ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες ο δημοσιονομικός χώρος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εκτιμάται περίπου στο 1 δισ. ευρώ και αυτές τις μέρες κλειδώνουν οι τελικές εισηγήσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και να γίνουν ανακοινώσεις πριν τα τέλη του μήνα. Όταν δηλαδή η εικόνα για την πορεία της οικονομίας θα είναι πιο ασφαλής αλλά θα πλησιάζει πιο κοντά και ο χρόνος προκήρυξης των εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η λογική που παίρνει προβάδισμα είναι πως δεν πρέπει να εξαντληθούν πρόωρα οι δημοσιονομικές εφεδρείες με εκτενείς και αλόγιστες προεκλογικές παροχές. Αντίθετα θα πρέπει να γίνουν λογικά, στοχευμένα, βήματα που θα διευκολύνουν την προεκλογική διαχείριση.
Παράλληλα όμως δεν θα χαρακτηρίζονται από υπερβολές στέλνοντας ένα σήμα προς τις αγορές πως η κυβέρνηση θα αφιερώσει δυνάμεις για μια συνετή δημοσιονομική διαχείριση που με λίγη καλή τύχη θα οδηγούσε φέτος και σε μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με το 0,7% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου εκτιμάται πως θα μετρούσε ιδιαίτερα θετικά στη γλώσσα των αγορών, πολλαπλασιάζοντας τον θετικό αντίκτυπο στα ελληνικά ομόλογα και ευρύτερα στην αγορά εάν ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023. Ακόμη όμως και σε ένα ακραίο σενάριο, που επί του παρόντος συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, η χώρα να μην κατάφερνε να πάρει φέτος την επενδυτική βαθμίδα, μια δημοσιονομική υπεραπόδοση θα ήταν ένα θετικό γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την ανάκτηση της πολύ νωρίς στις αρχές του 2024.
Το σκοπό αυτό υπηρετεί σήμερα η διαμόρφωση μιας αξιοπρεπούς και στοχευμένης πρότασης για το τελευταίο προεκλογικό πακέτο που θα μπορεί να «δικαιολογηθεί» από τις αγορές εάν είναι εντός συγκεκριμένων ορίων και έχει μη μόνιμα χαρακτηριστικά.
Πλησιάζουν τα αποκαλυπτήρια
Ορόσημο για το που θα κάτσει εν τέλει η μπίλια για το τελευταίο πακέτο είναι τα «αποκαλυπτήρια» της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για τον πρώτο μήνα του έτους που αναμένονται την ερχόμενη Τετάρτη, εν μέσω φημών για συνεχιζόμενη υπεραπόδοση.
Στο οικονομικό επιτελείο πάντως αυτές τις μέρες «κλειδώνουν» σιγά – σιγά οι τελικές εισηγήσεις για το νέο προεκλογικό πακέτο.
Τα επικρατέστερα σενάρια για την αξιοποίηση του όποιου πακέτου προκριθεί εν τέλει, περιλαμβάνουν:
- την χορήγηση ενός νέου επιδόματος ακρίβειας που θα εκτιμάται πως θα είναι υψηλότερο σε σχέση με τα 250 ευρώ που χορηγήθηκαν τα Χριστούγεννα
- καθώς και μια πρόσθετη έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά που δεν είδαν ούτε τις συντάξεις τους να αυξάνονται πραγματικά, ούτε και έλαβαν το έκτακτο επίδομα.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η περίμετρος των δικαιούχων αυτών θα μπορούσε να διευρυνθεί και στους 900.000 εάν κριθεί πως το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Επιπλέον σκέψεις αφορούν στο ενδεχόμενο παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές. Δαπάνες για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα το πιθανότερο είναι πως θα μετατεθούν στη μετεκλογική περίοδο. «Προτιμάμε να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες και να τις δαπανάμε όταν είμαστε σίγουροι» δήλωνε άλλωστε προ ημερών ο Πρωθυπουργός δίνοντας τον τόνο για στοχευμένες παροχές με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές από τις οποίες η χώρα προσδοκά φέτος την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Επόμενοι σταθμοί προς αυτό το στόχο είναι η αξιολόγηση της DBRS στις 10 Μαρτίου και της S&P στις 21 Απριλίου, οι οποίες διατηρούν τη χώρα ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, με τις αναμενόμενες αξιολογήσεις ωστόσο να συμπίπτουν χρονικά με την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, γεγονός που θολώνει τις προσδοκίες.
Διαβάστε επίσης: