 λεπτά.
  • Ξεπλένουμε καλά τις μπριζόλες με νερό και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, και αφήνουμε στο ψυγείο.
  • Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.

Για τα παϊδάκια κοτόπουλου στο BBQ

  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, το κάρι, τη ρίγανη και το σκόρδο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Βάζουμε τα παϊδάκια κοτόπουλου στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε. Φροντίζουμε η μαρινάδα να καλύψει όλη την επιφάνειά τους.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Μπορούμε να αφήσουμε μέχρι 1 βράδυ.
  • Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.

Για τα μπιφτέκια στο BBQ

  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, το ψωμί και το γάλα.
  • Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη, μέσα στο μπολ το κρεμμύδι, και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο ψιλοκομμένους, το ελαιόλαδο και το αυγό, και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.

Για τα λουκάνικα

  • Χαράσσουμε τα λουκάνικα σε πολλά σημεία και αφήνουμε ψυγείο.
  • Ψήνουμε στο BBQ για περίπου 4-5 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα και πάρουν χρώμα.

Για τη μελιτζανοσαλάτα

  • Ψήνουμε στη φωτιά τις μελιτζάνες και την πιπεριά για να ψηθούν και να πάρουν καπνιστή γεύση. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον φούρνο.
  • Αφαιρούμε τη φλούδα και ψιλοκόβουμε τη σάρκα.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το σκόρδο ψιλοκομμένα, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη.

Για την τυροκαυτερή

  • Ψήνουμε στη φωτιά την πιπεριά για να ψηθεί και να πάρει καπνιστή γεύση. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον φούρνο.
  • Ξεφλουδίζουμε την πιπεριά, αφαιρούμε τα σπόρια και βάζουμε τη σάρκα στον πολυκόφτη.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μισή φέτα, το μπούκοβο και το σκόρδο και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Σπάμε μέσα σε ένα μπολ την υπόλοιπη φέτα με ένα πιρούνι για να γίνει μικρά κομμάτια.
  • Προσθέτουμε μέσα στο μπολ το μείγμα από τον πολυκόφτη και ανακατεύουμε με το πιρούνι.
  • Αφήνουμε στην άκρη.

Για το σερβίρισμα

  • Τοποθετούμε στη πιατέλα τις μπριζόλες, το κοτόπουλο, τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα, την τυροκαυτερή, τη μελιτζανοσαλάτα, τις πατάτες και τις πίτες και σερβίρουμε με λεμόνι.

Δείτε βίντεο

Διαβάστε επίσης:

Τηγανιά κοτόπουλο από τον Άκη Πετρετζίκη

Γεμιστό giant cookie από τον Άκη Πετρετζίκη