ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι αναδυόμενες αγορές είναι στενά συνδεδεμένες με την τύχη της κινεζικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να ανακάμψει καθώς η οικονομία ανοίγει. Η χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ έχουν ιστορικά συνδεθεί με ισχυρές επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές. Οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές σε σχετική βάση και τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων γυρίζουν σελίδα.
“Βλέπουμε ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι σε καλή θέση για να επωφεληθούν νωρίς από το σημείο καμπής στις παγκόσμιες αγορές, τα κέρδη και την αύξηση του ΑΕΠ που αναμένουμε το 2023. Προτιμούμε περισσότερο τόσο τις μετοχές, όσο και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών”, επισημαίνει ο Haefele.
Η επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας νωρίτερα από το αναμενόμενο φαίνεται ότι θα ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση και τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες από άλλες αναδυόμενες (και ανεπτυγμένες) αγορές. Ειδικότερα, αναμένεται αναζωπύρωση της ζήτησης για ενέργεια και τις αγορές εμπορευμάτων, στα οποία πολλές εξέχουσες αναδυόμενες αγορές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό. Οι διαρθρωτικά υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα πρέπει επίσης να αμβλύνουν τις αναδυόμενες οικονομίες και τα πιστωτικά τους θεμελιώδη μεγέθη. Συνολικά, αναμένεται ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα ανακάμψει από 3% το 2022 σε 4,9% φέτος.
Από τακτική άποψη, η επαναλειτουργία της Κίνας θα έχει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα οφέλη στα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών μέσω των καλύτερων προοπτικών ανάπτυξης, των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και των βελτιωμένων χρηματοπιστωτικών συνθηκών λόγω της ισχυρότερων νομισμάτων και των χαμηλότερων επιτοκίων.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι η κινεζική οικονομία θα συμβάλει σε ένα πρότερο σημείο καμπής στις παγκόσμιες προοπτικές. Είναι αξιοσημείωτο ότι η απόδοση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών προηγείται ιστορικά μιας ανάκαμψης των κερδών κατά σχεδόν τρεις μήνες.
Η χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ συνδέονται ιστορικά με ισχυρές επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές. Ενώ η Fed δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη σύσφιξη και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας παραμένουν πολύ ισχυρά, η UBS εξακολουθεί να πιστεύει ότι βρισκόμαστε σχετικά κοντά στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Βλέπει επίσης περαιτέρω αδυναμία ενόψει του δείκτη δολαρίου DXY, ο οποίος, ακόμη και μετά την πρόσφατη μέτρια ανάκαμψη, εξακολουθεί να βρίσκεται 9,5% χαμηλότερα από το ανώτατο επίπεδό του το Σεπτέμβριο.
Επιπρόσθετα, αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα πιάσει πάτο φέτος και θα αρχίσει να βελτιώνεται. Αυτός ο συνδυασμός χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ενός πιο αδύναμου δολαρίου και μιας στροφής στην ανάπτυξη υπήρξε θετικός για τις αναδυόμενες αγορές στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν αποδώσει σε ετήσια βάση κοντά στο 43% σε περιόδους επιτάχυνσης της ανάπτυξης και χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, και περίπου 23% ακόμη και σε περιόδους επιβράδυνσης της ανάπτυξης και χαλαρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές σε σχετική βάση με τα εταιρικά θεμελιώδη μεγέθη. Ο δείκτη MSCI Emerging Markets διαπραγματεύεται σε 12 φορές τα μελλοντικά κέρδη, με μικρό premium σε σχέση με τον μέσο όρο των 10 ετών. Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι κοντά σε μια έκπτωση 30% σε σχέση με τις αναπτυγμένες αγορές. Η δυναμική των κερδών και οι αναθεωρήσεις των κερδών στις αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να είναι αρνητικές σε απόλυτους όρους, αλλά έχουν πιάσει πάτο σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες αγορές.
«Έτσι, βλέπουμε τις αναδυόμενες αγορές σε καλή θέση για να είναι πρώιμοι ωφελημένοι από το σημείο καμπής στις παγκόσμιες αγορές, τα κέρδη και την αύξηση του ΑΕΠ που αναμένουμε το 2023. Προτιμούμε περισσότερο τόσο τις μετοχές, όσο και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, ενώ εντός των μετοχών των αναδυόμενων αγορών, η Κίνα είναι η πλέον προτιμώμενη από εμάς», καταλήγει η UBS.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ