ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Κλειδί” αποτελεί το τελικό ύψος του δημοσιονομικού χώρου το οποίο αναμένεται να καθοριστεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Τότε θα καθοριστούν και τα μέτρα που θα περάσουν στην τελική φάση της ανακοίνωσης, καθώς στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν βρεθεί αρκετές παρεμβάσεις από νέες παροχές, ρυθμίσεις χρεών, έως και μειώσεις φόρων.
Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πώς το ύψος του δημοσιονομικού χώρου μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 700 με 900 εκατ ευρώ, κάτι το οποίο θα φανεί μόλις τελειώσει ο Φεβρουάριος, μήνας που κλείνει επισήμως ο προϋπολογισμός του 2022 και υπάρχει η πρώτη εικόνα για την πορεία των φορολογικών εσόδων και η τυχόν υπέρβασή τους. Ωστόσο, μένει να φανεί ποια από τα έσοδα προέρχονται από μόνιμες παρεμβάσεις και ποια από έκτακτες. Όπως επισημαίνουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών μέρος των πρώτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέα μέτρα στήριξης.
Τα υποψήφια νέα μέτρα
Ρύθμιση χρεών: Ψηλά στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται μία νέα ρύθμιση για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία να ξεπερνούν τα 113 δις ευρώ, θεωρείται επιτακτική ανάγκη για μία νέα ρύθμιση οφειλών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο της… πανδημίας, δηλαδή μία ρύθμιση με 36 έως 72 δόσεις, για οφειλές σε εφορία, ταμεία, αλλά και δήμους. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπαθεί ο αριθμός των δόσεων ακόμα μεγαλύτερος κυρίως για τους κλειστούς δήμους όπως ακριβώς έγινε και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Υπενθυμίζεται όμως πως εκείνη τη περίοδο έχει υπάρξει ένα πολύ έντονο παρασκήνιο για τον αριθμό των δόσεων. Το μέτρο έχει ανακοινωθεί χωρίς την πλήρη έγκριση των θεσμών και τα χρέη της πανδημίας στους δήμους ρυθμιζόταν σε έως τα 100 δόσεις. Αυτός ήταν ο λόγος που είχε υπάρξει “φρένο” από τους δανειστές στη ρύθμιση για τα χρέη σε ταμεία και εφορία σε έως 72 δόσεις.
Επιταγή ακρίβειας: Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η διανομή μιας νέας “επιταγής ακριβείας” λίγο πριν το Πάσχα. Ωστόσο, στα “σκαριά” φαίνεται πως υπάρχει το επίδομα “προσωπικής διαφοράς” προς όσους συνταξιούχους δεν είδαν αύξηση των συντάξεων τους στα τέλη Ιανουαρίου. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ο δημοσιονομικός χώρος δεν επαρκεί για τη διανομή αυτών των δύο διαφορετικών επιταγών και στην πράξη προωθείται (προς ώρας) μόνο το επίδομα “προσωπικής διαφοράς”. Ωφελούμενοι θα είναι όσοι δεν πήραν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, αλλά και σε εκείνοι που δεν πήραν αύξηση ούτε στα… χαρτιά, δηλαδή οι αυξήσεις δεν “ροκάνισαν” την προσωπική τους διαφορά. Δεν αποκλείεται πάντως, το ύψος του νέου επιδόματος να είναι κλιμακωτό, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
Fuel Pass: Στη λίστα των μέτρων στήριξης παραμένει συνεχώς η επιδότηση του “Fuel Pass”, δηλαδή το επίδομα για τα καύσιμα. Οι τιμές της αμόλυβδης παραμένουν στα ύψη, πάνω από τα 1,90 ευρώ το λίτρο, αν και τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει μια ανεπαίσθητη αποκλιμάκωση των τιμών. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών, τότε θα “ξεπαγώσει” το μέτρο και θα ενταχθεί στη λίστα με τις παρεμβάσεις. Υπενθυμίζεται πως το “Fuel Pass” βρίσκεται συνεχώς στο φάκελο με τα νέα μέτρα, ωστόσο λόγω της πορείας των τιμών μπαίνει σε… δεύτερη μοίρα και δεν έχει ενεργοποιηθεί μετά το τέλος Σεπτεμβρίου.
Φορολογικοί συντελεστές: Στο Υπουργείο Οικονομικών έχει εξεταστεί το σενάριο για αλλαγή στους φορολογικούς συντελεστές, προκειμένου να υπάρξει έμμεση αύξηση των εισοδημάτων. Ωστόσο, το υψηλό δημοσιονομικό κόστος αυτής της παρέμβασης θεωρείται απαγορευτικό για τη δεδομένη χρονική στιγμή και μάλλον θα ενταχθεί ως προεκλογική εξαγγελία για την επόμενη τετραετία. Στο τραπέζι όμως, βρίσκεται η εισαγωγή ενός εμβόλιμου συντελεστή για τη φορολόγηση στα ακίνητα. Για παράδειγμα, σήμερα τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται ως εξής:
- για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με συντελεστής 15%,
- για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ με συντελεστή φορολόγησης 35% και
- για εισόδημα πάνω από 35.001 ευρώ ο συντελεστής είναι 45%.
Διαβάστε επίσης
Πρόστιμα €25.000 σε 5 πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική
Αύξηση 8-10% του κατώτατου μισθού προτείνει το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ