ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΞΑΡΧΟΥ
CEO INTRAKAT
Δυο φορές μέσα στον ίδιο μήνα, τον πρώτο της νέας χρονιάς, χτύπησε ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Έμπειρο στέλεχος της αγοράς και συνάμα… παραγωγός επενδυτικών ιδεών και στρατηγικής θεώρησης των εξελίξεων, ο οποίος διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στο κοινό σχήμα που πλαισιώνεται και από τους εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη.
Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου στην Ιντρακάτ, αλλά κι η αποφασιστική κίνηση εισόδου στην Attica Bank, ήρθαν να καταδείξουν το αυτονόητο: Ότι ο Αλέξανδρος Εξάρχου στοχεύει ευθύβολα και οργανώνει αποτελεσματικά την ολοένα και μεγαλύτερη εμβέλεια του επιχειρηματικού σχήματος που ήρθε όχι μόνο να ταρακουνήσει, αλλά και να διαμορφώσει μια νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά.
Έτσι, λίγο καιρό μετά από την απόκτηση του ελέγχου της Παγκρήτιας τράπεζας, ήρθε στις 18 Ιανουαρίου η επίσημη υποβολή ενδιαφέροντος για την είσοδο στην Attica Bank. Με την επιχειρηματική τριπλέτα να είναι αποφασισμένη να τοποθετήσει άνω των 100 εκατ. ευρώ στην επικείμενη ΑΜΚ της τράπεζας. Όπου η έξοδος της Ellington ανοίγει τον δρόμο για εξελίξεις…
Η επί της ουσίας αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο του «νέου αίματος» στην Attica Bank σηματοδοτείται με την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να εγκρίνει την έναρξη συζητήσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων με την ενδιαφερόμενη επιχειρηματική τριάδα.
Όπως όλα δείχνουν ο Αλέξανδρος Εξάρχου θα είναι εκείνος που θα ηγηθεί στην φιλόδοξη προσπάθεια κεφαλαιακής ανάταξης της τράπεζας και της ορθολογικής αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων της.
Έτσι στο τέλος της ημέρας να αποτελέσει τον αξιόπιστο πέμπτο πυλώνα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Απόψεις που ευθυγραμμίζονται και με εκείνες της εποπτικής αρχής της τραπέζης της Ελλάδος.
Πέραν όμως των τραπεζών, ο Αλέξανδρος Εξάρχου κέρδισε πανηγυρικά και το στοίχημα της υλοποίησης της μεγάλης ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ στην Ιντρακάτ. Η οποία έρχεται να ενισχύσει το οικονομικό status της εισηγμένης.
Βασιζόμενη στο συγκροτημένο πλάνο λειτουργικής αναδιάρθρωσης, καθώς και στο νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα που εστιάζεται σε πέντε κύριους πυλώνες στρατηγικής: νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, Αξιοποίηση Ακινήτων καθώς και έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Με τον CEO Αλέξανδρο Εξάρχου να έχει καταστήσει σαφές πώς «στόχος μας είναι να επανατοποθετήσουμε την Ιντρακάτ, τόσο στην εγχώρια, όσο και στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας έναν δυνατό περιφερειακό παίκτη με ισχυρό επιχειρηματικό αποτύπωμα».
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΑΣ
CEO ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Η δρομολογούμενη πώληση της Άκτωρ κατασκευαστικής έρχεται να σηματοδοτήσει την επιχειρούμενη αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων του μητρικού Ομίλου Ελλάκτωρ.
Σχεδιασμοί που υλοποιούνται μεθοδικά και αποτελεσματικά από τον εδώ και 20 μήνες CEO, Ευθύμιο Μπουλούτα. Με μία μακρά επαγγελματική πορεία στον χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και εξαιρετικά έμπειρου σε αναδιαρθρώσεις μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών.
Καθώς στο εξόχως ανταγωνιστικό περιβάλλον των business τίποτε δεν είναι τυχαίο, τα ουσιώδη δείγματα γραφής της πολιτικής Μπουλούτα και της νέας διοικητικής ομάδας αποτυπώθηκαν ευδιάκριτα στα αποτελέσματα του περσινού 9μηνου της Ελλάκτωρ. Καταγράφοντας το υψηλότερο Ebitda των τελευταίων 12 ετών, συνάμα με την επιστροφή σε κερδοφορία μετά από 10 έτη.
Την ίδια στιγμή και η πολύπαθη Άκτωρ κατασκευαστική, έδειξε να ανακτά τις χαμένες δυνάμεις. Μικρότερη μεν ώς επιχειρηματική οντότητα σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά καταφανώς καθαρότερη με οικονομικούς όρους.
Στοιχεία που αποτέλεσαν τον προπομπό των εξελίξεων, οι οποίες μορφοποιήθηκαν στις 30 Ιανουαρίου. Με την επισημοποίηση των έναρξης των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων πώλησης της θυγατρικής στο σχήμα των Wade Adams και Adamas, συμφερόντων αντίστοιχα των Κύπρου Τσέντα και Δημήτρη Κούτρα.
Διαπραγματεύσεις που με βάση το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου. Και στη βάση ενός τιμήματος 160 εκατ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν τα μισά συνιστούν την ανάληψη από την πλευρά των αγοραστών, υποχρεώσεων χρηματοδότησης της μητρικής προς τη θυγατρική Άκτωρ.
Αναμφίβολα επί ημερών Μπουλούτα, ο οποίος ανέλαβε τη νευραλγική θέση του CEO στις 21 Μαΐου του 2021, η ροή των εξελίξεων στην Ελλάκτωρ ήταν καταλυτική.
Οι εξειδικευμένες γνώσεις και η εμπειρία του φάνηκαν εξ αρχής με την υλοποίηση της κεφαλαιακής αύξησης των 120,5 εκατ. ευρώ, για την οποία δεν χρειάστηκε να υπάρξει ανάδοχος.
Εξ ίσου καθοριστική ήταν και η συμβολή του και στα της συμφωνίας πώλησης του 75% του κλάδου των ΑΠΕ στην Μότορ Όιλ, έναντι 605 εκατ. ευρώ.
Εκείνος επίσης ήταν που ανέλαβε να υλοποιήσει και τη συμφωνία πρόωρης εξόφλησης του ομολογιακού δανείου των 670 εκατ. ευρώ, που κόστιζε ετησίως περί τα 43 εκατ. ευρώ σε τόκους.
Σαφώς σε μια εταιρεία υπάρχει η γενικότερη συστράτευση στελεχών για να υλοποιηθούν οι στρατηγικοί στόχοι. Οι οποίοι στην περίπτωση της Ελλάκτωρ είναι ευδιάκριτοι και στη χρηματιστηριακή του πορεία.
Στις 21 Μαΐου του 2021 η αναπροσαρμοσμένη τιμή της μετοχής (με τους όρους της ΑΜΚ) ήταν στα 1,1369 ευρώ.
Στις 2 Φεβρουαρίου του 2023, βρέθηκε στα 2,07 ευρώ. Έχοντας ενισχυθεί κατά 82,1%… Κι όλα αυτά όταν μετά την Άκτωρ σειρά φέρνει να παίρνει και η πώληση του υπολοίπου 25% του κλάδου των ΑΠΕ…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO MYTILINEOS
Με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ και προβλέψεις για EBITDA φέτος άνω του 1 δισ. ευρώ, η Mytilineos αποτελεί ξεκάθαρα μία από τις ατμομηχανές του ελληνικού χρηματιστηρίου, συμβάλλοντας στην κίνηση της αγοράς σε υψηλά 8 ετών.
Πρωτοφανές το μέρισμα που θα δοθεί στους μετόχους φέτος, 1,2 ευρώ ανά μετοχή, εντυπωσιακές προβλέψεις και σταθερή κερδοφορία για τα επόμενα χρόνια προκαλούν ντελίριο για τη μετοχή.
Τις επίσημες προβλέψεις για το 2023 θα τις ανακοινώσει την 1η Ιουνίου 2023, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας, όμως τόνισε ότι και η φετινή θα είναι μια πολύ καλή χρονιά.
Πάνω από 147 αναλυτές συμμετείχαν στην ενημέρωση των αποτελεσμάτων και οι ερωτήσεις αφορούσαν την πορεία των κερδών της εταιρείας τα επόμενα χρόνια και τις επιδόσεις της στον κλάδο της ενέργειας.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σχετικά με την πορεία της εταιρείας το 2024, τόνισε ότι η εταιρεία έχει μακρά παράδοση στην αντιστάθμιση κινδύνου ώστε να μπορεί να καλύπτει τα περισσότερα ρίσκα που μπορεί να εμφανιστούν ενώ χάρη στη δομή της εταιρείας, μπορεί να εμφανίζει υψηλή κερδοφορία και είτε η τιμή του φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλή είτε όταν είναι πολύ υψηλή. Το 2023 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά, και εξέφρασε την ελπίδα την ίδια εποχή του χρόνου να μπορεί να πει το ίδιο και για το 2024.
Από την αρχή του πολέμου, το 50% των παραγωγών αλουμινίου μείωσαν την παραγωγή τους, αντίθετα η Mytilineos παρουσίασε επιδόσεις που συγκρίνονται μόνο με μια ακόμη εταιρεία στην Ευρώπη.
Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά με μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας, υψηλό πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια, στην οποία όμως η Mytilineos όχι μόνο διατήρησε την υψηλή αποδοτικότητά της αλλά και τριπλασίασε την κερδοφορία της, επιτυγχάνοντας να διατηρήσει πολύ ψηλά τις επενδύσεις και τη μερισματική απόδοση και όλα αυτά κρατώντας πολύ χαμηλά, στο 0,8, τον λόγο «καθαρός δανεισμός/EBITDA».
Ειδικότερα, η Mytilineos μείωσε τον καθαρό δανεισμό στα €716 εκατ. το 2022, από €803 εκατ. στο τέλος του 2021 με τον δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός/EBITDA) να βελτιώνεται σημαντικά, από 2,2x το 2021, σε 0,87x στο τέλος του 2022.
Οι επιδόσεις αυτές δίνουν το σήμα στην αγορά ότι το management εξασφαλίζει την αναπτυξιακή πορεία του ομίλου με επιδόσεις που αναλογούν σε εταιρεία που έχουν επενδυτική βαθμίδα, αξιολόγηση που σύντομα η εταιρεία αναμένει να λάβει.
Για το 2023, η εκτίμηση του για τις επενδύσεις είναι ότι θα ανέλθουν στα επίπεδα του 2022, ήτοι πάνω από 700 εκατ. ευρώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ
CEO ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Τα χαρτιά του στους διεθνείς αναλυτές άνοιξε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, και παρουσίασε τους αναθεωρημένους στόχους της τράπεζας που διοικεί για το 2023.
Ο επικεφαλής της Πειραιώς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει φέτος την επενδυτική βαθμίδα και χαρακτήρισε το 2023 «χρονιά ορόσημο» για την τράπεζα που ανοίγει το δρόμο για διανομή μερίσματος το 2024.
«Ερχόμαστε πιο κοντά στις ημέρες διανομής μερίσματος» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως μέχρι το τέλος του 2023, οι δείκτες της τράπεζας θα είναι πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, σε συνεννόηση λοιπόν με τον επόπτη και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της οικονομίας στο τέλος του έτους θα ληφθεί η απόφαση για διανομή μερίσματος από τα κέρδη της φετινής χρήσης. Μάλιστα η τράπεζα αναθεώρησε την εκτίμηση της για εξομαλυμενα κέρδη ανά μετοχή το 2023, σε πάνω από 0,45 ευρώ (από 0,37 ευρώ).
Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε ακόμα στην πιστωτική επέκταση, τα «κόκκινα» δάνεια, τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων.
Όπως είπε τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν βαρύνουσα σημασία στην άνοδο της πιστωτικής επέκτασης. Για φέτος η τράπεζα αναμένει καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δις ευρώ, που θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τα δάνεια προς τις μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η Πειραιώς παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική για περαιτέρω μείωση των καθυστερήσεων και σύμφωνα με τον σχεδιασμό στόχος είναι στο τέλος του 2023 ο δείκτης καθυστερήσεων να διαμορφωθεί στο 6%, με την τράπεζα να αναμένει για φέτος νέα «κόκκινα» δάνεια 600 εκατ ευρώ.
Στόχος είναι η ο δείκτης κόστους προς κύρια έσοδα να διαμορφωθεί κάτω του 42% και να επιτευχθεί μείωση στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα 2% περίπου, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Μάλιστα η τράπεζα θα «τρέξει» νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου σύντομα.
Καθοριστικός στόχος είναι επίσης η δημιουργία εποπτικού κεφαλαίου 100 μονάδων βάσης περίπου το 2023, μέσω ισχυρής οργανικής κερδοφορίας, οδηγώντας σε περαιτέρω άνοδο του βασικού κεφαλαιακού δείκτη CET 1, που με βάση τις εκτιμήσεις για το 2022 θα υπερβεί το 11%.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΛΤΗΣ
CEO ALPHA BANK
Το σχέδιο του Βασίλη Ψάλτη, CEO της Alpha Bank, να ισχυροποιήσει την τράπεζα αποδίδει καρπούς. Προ ημερών η Fitch Ratings, προχώρησε στην μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Alpha Bank σε B+ από B, με σταθερό outlook.
Με τον οίκο αξιολόγησης να σημειώνει πως «η αναβάθμιση αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τόσο μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων όσο και οργανικά».
Ο Βασίλης Ψάλτης πέτυχε τη θωράκιση της κεφαλαιακής βάσης της Alpha Bank πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις, η τράπεζα έχει προχωρήσει με συστηματικές κινήσεις για την εξυγίανση του ισολογισμού της, με τον δείκτη ΜΕΑ να ανέρχεται στο 8% ή 9.3% (συμπεριλαμβανομένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών Galaxy και Cosmos), στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.
Μάλιστα ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως «η τράπεζα κινείται σε τροχιά επίτευξης του μεσοπρόθεσμου στόχου CET1 15%». Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 ο δείκτης CET1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ βελτιώθηκε σε 12,1% (από 10,8% το 2021), ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της κερδοφορίας και τη θετική επίπτωση από συναλλαγές ΜΕΑ.
Ο επικεφαλής της Alpha κατάφερε επίσης να αποτρέψει τη δημιουργία «νέας γενιάς» καθυστερήσεων. Και αυτό το επισημαίνει η Fitch αναφέροντας πως θετικά αξιολογήθηκε η ταχύτητα και αποφασιστικότητα της Alpha Bank, ήδη μέσα στο 2022, να αποτρέψει τη δημιουργία «νέας γενιάς» καθυστερήσεων, μέσω νέων πωλήσεων δανείων αλλά και οργανικών κινήσεων.
Ο κ. Ψάλτης στις αρχές Ιανουαρίου σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους της τράπεζας ανέφερε πως «ένας νέος κύκλος εξέλιξης έχει ξεκινήσει για την Alpha Bank το 2023».
Εκανε αναφορά στην ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του Προγράμματος Μετασχηματισμού της Alpha Bank, «όπου δώσαμε προτεραιότητα στο να τεθούν ισχυρά θεμέλια για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της Τράπεζας, την απλοποίηση των διαδικασιών και, βεβαίως, την ανάδειξη του ταλέντου των ανθρώπων μας και την προσέλκυση νέων επαγγελματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό».
Και υπογράμμισε πως «το στρατηγικό πλάνο της επόμενης μέρας δίνει έμφαση στην εξέλιξη του λειτουργικού μοντέλου της λιανικής τραπεζικής, απαντώντας στις ανάγκες των πελατών μας με ένα νέο τρόπο σχεδιασμού τραπεζικών υπηρεσιών και ψηφιακής εξυπηρέτησης».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Εκτός από το να είναι αεικίνητος και να συνοδεύει τον Πρωθυπουργό σε ολόκληρη την Ελλάδα για να του παρουσιάσει τα μεγάλα έργα υποδομών που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, ο Υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, επιδεικνύει ταχύτατα αντανακλαστικά για θέματα που αφορούν τον τομέα του, ενώ τηρεί και τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του Υπουργείου.
Μία τέτοια περίπτωση ήταν η αντιμετώπιση της πλάγιας αύξησης των διοδίων στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου παρά την πολιτική απόφαση περί του αντιθέτου. Ο Γιώργος Καραγιάννης σήκωσε το γάντι που του έριξε στη Βουλή στις 23 Ιανουαρίου μέσω ερώτησης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, και ανακοίνωσε όχι μόνο την επιστροφή των διοδίων στην αρχική τους τιμή αλλά και τη μείωση της τιμής.
Όλα ξεκίνησαν όταν η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. που διαχειρίζεται τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αύξησε τις τιμές στο e-pass κατά 22%, γεγονός και το οποίο σήμαινε επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση της τάξης των 600 ευρώ ετησίως για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν τον οδικό άξονα. Σημειώνεται πως η πλειοψηφία των οδηγών της γέφυρας προμηθεύονται τα συγκεκριμένα «πακέτα» καθώς τη χρησιμοποιούν για την μετακίνηση από και προς την εργασία τους.
Το ίδιο θέμα είχε επισημάνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης σε επιστολή του προς το Υπουργείο Υποδομών και ο Γιώργος Καραγιάννης, χρειάστηκε να επέμβει. Για αυτό το λόγο ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας και κατάφερε την αναίρεση της αύξησης, ενώ πέτυχε και τη μείωση της τιμής του εκπτωτικού πακέτου κατά 10 ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο πέτυχε μία διπλή νίκη, καθώς από τη μία πλευρά πέτυχε την τήρηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου Υποδομών, δηλαδή τη συγκράτηση των τιμών των διοδίων παρά την αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και να απαντήσει, για ακόμη μία φορά, σε θέματα προσπαθεί να «σηκώσει» η αντιπολίτευση, είτε αυτή είναι η μείζων ή η ελάσσων.
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» μετά από τις καταγγελίες για «συγκάλυψη» υπόθεσης στην οποία φέρεται ως εμπλεκόμενος ο υιός του, για τη «φρούρηση του ακατοίκητου εξοχικού του από οκτώ αστυνομικούς», τον «τριψήφιο αριθμό της αστυνομικής του φρουράς», για τις αποκαλύψεις για φερόμενους διαλόγους αξιωματικών της αστυνομίας με «νονούς» της νύχτας, για σχέσεις στελεχών των διωκτικών αρχών με μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, ακόμα και πριν από το 2019, τα οποία παραμένουν στις θέσεις τους.
Ο κ. Θεοδωρικάκος, και ο υιός του, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη «εναντίον όλων εκείνων που επιχείρησαν να σπιλώσουν την τιμή και την υπόληψή του», ο Υπουργός συνόδευσε τις νομικές κινήσεις με την δήλωση «Θα τους πάω μέχρι το τέλος» και το πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει πως δεν διαπιστώθηκε καμία πειθαρχική ευθύνη των αστυνομικών που πραγματοποίησαν τον επίμαχο έλεγχο, πως οι καταγγελίες περί παραλείψεων «είναι ανυπόστατες και αβάσιμες».
Ωστόσο, η δημοσιογραφική έρευνα επιμένει και, μεταξύ άλλων, δημοσιοποιούνται τηλεφωνικά μηνύματα μεταξύ του καταγγέλλοντος ανώτατου αστυνομικού και φιλικού του προσώπου, από τον Νοέμβριο του 2021, για τα ευρήματα του συγκεκριμένου ελέγχου.
Ευρύτερα, τα στοιχεία επιμένουν για την ύπαρξη ενός πολυσύνθετου κυκλώματος διαφθοράς στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.. Ο κ. Θεοδωρικάκος «οχυρώνεται» πίσω από το «ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει στείλει όλα τα στοιχεία στον Εισαγγελέα».
Όμως, η κίνηση αυτή φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα των καταγγελιών. Έρχεται δε μετά από την αποκάλυψη που ο ίδιος ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε στη Βουλή. Ότι, επί μήνες, δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση από τον επικεφαλής της πιο νευραλγικής υπηρεσίας της αστυνομίας. Αποκάλυψη η οποία επίσης ήρθε μετά από τη δημοσιογραφική έρευνα. Όπως και η «καρατόμηση συγκεκριμένου αξιωματικού, με τους πολίτες να αμφιβάλλουν αν είναι ο μόνος που ευθύνεται για την καταγγελλόμενη διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ..
Το βασικό σύνθημα «Ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού» θέλει δουλειά πολλή για να γίνει πράξη.
ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ
ΠΡΩΗΝ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ATTICA BANK
Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν…
Και κάπως έτσι έληξαν άδοξα τα έργα και οι ημέρες της Ειρήνης Μαραγκουδάκη στην Attica Bank. Στην τράπεζα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του μέχρι πρότινος στρατηγικού επενδυτή, της Ellington. Όμως χρειάστηκαν μόλις 13 μήνες για να αποδειχθεί πως οι υποσχέσεις από τις πράξεις απέχουν παρασάγγας. Με αποτέλεσμα η Ειρήνη Μαραγκουδάκη να βρεθεί στην έξοδο…
Στην Attica Bank ήταν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2022 Εντεταλμένη Εκτελεστική Σύμβουλος, από την 1η Ιανουαρίου ο ρόλος της με το νέο οργανόγραμμα περιορίστηκε σε μέλος του ΔΣ, κίνηση που ουσιαστικά σηματοδότησε και την έξοδό της από την τράπεζα.
Είναι άξιο μενείας ότι ενώ η Ειρήνη Μαραγκουδάκη ήταν Εκτελεστική Σύμβουλος στην Τράπεζα Αττικής, ήταν και Διευθύνουσα σύμβουλος του servicer «Θεά Αρτεμις» που είχε αναλάβει και την πρώτη τιτλοποίηση της Αττικής, του χαρτοφυλακίου «Artemis» των 1,3 δισ. ευρώ, που αργότερα μετονομάστηκε σε Omega.
Έντονες ήταν οι αντιπαραθέσεις της Ειρήνης Μαραγκουδάκη με τη CEO της τράπεζας, Ελένη Βρεττού, –όπως και με τον προηγούμενο διευθύνονται σύμβουλο Μιχάλη Ανδρεάδη– για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Με τη μεγάλη κόντρα να αφορά το σκέλος των πρόσθετων προβλέψεων που θα έπρεπε να ληφθούν για το χαρτοφυλάκιο Omega.
Όπως είναι γνωστό η συμφωνία μετόχων -για την αύξηση των 490 εκατ. ευρώ- προβλέπει ότι 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για να ληφθούν προβλέψεις για το χαρτοφυλάκιο Omega. Και στην περίπτωση που δεν επαρκούν, τότε θα έπρεπε να καλύψει το επιπλέον ποσό η Ellington που είναι και επενδυτής και διαχειριστής της τιτλοποίησης.
Διότι η εταιρεία «Θεά Άρτεμις» πουλήθηκε (το 2021) σε εταιρεία της Ellington Solutions, η οποία είναι σύμβουλος του μετόχου που κατέχει το 9,87% της Attica Bank, της Rinoa Ltd.
Η Ειρήνη Μαραγκουδάκη βρέθηκε στην έξοδο, αφού είναι δεδομένο ότι με υποσχέσεις οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν προχωρούν.
Ουδέποτε η Ellington δεσμεύτηκε και το ποσό συμμετοχής της στην αύξηση, δεν εμφάνισε δηλαδή το χρώμα του χρήματος.
Όμως αυτό δεν είναι περίεργο αφού και στην προηγούμενη αύξηση των 240 εκατ. ευρώ της Attica Bank η συμμετοχή της ήταν 10 εκατ. ευρώ και αυτά… δανεικά.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ FOURLIS A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Η παρανόηση ότι το deal για την πώληση της θυγατρικής Interspοrt με τα 12 καταστήματα στην Τουρκία στην τιμή μίας enterprise value 3 εκατ. ευρώ («η συναλλαγή βασίζεται σε Enterprise Value €3 εκατ. περίπου» έγραφε η ανακοίνωση της 26ης Ιανουαρίου) δημιουργεί μείζον ζήτημα χρηματιστηριακής αξιοπιστίας, αναφέρουν χρηματιστές. Κι αυτό διότι την επόμενη μέρα, 27/1, ημέρα Παρασκευή, λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα, κι ενώ η αγορά έχει κλείσει για Σαββατοκύριακο σε νεότερη ανακοίνωση, η Φουρλής διευκρίνιζε ότι το τίμημα ήταν τελικά 1,5% εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 1,25 το εισέπραξε και τις υπόλοιπες… 250 χιλιάδες θα τις εισέπραττε σε… δύο χρόνια! Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα έσοδα που θα φανούν στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ανέρχονται στις 500 χιλιάδες ευρώ, όταν τα ποσά που έχουν δαπανηθεί τα τελευταία 10 χρόνια από την εμπλοκή σε μία οικονομία χώρας σαν την Τουρκία ήταν της τάξης των πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Ανατρέχοντας στις παλιές οικονομικές καταστάσεις, όπως του 2019, και με την πληθωρισμένη σήμερα λίρα στους υπολογισμούς, ο Φουρλής αιμοδοτούσε κάθε χρόνο την επένδυσή του στα αθλητικά είδη μέσω της Intersport στην Τουρκία με περισσότερες από 600 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Απασχολούσε περισσότερους από 300 εργαζόμενους. Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Ερντογάν με τον πληθωρισμό στα ύψη και μοναδική διέξοδο των πολιτών το Χρηματιστήριο για να αυγατίσουν τα εισοδήματά τους και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και τις βιοτικές ανάγκες τους, τα αθλητικά είδη της Ιντερσπόρ και της επένδυσης στη γειτονική χώρα δεν έφερε τα προσδοκώμενα οφέλη από μία αγορά 70 εκατ. πολιτών εκ των οποίων περισσότερα από 10 εκατ. κατοικούν στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Βασίλης Φουρλής, πολύ απλά, επένδυσε κι έχασε. Όπως συμβαίνει πλειστάκις στην επιχειρηματική ζωή. Πλην όμως, απαλλάσσει τον ισολογισμό και τους μετόχους του από τη γάγγραινα των ζημιών και μίας επένδυσης σε μία ασταθή χώρα από την οποία έπρεπε να τα είχε μαζέψει προ πολλού.
Οι επενδυτές επιβράβευσαν την απόφαση να φύγει ο Φουρλής από την Τουρκία μήπως επικεντρωθεί στις άλλες δραστηριότητες και στην ανάπτυξη σε σοβαρές χώρες, αλλά και στην Ελλάδα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- FT-Σύμβουλοι Τραμπ: Αποχώρηση από τον ΠΟΥ «από την πρώτη μέρα»
- Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά τη χθεσινή επίθεση στο Καζάν της Ρωσίας
- Γερμανία-Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τις υπηρεσίες που διέθεταν πληροφορίες για τον Ταλέμπ Α.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι