ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την κρίσιμη «σφραγίδα» ελληνικότητας των εμβληματικών αναψυκτικών ΗΒΗ προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην εγχώρια αγορά αποκτά η PepsiCo Hellas.
Επτά χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της Pepsico ΗΒΗ στα Οινόφυτα, μέρος της παραγωγής των αναψυκτικών ΗΒΗ επιστρέφει από τη Ρουμανία στην Ελλάδα μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την ΕΨΑ.
Οι συσκευασίες αλουμινίου των αναψυκτικών ΗΒΗ από την άνοιξη του 2023 θα βγαίνουν στην αγορά από τις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου στην Αγριά Μαγνησίας.
Συμφωνία τριετούς διάρκειας
Πρόκειται για ένα συμβόλαιο τριετούς διάρκειας, όπως λέει στο mononews.gr ο γενικός διευθυντής της ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος και οι όγκοι παραγωγής έχουν καθοριστεί ανά μήνα με βάση τα περιθώρια δυναμικότητας του εργοστασίου.
Οι ποσότητες των αναψυκτικών που θα παρασκευάζονται στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει γνωστές ωστόσο εκτιμάται ότι θα καλυφθεί το σύνολο της παραγωγής και πάντα για τις συσκευασίες αλουμινίου θα καλυφθεί από την ΕΨΑ.
Ηδη η βολιώτικη εταιρεία έχει προχωρήσει σε μια επένδυση ύψους 350.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας παραγωγής.
«Η συνεργασία με την PepsiCo Hellas είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ποιότητα των εγκαταστάσεών μας αλλά και στην παραγωγική μας δυνατότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν γινόμαστε εταιρεία που αναλαμβάνουμε private label» σημειώνει ο κ. Τσαούτος και προσθέτει. Η ΕΨΑ είναι η προτεραιότητά μας και στην περίπτωση των αναψυκτικών ΗΒΗ κάνουμε τη μεταποίηση, καθώς υπάρχει το περιθώριο να βγουν από τις γραμμές παραγωγής και άλλα προϊόντα. «Στην κατεύθυνση αυτή και η PepsiCo θα κινηθεί στο εύρος των δυνατοτήτων παραγωγής που τους έχουμε δώσει υπολογίζοντας την αύξηση των πωλήσεων τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και την ανάπτυξη της νέας σειράς αναψυκτικών Zero».
Με τη συσκευασία στην Ελλάδα η PepsiCo HBH επιστρέφει δυναμικά στην εγχώρια αγορά με στόχο την ενίσχυση τη διεύρυνση των μεριδίων αγοράς αλλά και τη δυναμική διείσδυση στην on trade αγορά (εστίαση, ξενοδοχεία κτλ).
Η συνεργασία με την N.U. Aqua
Κίνηση, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα της πολυεθνικής για τον πλήρη επαναπατρισμό της παραγωγής των ιστορικών αναψυκτικών. Ερώτημα, πάντως, είναι το πότε και εάν θα μεταφερθούν γραμμές παραγωγής στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ν.U. Aqua στο Λουτράκι.
Η συνεργασία του ομίλου της PepsiCo Hellas με τη N.U. Aqua ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και αφορά σε μια επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, η οποία, στην πλήρη ανάπτυξή της θα υπερβεί τα 55 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση της επένδυσης, που υλοποιήθηκε μέσα σε λίγους μήνες αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των κτηριακών εγκαταστάσεων και των γραμμών παραγωγής. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και η δεύτερη φάση που του έργου των 27 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και τέσσερις υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής για αναψυκτικά. Στόχος της εταιρείας είναι να μεταφερθεί η παραγωγή των προϊόντων της Pespico Hellas στο Λουτράκι.
Όπως αναφέρουν στο mononews.gr πηγές κοντά στην εταιρεία, η συμφωνία της PepsiCo με την ΕΨΑ είναι προσωρινή μέχρι να ολοκληρωθεί η επένδυση στο Λουτράκι, τονίζοντας ότι η N.U. Aqua είναι ο εμφιαλωτής της Pepsico. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά η εταιρεία βρίσκεται στη δεύτερη φάση της υλοποίησης της επένδυσης των 27 εκατ. ευρώ με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και νέες υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής γυαλί και pet. Η γραμμή του κουτιού δεν θα προλάβει να παραδοθεί το 2023 όποτε η PepsiCo προχώρησε σε ένα σύντομο συμβόλαιο με την ΕΨΑ για να καλύψει μια συγκεκριμένη ανάγκης της».
Με βάση πάντως τη συμφωνία ΕΨΑ- PepsiCo η συνεργασία μπορεί να διακοπεί οποιαδήποτε στιγμή πριν τα τρία χρόνια που έχει διάρκεια το συμβόλαιο μεταξύ των δύο πλευρών.
Μια ιστορία από το 1926
Η ΗΒΗ είναι ένα ιστορικό προϊόν της PepsiCo Hellas που κυκλοφορεί από το 1926 στην ελληνική Αγορά. Το 1926, ο Νίκος Παναγόπουλος δημιούργησε μία μικρή βιομηχανία αναψυκτικών στο Μαρούσι. Την ονόμασε ΗΒΗ για να θυμίζει τη μικρή χαριτωμένη θεά που δρόσιζε τους Ολύμπιους θεούς με το νέκταρ.
Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, με την εξαγορά στο Λουτράκι του εργοστασίου εμφιαλώσεως του φημισμένου νερού πηγής Καραντάνη και με τη δημιουργία των εγκαταστάσεων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η ΗΒΗ διαμορφώθηκε σε μια ολοκληρωμένη επιχείρηση. Το 1973 η εταιρεία ΗΒΗ-Παναγόπουλος απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής της Pepsi Cola στην Ελλάδα.Το 1989 η «Ηβη Παναγόπουλος», όπως ονομαζόταν τότε η ιστορική εταιρεία πωλήθηκε στον αμερικανικό πολυεθνικό κολοσσό και πήρε το όνομα «Ρepsico-Ηβη». Το 2012 ήταν η τελευταία χρονιά που λειτούργησε το εργοστάσιο στο Λουτράκι και το 2016 η πολυεθνική έκλεισε και το εργοστάσιο παραγωγής αναψυκτικών στα Οινόφυτα.
Ο στόχος της PepsiCo είναι να συνεχίσει να στηρίζει την παραγωγική αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας σημείωσε η γενική διευθύντρια της εταιρείας, Δέσποινα Τσαγγάρη. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό και αισιόδοξο μέσα στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα η οικονομική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η τεράστια ενεργειακή κρίση, να υλοποιούνται επενδυτικές κινήσεις που προωθούν την εγχώρια ανάπτυξη και την παραγωγική δυνατότητα της Ελλάδας και σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μία πιο βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και για τη σημαντική συνεργασία με την ΕΨΑ αλλά και για την επαναφορά της παραγωγής των αναψυκτικών ΗΒΗ στη χώρα μας».
Σημειώνεται ότι παράλληλα με τη μεταφορά της παραγωγής στην Ελλάδα,η PepsiCo Hellas θα προχωρήσει και στον εικαστικό επανασχεδιασμό των συσκευασιών της ΗΒΗ (νέες ανανεωμένες συσκευασίες) καθώς και στην αλλαγή της φόρμουλας του πορτοκαλιού ώστε να είναι πιο κοντά στις γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών.
Διαβάστε επίσης
Η PepsiCo Hellas επαναπατρίζει την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής
- Σταϊκούρας: Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»