ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από την θέση της έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία.
“Στο μυαλό μου και στην καρδιά μου, ξέρω ότι ήρθε η ώρα, ότι είναι η σωστή στιγμή για μένα, για το κόμμα μου και για τη χώρα και ως εκ τούτου ανακοινώνω σήμερα την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματός μου”, δήλωσε η Στέρτζον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Εδιμβούργο, σημειώνοντας ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της κυβέρνησης της Σκωτίας έως ότου βρεθεί το πρόσωπο που θα τη διαδεχθεί.
Πρόσθεσε ότι η απόφασή της αυτή δεν συνδέεται με πρόσφατα ζητήματα.
“Η απόφαση αυτή προέρχεται από μια βαθύτερη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση”, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πάλευε να αποφασίσει για εβδομάδες.
“Το να δίνεις όλο σου τον εαυτό σε αυτή τη δουλειά είναι ο μόνος τρόπος να την κάνεις”, σημείωσε η Στέρτζον.
“Όμως στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος για ένα διάστημα. Για μένα τώρα υπάρχει ο κίνδυνος αυτό το διάστημα να είναι πολύ μεγάλο”, σημείωσε.
Η 52χρονη ηγέτις της Σκωτίας, η οποία πρόσφατα αποδυναμώθηκε από νομοσχέδιο που διευκολύνει την φυλομετάβαση, ήταν επί μακρόν πολύ δημοφιλής και ηγείτο της μάχης για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον Ιανουάριο μετά την αιφνίδια παραίτηση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, η Στέρτζον βεβαίωνε ότι ήταν ακόμη “γεμάτη ενέργεια” και ότι δεν αισθανόταν “καθόλου κοντά” στην στιγμή που θα έπρεπε να αποχωρήσει.
Ωστόσο το BBC είχε μεταδώσει νωρίτερα επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην Στέρτζον ότι δήλωσε πως “βαρέθηκε”.
Η Νίκολα Στέρτζον έγινε ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) και πρωθυπουργός της σκωτσέζικης κυβέρνησης μετά την παραίτηση του προκατόχου της Άλεξ Σάλμοντ το 2014. Οι Σκωτσέζοι είχαν τότε ψηφίσει σε δημοψήφισμα σε ποσοστό 55% υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έκτοτε η Στέρτζον, με υπομονή και αποφασιστικότητα, ξανάρχισε τη μάχη για την ανεξαρτησία, αναπτερωμένη από το Brexit, στο οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των Σκωτσέζων. Η Στέρτζον αγωνίστηκε από τότε για τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, κάτι το οποίο απέρριπτε σθεναρά το Λονδίνο.
Συγκεντρώνοντας εκλογικές νίκες, η Στέρτζον εξασφάλισε για άλλη μια φορά τον Μάιο του 2021 πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας στο τοπικό κοινοβούλιο μαζί με τους Πράσινους.
Ωστόσο αποδυναμώθηκε από την υιοθέτηση τον Δεκέμβριο πολύ αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που διευκόλυνε την φυλομετάβαση, επιτρέποντάς την ήδη από την ηλικία των 16 ετών και χωρίς ιατρική σύσταση.
Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί σε αυτό και ακριβώς μετά την ψηφοφορία, σκάνδαλο προκάλεσε την οργή των επικριτών του: διεμφυλική γυναίκα που καταδικάστηκε για το βιασμό γυναικών πριν από την φυλομετάβασή της φυλακίστηκε σε σωφρονιστικό ίδρυμα για γυναίκες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, προτού εν τέλει μεταφερθεί σε φυλακή για άνδρες.
Η Στέρτζον, η οποία γεννήθηκε στην βιομηχανική πόλη Ίρβαϊν, νοτιοδυτικά της Γλασκώβης, και είχε πατέρα ηλεκτρολόγο και μητέρα νοσηλεύτρια, ήταν πάντα ενεργή στην πολιτική και εντάχθηκε στο SNP σε ηλικία 16 ετών, ως αναπληρώτρια συντονίστρια νεολαίας.
Ο Πίτερ Μάρελ, ο σύζυγός της, είναι γενικός διευθυντής του κόμματος. Το ζευγάρι, που είναι άτεκνο, γνωρίστηκε πριν από πάνω από είκοσι χρόνια, σε συνέδριο της νεολαίας του SNP, της οποίας η Στέρτζον έγινε μια από τις πρώτες εκπροσώπους στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο ήδη από την ίδρυσή του το 1999.
Διαβάστε επίσης:
Λαβρόφ: Η νέα εξωτερική πολιτική θα εστιάσει στον τερματισμό του “μονοπωλίου” της Δύσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike