ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Ο γιος ενός από τους πλουσιότερους τραπεζίτες του κόσμου, του αείμνηστου Τζόζεφ Σάφρα, έκανε μήνυση στη μητέρα του και τα δύο αδέρφια του σε μια προσπάθεια να ανακτήσει αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι το νόμιμο μερίδιό του στην οικογενειακή τράπεζα Safra National Bank της Νέας Υόρκης.
Ο Αλμπέρτο Σάφρα ισχυρίζεται ότι τα μέλη της οικογένειάς του, μαζί με τους διευθυντές της εταιρείας συμμετοχών στην οποία υπάγονται οι τράπεζες των Σάφρα, μείωσαν άδικα το μερίδιο 28% που κατείχε και τον εμπόδισαν να είναι μέλος της διοίκησης, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που κατέθεσε την Δευτέρα στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
Η υπόθεση αποτελεί την τελευταία κλιμάκωση μίας δικαστικής διαμάχης μεταξύ των μελών της οικογένειας, με μήλον της έριδος μία αυτοκρατορία επιχειρήσεων αξίας περίπου 25 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Αλμπέρτο Σάφρα.
Ο Τζόζεφ Σάφρα, πέθανε το 2020 σε ηλικία 82 ετών. Ο Αλμπέρτο Σάφρα το 2021 προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης συγκεντρώνοντας στοιχεία για να αμφισβητήσει τις διαθήκες του πατέρα του. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας του, ο οποίος έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον, δεν είχε τη διανοητική ικανότητα να εκτελέσει τρεις νέες διαθήκες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019. Μήνυσε τη μητέρα του, Βίκυ Σάφρα και τους αδελφούς Τζέικομπ και Ντέιβιντ Σάφρα. Η αδερφή του, Έσθερ Σάφρα, δεν περιλαμβάνεται στην αγωγή.
Ο Αλμπέρτο ισχυρίζεται ότι τα μέλη της οικογένειάς του και οι διευθυντές μείωσαν το μερίδιό του στο 13,5%, λιγότερο από το μισό από αυτό που του αναλογεί. Η Safra National Bank, έχει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με την καταγγελία.
«Η οικογένεια λυπάται για το μονοπάτι που ακολούθησε ο Αλμπέρτο, ο οποίος επιτέθηκε για πρώτη φορά στον πατέρα του ενώ ήταν ζωντανός και τώρα επιτίθεται στη μνήμη του και διαψεύδει τους ισχυρισμούς του», δήλωσε εκπρόσωπος των μελών της οικογένειας Σάφρα τη Δευτέρα.
Η μητέρα και τα αδέρφια του Αλμπέρτο ισχυρίζονται ότι άφησε τη θέση του στην Banco Safra της Βραζιλίας πριν από το θάνατο του Τζόζεφ, παίρνοντας μαζί του πολλά στελέχη της για να ξεκινήσει μια ανταγωνιστική επιχείρηση, αγνοώντας τις εκκλήσεις του πατέρα του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Τζόζεφ τελικά «να αποκηρύξει» τον Αλμπέρτο, να αλλάξει τις διαθήκες του και να μειώσει το μερίδιο του.
Από την πλευρά του ο Αλμπέρτο υποστηρίζει ότι η οικογένειά του και οι διευθυντές της εταιρείας χαρτοφυλακίου συμμετείχαν σε μια σειρά συναλλαγών που ξεκίνησαν το 2019 και είχαν στόνο να διογκώσουν την αξία της εταιρείας χαρτοφυλακίου, SNBNY Holdings Ltd. Εξέδωσαν νέες μετοχές και στη συνέχεια τις διέγραψαν παρά την αύξηση των κερδών.
Οι κινήσεις αυτές υποδηλώνουν ότι «οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε οικονομικές ή λογιστικές παραβάσεις για να υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους να μειώσουν τις συμμετοχές του Αλμπέρτο», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα δικαστικά έγγραφα.
Παράλληλα ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι η SNBNY χρησιμοποιεί μια εκκρεμή αναθεώρηση από την Fed ως πρόσχημα για να αποφύγει την αναγνώριση του διορισμού του στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, περιορίζοντας τη νόμιμη εποπτεία του και την εξουσία του στη διακυβέρνηση της.
Τα διεθνή περιουσιακά στοιχεία
Τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Σάφρα αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνουν την SBNY και τη Safra National Bank, την Banco Safra, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Βραζιλίας και την JS International Holding Ltd., μητρική εταιρειών όπως η Chiquita Brands International Inc. και η Bank J. Safra Sarasin, μια ιδιωτική τράπεζα με έδρα την Ελβετία, υποστήριξε ο Αλμπέρτο στην αγωγή του.
Εκτός από τη δίκη στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν «σε εξέλιξη διαδικασίες» σχετικά με την περιουσία του Τζόζεφ και την υποτιθέμενη μείωση της συμμετοχής του Αλμπέρτο, στην Ελβετία και το Λονδίνο.
«Λόγω επιθετικών παράνομων ενεργειών εναντίον του από τα αδέρφια του, ο Αλμπέρτο Σάφρα αναγκάστηκε να καταθέσει μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του», είπε ο δικηγόρος του, Michael Carlinsky, σε δήλωση που εστάλη μέσω email.
«Είναι λυπηρό που ο Ντέιβιντ και ο Τζέικομπ Σάφρα επέλεξαν να προβούν σε τέτοιες παράνομες ενέργειες εναντίον του. Μέσω αυτής της αγωγής, ο Αλμπέρτο επιδιώκει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του».
Η Βίκυ Σάφρα και η οικογένειά της έχουν καθαρή περιουσία 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Ο όμιλος J. Safra Group έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία άνω των 300 δισ. δολαρίων, σε περισσότερες από 25 χώρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.
Η τραπεζική αυτοκρατορία του Σάφρα έχει τις ρίζες της στο Χαλέπι της Συρίας, όπου η οικογένεια ίδρυσε την Safra Freres & Cie το 1840 για να χρηματοδοτεί εμπόρους με καμήλες που συμμετείχαν στα καραβάνια κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ήταν επίσης η γενέτειρα του Τζέικομπ Σάφρα, ο οποίος μετέφερε την οικογένεια του στη Βραζιλία το 1953, όπου ίδρυσε μια εταιρεία για εμπόριο μετάλλων, μηχανημάτων και βοοειδών και αργότερα δημιούργησε μια τράπεζα.
Στη συνέχεια ο γιος του, Τζόζεφ Σάφρα, δαπάνησε 2 δισεκατομμύρια φράγκα (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2012 για να εξαγοράσει την Bank Sarasin, μια εταιρεία διαχείρισης περιουσίας με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας. Την συγχώνευσε στη μητρική εταιρεία με τις μονάδες του στην Ευρώπη και την Καραϊβική, δημιουργώντας την J. Safra Sarasin.
Διαβάστε ακόμη:
Ο πλουσιότερος τραπεζίτης του κόσμου, οι κληρονόμοι και η περιουσία των 17,6 δισ. δολαρίων
Βίκυ Σάφρα: Η μυθιστορηματική ζωή της πλουσιότερης Ελληνίδας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ταξί: Διετής παράταση στις προθεσμίες με τα όρια ηλικίας απόσυρσης στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- ΤτΕ: Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα στα 7,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό
- ΙΕΑ: Ρεκόρ θα σημειώνει η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έως το 2027
- Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για ΣτΕ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αδυναμία πρόσβασης στις αποφάσεις