ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Μία σειρά από κρίσιμους παράγοντες οδήγησαν στην ανακοίνωση του νέου πακέτου παρεμβάσεων, που περιλαμβάνεται το νέο επίδομα σε συνταξιούχους, τη διπλή ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ταμεία, αλλά και μέτρα στήριξης για τους αγρότες.
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του «πακέτου» που παρουσιάστηκε, ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 650 εκατ. ευρώ είναι ο καθαρός, επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα χρειαστεί. Για τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί πιστώσεις, ήδη, στον προϋπολογισμό.
Τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για τον Ιανουάριο του 2023 προκύπτει καλύτερο αποτέλεσμα, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό και κατά συνέπεια μεταφερόμενος δημοσιονομικός χώρος από το 2022 στο 2023.
Για όσους δεν παρακολουθούν το… πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών, οι ανακοινώσεις για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2023 είχε προγραμματιστεί για το πρωί της περασμένης Τρίτης, που τελικά αναβλήθηκε για σήμερα το πρωί, συνεπώς το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη την εικόνα για τα φορολογικά έσοδα που ανοίγουν το δρόμο για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.
Οι τρεις εξελίξεις που “κλείδωσαν” τα μέτρα
Το πρώτο στοιχείο που ήρθε στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών είναι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023, μετά και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις χειμερινές της προβλέψεις για την Ελλάδα αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τη φετινή χρονιά (ανάπτυξη: 1,2% και υποχώρηση πληθωρισμού στο 4,5%).
Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο είναι η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο σημαντικό “δείκτη”, τον οποίο παρακολουθεί στενά το οικονομικό επιτελείο. Υπενθυμίζεται πως στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ένα έκτακτο κονδύλι ύψους 1 δις ευρώ για παρεμβάσεις στο ενεργειακό πεδίο. Ωστόσο, έχει τεθεί ως “σημείο καμπής” στη δημοσιονομική ζυγαριά, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται πάνω από τα 120 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως, παρατηρείται μια σταθεροποίηση σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2023. Για αρκετό χρονικό διάστημα το φυσικό αέριο βρίσκεται κάτω από τα 60 ευρώ στο ΤΤF. Αυτή η εξέλιξη, όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, “μειώνει κατά πολύ το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια τις ανάγκες επιδότησης αυτού του ενεργειακού κόστους, αλλά και το ίδιο το ενεργειακό κόστος του Δημοσίου, το οποίο μην ξεχνάμε ότι και αυτό είναι σημαντική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό”.
Η τρίτη εξέλιξη αφορά στα δημοσιονομικά έσοδα, φορολογικά και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και γενικότερα στην πορεία του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2022. Το οικονομικό επιτελείο αναμένει το τέλος Φεβρουαρίου για να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα, καθώς τότε κλείνει και επίσημα ο προϋπολογισμός του 2022.
Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν ότι έχει δημιουργηθεί ένας σημαντικός δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νέα μέτρα στήριξης.
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού
Στο Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης για τον Δεκέμβριο του 2022 έχουμε πρωτογενές έλλειμμα μόλις 288 εκατ. ευρώ το 2022 (από αυτά που ξέρουμε μέχρι και τον Δεκέμβριο), έναντι 7,4 δισ. ευρώ το 2021. Τα έσοδα έφτασαν στο δωδεκάμηνο τα 97,8 δισ. ευρώ, από τα 84 δισ. ευρώ το 2021. Ειδικά τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 56,9 δισ. ευρώ, από 46,9 δισ. ευρώ το 2021.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, δεν σημαίνει ότι εξαντλείται ο δημοσιονομικός χώρος, που είναι πιθανόν να προκύψει στη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, για λόγους συντηρητικής αντιμετώπισης των εξελίξεων, το οικονομικό επιτελείο έχει επιλέξει να υπάρχει μια εφεδρεία για αντιξοότητες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Διαβάστε επίσης
Σκυλακάκης: Πρόσκληση στους επενδυτές να αξιοποιήσουν γρήγορα το Ταμείο Ανάκαμψης
ΔΥΠΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα εργασίας
Στο 15,4% ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Ιανουάριο – Μείωση στο 7% ο δείκτης τιμών καταναλωτή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιράν: Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή
- Τράπεζες: Βασικός πυλώνας πιστωτικής επέκτασης οι χρηματοδοτήσεις των έργων ΣΔΙΤ
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό: Διατάχθηκε ΕΔΕ
- Κηφισίας: Καραμπόλα 6 οχημάτων – Μποτιλιάρισμα στο ρεύμα προς Κηφισιά