Περιεχόμενα
Εκλογές στις 21 Μαΐου και επαναληπτικές στις 2 Ιουλίου…
Το σενάριο της διεξαγωγής των πρώτων εκλογών στις 21 Μαΐου επανέρχεται στο πρώτο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου, μετά τις μετασεισμικές πολιτικές δονήσεις που προκαλούν στην Τουρκία οι φονικοί σεισμοί και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, με κάθε ευκαιρία, τονίζουν ότι «η Κυβέρνηση δεν ετεροπροσδιορίζεται, οδηγεί τις εξελίξεις και δεν σύρεται από αυτές».
Όμως, η εκτίμηση που κυριαρχεί να είναι πως «ο Ερντογάν κυβερνά πλέον μια άλλη χώρα και, υπό την διαρκώς εντεινόμενη κατακραυγή και τις επικείμενες αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας και του κατασκευαστικού κλάδου στην Τουρκία, είναι πλέον αναγκασμένος αφενός να μεταθέσει τις ορισθείσες για την 14η Μαΐου εκλογές ή να τις φέρει εις πέρας με τελείως διαφορετικούς όρους. Αφετέρου, να αλλάξει το αφήγημα απέναντι στην Ελλάδα, καθώς το «θα έρθουμε νύχτα» θάφτηκε στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος και κάτω από τους ύμνους για την ελληνική βοήθεια και το σωτήριο έργο των διασωστών της ΕΜΑΚ».
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που δέχεται πλέον ο Πρωθυπουργός κατατείνουν στη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Μαΐου και, αν χρειαστεί δεύτερη κάλπη, τον Ιούλιο, ώστε να παρακαμφθεί και ο «σκόπελος» των πανελλαδικών.
Το επιπλέον επιχείρημα που συνοδεύει αυτή την εισήγηση, είναι ότι η υλοποίησή της «θα σηματοδοτήσει την απόλυτη εξάντληση της τετραετίας, καθιστώντας το αφήγημα της συνέπειας- συνέχειας- σταθερότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη πολύ πιο ισχυρό».
Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από την ρητορική ερώτηση «Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν ο Μητσοτάκης αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία και εκείνος απουσιάζει από τη Βουλή για τέσσερις μήνες;».
Πολύ περισσότερο όταν προβλέπεται ότι οι θετικές για την κοινωνία και την οικονομία κυβερνητικές δράσεις «θα έρχονται βροχή προς ψήφιση», με την αξιωματική αντιπολίτευση να μην δηλώνει «παρών» αλλά να απουσιάζει.
Ενώ, κάποιοι πιο …μακιαβελικά σκεπτόμενοι, δεν παραλείπουν και την παράμετρο …παραλία, αναφερόμενοι στους νέους και τις νέες ψηφοφόρους που, πιθανώς, θα ήθελαν να ρίξουν αρνητική ψήφο στην κυβέρνηση.
…η νέα θετική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία
Αυτό όμως που βρίσκεται ψηλά στους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι πλέον η «νέα θετική ατζέντα» με την Τουρκία, με τον κ. Μητσοτάκη να εντείνει τις πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο η Ελλάδα να καταστεί πρωτεργάτης της επιχείρησης ανασυγκρότησης και μέσα από τη Διάσκεψη Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία, η οποία θα μπορούσε να λάβει χώρα στην Αθήνα, δεν διστάζουν να σημειώνουν οι πιο αισιόδοξοι, με αυτονόητους συμβολισμούς που θα ξεπερνούν κατά πολύ την καταστροφή των ρίχτερ.
Θερμός υποστηρικτής αυτής της προοπτικής -της ενίσχυσης της θετικής ατζέντας- περιγράφεται και ο Καγκελάριος Σολτς, ο οποίος, παρά τη γερμανική «ψυχρότητα», θυμίζουμε, ότι δήλωσε «ευγνώμων» στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ελληνική στάση απέναντι στον Ερντογάν προσωπικά και την διαχείριση της καταστροφής από την Ελλάδα γενικότερα.
…και η κίνηση «ματ» του Κυριάκου με τον Χρήστο Στυλιανίδη
Ως κίνηση «ματ» αξιολογείται η απόφαση Μητσοτάκη να στείλει τον Κύπριο Χρήστο Στυλιανίδη, υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, στην Τουρκία. Κι αυτό διότι η Άγκυρα, κατά την πάγια στρατηγική της, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, έλεγε «γιοκ» στην βοήθεια από την Λευκωσία.
Τώρα, ακόμα και ο «πολλά βαρύς» Τσαβούσογλου αναγκάστηκε να ευχαριστήσει δημοσίως τον Χρήστο Στυλιανίδη για την «ουσιαστική και όχι τυπική» βοήθεια της Ελλάδας, αναδεικνύοντας ακόμα και το γεγονός ότι η χώρα μας ήταν η πρώτη σωστικά συνεργεία της οποίας κατέφθασαν στους τόπους της φονικής καταστροφής.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στυλιανίδης, πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, με ενεργό δράση στην προώθηση της ένταξης της Μεγαλονήσου στην ΕΕ και τη διευθέτηση του Κυπριακού, εκτός από Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, προερχόμενος από την Κύπρο, είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δίπλα στον Γλαύκο Κληρίδη (αν και έγινε ο πρώτος κυβερνητικός αξιωματούχος στη νεότερη ιστορία του νησιού που παραιτήθηκε για λόγους αρχής, αλλά αυτό είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα ιστορία), αλλά και στο πλευρό του Νίκου Αναστασιάδη.
Έτοιμη κυβερνητική παρέμβαση για τους πλειστηριασμούς
Μόνο με «σταυρωμένα» χέρια δεν θα μείνει η Κυβέρνηση απέναντι στις εξελίξεις που δημιουργεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για τις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και τους πλειστηριασμούς.
Πέρα από την έμπλεη πολιτικών μηνυμάτων υπενθύμιση ότι «ήταν η Κυβέρνηση και οι νόμοι ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησαν τους servicers, αυτές τις εταιρείες και τους έδωσαν και τη δυνατότητα να κάνουν πλειστηριασμούς», σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι δεν αρκεί η κριτική στο παρελθόν, περιμένουν την καθαρογραφή της απόφασης, και ακολούθως, θα προχωρήσουν «άμεσα και σε πολλές κατευθύνσεις», στην ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, μέσα από «συγκεκριμένες ρυθμίσεις».
Κορυφαίος βουλευτής, ο οποίος ασχολείται με την προώθηση της εν λόγω ρύθμισης, διεμήνυε: «Να μην υπάρχει καμία ανησυχία για την πρώτη κατοικία. Είμαστε εδώ, ώστε να μην φτάνει το σπίτι του πολίτη και κυρίως, η πρώτη κατοικία, σε πλειστηριασμό, να λύσουμε το πρόβλημα, όχι να πάρουμε ψήφους από το πρόβλημα».
Κρατάμε την «ταβανόπροκα» και περιμένουμε το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας, για το οποίο, να είστε σίγουροι, θα σας ενημερώσουμε άμεσα.
Ο πολιτικός λόγος του Κώστα Αχ. Καραμανλή και τα απανωτά «αδειάσματα» του ΣΥΡΙΖΑ
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πολιτικός λόγος που αναπτύσσει με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, «ήρεμη δύναμη», αλλά και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις κυβερνητικές θέσεις, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Και αυτό γιατί, αφενός ο βουλευτής Σερρών καταφέρνει να υλοποιεί αθόρυβα και αποτελεσματικά το κυβερνητικό έργο, καταλυτικό συστατικό του οποίου αποτελούν οι υποδομές (τη Δευτέρα θα είναι στην Πολωνία με τα Διευρωπαϊκά δίκτυα, άρα και την Αλεξανδρούπολη να βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου)
Αφετέρου διότι, φέρνει στην επιφάνεια τις αντιφάσεις της πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επίσης κορυφαία παράμετρος της στρατηγικής της Κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες και στη λογική της σύγκρισης των δύο κυβερνητικών περιόδων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πίεση που άσκησε στον Νίκο Φίλη σε τηλεοπτικό πάνελ, με αποτέλεσμα το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύψει δημοσίως ότι γίνονταν υποκλοπές επί της διακυβέρνησης της «πρώτη φορά Αριστερά».
Ο Σερραίος, στήνοντας μια επιδέξια ρητορική «παγίδα», απευθυνόμενος προς τον συνομιλητή του, τόνισε: «Να ρωτήσετε τον κύριο Ρουμπάτη και τον κύριο Τσίπρα… όταν παρακολουθούσαν τους Τροϊκανούς και τους Υπουργούς», με τον πρώην υπουργό Παιδείας να απαντά εξίσου ρητορικά αλλά προδήλως έχοντας «πατήσει τη μπανανόφλουδα»: «Κακό είναι αυτό;».
Και στη συνέχεια, να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δημοσιοποιώντας ότι παρακολουθείτο… ο «Βαρουφάκης μόνο».
Καταφανώς, δηλώσεις σαν κι αυτές, ενισχύουν την «Συριζαϊκή σταυροφορία θεσμικότητας», όρο που έχει εισαγάγει ο κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής με μια έντονη essence βρετανικού φλεγματικού χιούμορ.
Τα πολιτικά «ραντάρ» του κ. Καραμανλή, για τον οποίο «η τοξικότητα του πολιτικού λόγου ενισχύει ανησυχητικά τα αντισυστημικά φαινόμενα», έπιασαν και το εξώδικο Κασιδιάρη προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με το οποίο, όπως τονίζει με νόημα σε συνομιλητές του, ο καταδικασθείς, «επιβεβαιώνει στην ουσία ότι αυτός είναι ο πραγματικός αρχηγός αυτού του μορφώματος, επομένως ίσως κάνει τη δουλειά του Αρείου Πάγου πιο εύκολη».
Ένθα γαρ σοφίης δέει, βίης έργον ουδέν.
«Κάηκε» οριστικά (για τις επόμενες εκλογές) το σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ
Με «λαχανάκι» Βρυξελλών (το οποίο «αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά «καίγεται» από τον παγετό) μοιάζει πλέον το σενάριο της μετεκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, Τσίπρα- Ανδρουλάκη, μετά από την Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών στη Βελγική πρωτεύουσα.
Παρά την trendy άνεση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως απαθανάτισε ο ίδιος σε σχετικές αναρτήσεις του, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες με jean, μπουφάν για ski…σακίδιο στην πλάτη (σαν του Τσακαλώτου αλλά σε γκρι) και λευκά stan smith, οι σχέσεις των δύο ανδρών χαρακτηρίζονται ως οι χειρότερες δυνατές.
Ακόμα και στην «οικογενειακή» φωτογραφία της συνόδου, ο Ρουμάνος Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο οποίος τοποθετήθηκε ανάμεσα στους κκ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη, μοιάζει περισσότερο με…κυανόκρανο.
Με τους δύο Έλληνες να μοιάζουν περισσότερο με …δυο ξένους στην ίδια πόλη.
Ο κ. Τσίπρας, στις δηλώσεις του, παρέκαμψε το γεγονός ότι η πρωτοβουλία για τη συζήτηση των υποθέσεων των τηλεφωνικών υποκλοπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα, ανήκει στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Με αποτέλεσμα η Χαριλάου Τρικούπη να διευρύνει την κριτική, μιλώντας για «ψεκασμένο» κομματικό αφήγημα.
«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα», που θα ΄λεγε και ο «Ατσίδας» Ντίνος Ηλιόπουλος.
Διαβάστε επίσης
- Σούπερ μάρκετ: Τι μένει στα ταμεία τους από τον τζίρο των 12,3 δις
- Ο Γιώργος και Μάριος Γιαλόζογλου πούλησαν πλοίο με κέρδος 7,6 εκατ. δολάρια – Αγόρασαν και δεύτερο ακτοπλοϊκό
- ΕΛΓΑ: Σήμερα πληρώνονται οι ενστάσεις των 4 τελευταίων ετών – Αφορούν 2.400 δικαιούχους
- «Λίφτινγκ» σε φόρο εισοδήματος, τεκμήρια και αποδείξεις από το 2025