Δυναμικά ξεκίνησε το 2023 η Κοινωνία της Πληροφορίας, εκτελεστικό όργανο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βγάζοντας σε διαγωνιστική διαδικασία μεγάλο όγκο σημαντικών δημοσίων έργων για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, συνολικής αξίας 190 εκατ. ευρώ, προχωρώντας με αυτό τον τρόπο το σχέδιο της κυβέρνησης και του Υπουργείου.

Πολλές μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, όπως η Netcompany-Intrasoft και η Profile, αλλά και οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (ΟΤΕ, Nova, Vodafone) έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και της ΚτΠ, για να τρέξουν τα μεγάλα έργα που θα «αλλάξουν» το ελληνικό Δημόσιο και θα το εκσυγχρονίσουν.

Ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας πολλές φορές για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, έχει τονίσει πως σκοπός είναι η διαρκής βελτίωση του κράτους και της εξυπηρέτησης που αυτό παρέχει στον πολίτη. Άλλωστε οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Όπως έχει πει ο ίδιος, αν πάρουμε ως παράδειγμα μόνο τον δείκτη για τις ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, λέει ότι από τις 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές το 2018 πέρυσι ξεπέρασαν τις 772 εκατομμύρια και, μαζί με τις «οικονομικές συναλλαγές», έφτασαν πάνω από το 1 δισεκατομμύριο.

Με σημαντικό όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας, έχει βγάλει σε διαγωνιστική διαδικασία μέχρι στιγμής πληθώρα δημόσιων διαγωνισμών, με την ΚτΠ να διαχειρίζεται περισσότερα από 250 έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 αναμένεται να προκηρυχθούν έργα 1,2 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί αρκετά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως το Rural Broadband, ύψους 161 εκατ. ευρώ, το Taxis Net αξίας 7 εκατ. ευρώ, το Εθνικό ληξιαρχείο, έργο 26 εκατ. ευρώ αλλά και πλατφόρμες για να λάβουν οι πολίτες επιδόματα, όπως το Power Pass, το Fuel Pass αλλά και το Freedom Pass.

Σημαντικά έργα για το 2023

Πριν λίγες ημέρες, η Κοινωνία της Πληροφορίας έβγαλε σε διαγωνισμό ένα από τα σημαντικότερα έργα για το 2023 και αυτό αφορά το νέο ΕΣΗΔΗΣ, αξίας 23 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα το έργο αφορά τον «Σχεδιασμό και Υλοποίηση ενός νέου συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων για την υποστήριξη ενός πλήρους κύκλου Δημοσίων Προμηθειών», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 23,3 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ο οποίος στοχεύει στην ανανέωση του συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων ώστε να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος.

Η ηλεκτρονική διαδικασία προμηθειών από το δημόσιο τομέα στοχεύει στη διαφάνεια, στην καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματικών πόρων, στη μείωση κόστους και χρόνου, αλλά και στη δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων προμηθευτών.

Τέλη του προηγούμενου μήνα το εκτελεστικό όργανο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έβγαλε σε διαγωνισμό το έργο για την ψηφιοποίηση των γενικών αρχείων του κράτους, συνολικής αξίας 59,6 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα το μεγάλο αυτό project έχει ως στόχο την ψηφιοποίηση περίπου 55.000.000 σελίδων από τα αρχεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Κεντρική & Περιφερειακές Υπηρεσίες), τεκμηρίωση (εισαγωγή μεταδεδομένων), ανάπτυξη θησαυρού όρων και ταξινόμηση του συνόλου του ψηφιακού υλικού.

Ένα ακόμα μεγάλο και σημαντικό έργο για τα αρχεία του δημοσίου βγήκε σε διαγωνισμό στα τέλη του Ιανουαρίου. Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 59.8 εκατ. ευρώ, αφορά την ασφαλή αποθήκευση φυσικών αρχείων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχει σκοπό την παροχή Υπηρεσιών Εγκιβωτισμού, Καταγραφής, Μεταφοράς, Ασφαλούς Φύλαξης και Ασφαλούς Διαχείρισης Αρχείου Δημοσίων Φορέων του Δημοσίου, Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης, που μεταφράζεται σε περίπου1.440.000 κιβώτια που αναλογεί σε περίπου 65.000.000 αρχεία ή άλλως σε 5.760.000 φακέλους.

Στην αρχή του προηγούμενου μήνα η ΚτΠ προκήρυξε το έργο για την Ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας του Μητρώου Πολιτών, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού στα 10 εκατ. ευρώ Επίσης ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός για την Ψηφιοποίηση του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, εκτιμώμενης συνολικής αξίας 24 εκατ. ευρώ καθώς και ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση μέρους του Αρχείου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προϋπολογισμού 8,4 εκατ. ευρώ.

Οι ανάδοχοι μεγάλων έργων

Ως εκτελεστικό όργανο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ΚτΠ έχει αναλάβει ένα μεγάλο όγκο εμβληματικών έργων και στα οποία έχουν ανταποκριθεί μεγάλοι όμιλοι τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.

Ο ΟΤΕ σε κοινοπραξία με την Uni Systems έχει αναλάβει το έργο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Υποδομής για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων (CRM)», έναντι 53,2 εκατ. ευρώ, ενώ ήταν οι μοναδικός που διεκδίκησε το έργο «Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services)», συνολικού προϋπολογισμού 176 εκατ. ευρώ. Επίσης ο ΟΤΕ όπως και η Wind (πλέον Nova) έχουν υπογράψει συμβάσεις για το μεγάλο έργο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Επίσης η Nova σε κοινοπραξία με την Profile έχουν αναλάβει το έργο για την ψηφιοποίηση φακέλων δανείων, αξίας 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με την Space Hellas «τρέχουν» το έργο των 17 εκατ. ευρώ για ψηφιακή αναβάθμιση του Δικαστικού Συστήματος της χώρας.

Η Netcompany-Intrasoft έχει αναλάβει επίσης μεγάλο όγκο έργων της ΚτΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόσφατα αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση και υπηρεσίες συντήρησης του πληροφοριακού συστήματος: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Καταστημάτων Κράτησης», αξίας 2,3 εκατ. ευρώ.

Για την αναβάθμιση των αρχείων των Δικαστηρίων, συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, προσφορά κατέθεσε η εταιρία πληροφορικής Profile, ενώ το έργο «Αναβάθμιση και επέκταση υποδομών ΤΠΕ τομέα Δικαιοσύνης» συνολικού ύψους 52.7 εκατ. ευρώ, ανέλαβε η κοινοπραξία Intrasoft – Uni Systems – Quality & Reliability.

Διαβάστε επίσης:

«Ανεβάζει στροφές» ο ψηφιακός μετασχηματισμός – Ποιοι έχουν ανταποκριθεί στο «κάλεσμα» της ΚτΠ

Μητσοτάκης για Ψηφιακό Φάκελο Ασθενούς: Ένα νέο e-εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη