Επταήμερο εθνικό πένθος κήρυξε στην Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αυξάνονται διαρκώς τα θύματα από τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη Δεύτερα την νοτιοανατολική Τουρκία αλλά και τη βορειοδυτική Συρία.

“Λόγω των σεισμών που σημειώθηκαν στη χώρα μας στις 6 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε εθνικό πένθος διάρκειας επτά ημερών. Η σημαία μας θα κυματίζει μεσίστια μέχρι τη δύση του ηλίου της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα μας και σε κτίρια τουρκικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό”, έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter.

1

Δεκαεννέα ώρες μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό, τα θύματα σε Τουρκία και Συρία ξεπερνούν πλέον τις 3.600, σύμφωνα με τον νεότερο, προσωρινό απολογισμό.

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 2.316, ενώ 7.340 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές συνεχίζονται υπό το φως προβολέων, με τη συνδρομή στρατιωτών και εθελοντών.

Ταυτόχρονα, στη Συρία, τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.400 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 593 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.411 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, περισσότεροι από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.050 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Κατεστραμμένα κτήρια στην Ιντλίνμπ της Συρίας από τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία
Ιντλίμπ, Συρία

Την ίδια ώρα, χιλιάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Οι μετασεισμοί, η βροχή και το χιόνι, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα, καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση για τους εγκλωβισμένους και τους άστεγους, ενώ δυσχεραίνουν επίσης το έργο των σωστικών συνεργείων.

Πάνω από 120 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στην περιοχή, με τον μεγαλύτερο να σημειώνεται το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο ισχυρός μετασεισμός είχε μεγέθους 7,5 βαθμών (κατ΄άλλες μετρήσεις 7,7) και σημειώθηκε σε βάθος 2 χιλιομέτρων με επίκεντρο το Ελμπιστάν.

Ο αρχικός σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 04:17 τοπική ώρα (03:17 ώρα Ελλάδας), ενώ είχε επίκεντρο στην επαρχία Καχραμανμαράς, στην περιοχή Παζάρτσικ. Ο σεισμός συγκλόνισε στη διάρκεια της νύκτας τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, καθώς το επίκεντρο βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία. Το εστιακό βάθος ήταν περίπου 17,9 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός έπληξε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιαντέπ, η Σανλιούρφα, το Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και το Αντιγιαμάν, όπου έχουν καταρρεύσει δημόσια νοσοκομεία.

Μεταξύ άλλων, έχουν πληγεί και αρχαιολογικοί χώροι στην Τουρκία και τη Συρία, μεταξύ των οποίων και η ακρόπολη του Χαλεπίου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής και η παλιά του πόλη, που το 2018 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Γιατί ήταν τόσο ισχυροί οι σεισμοί

Οι δύο ισχυρές δονήσεις που έπληξαν σήμερα την Τουρκία και τη Συρία ενδέχεται να αποδειχθούν από τις καταστροφικότερες των τελευταίων δέκα ετών, προειδοποιούν οι σεισμολόγοι, καθώς προέρχονται από ένα ρήγμα μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων μεταξύ των Πλακών της Ανατολίας και της Αραβίας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Νουρνταγί, σε βάθος 18 χιλιομέτρων, στο Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Καθ’ όλον τον 20ό αιώνα, η σεισμική δραστηριότητα στο Ρήγμα αυτό ήταν μικρή. «Αν παρακολουθούσαμε μόνο τους (μεγάλους) σεισμούς που καταγράφονται από τους σεισμογράφους θα παρατηρούσαμε, λίγο-πολύ, το τίποτα» είπε ο Ρότζερ Μάσον, επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης στο Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Από το 1970 στην περιοχή αυτή έχουν καταγραφεί μόνο τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Όμως το 1822 ένας σεισμός που υπολογίζεται στα 7 Ρίχτερ σκότωσε 20.000 ανθρώπους.

Ιστορικά στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί ισχυροί σεισμοί ανά τους αιώνες. Για παράδειγμα, ο ιστορικός σεισμός του Μαΐου του 526 ο οποίος κατέστρεψε την Αντιόχεια σκορπώντας τον θάνατο σε πάνω από 250.000 ανθρώπους, υπολογίζεται πως ήταν μεγέθους 7 Ρίχτερ.

Το Ρήγμα Ανατολικής Ανατολίας είναι ένα ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης. Αυτό σημαίνει ότι οι πλάκες πιέζονται η μία πάνω στην άλλη κατά μήκος μιας κατακόρυφης γραμμής, συσσωρεύοντας πίεση μέχρι που η μία από αυτές ολισθαίνει με μια οριζόντια κίνηση και απελευθερώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας που προκαλεί τον σεισμό. Ένα τέτοιο γνωστό ρήγμα είναι αυτό του Αγίου Ανδρέα, στην Καλιφόρνια, όπου οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να έχει ήδη συμβεί ένας καταστροφικός σεισμός.

Ο σεισμός προήλθε από σχετικά μικρό εστιακό βάθος για αυτό και η δόνηση στην επιφάνεια ήταν εντονότερη απ’ ότι αν προερχόταν από μεγαλύτερο βάθος, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρόδερι, γεωεπιστήμονας στο Open University της Βρετανίας.

 

Έντεκα λεπτά μετά την πρώτη δόνηση, ακολούθησε ένας μετασεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών. Ώρες αργότερα, σημειώθηκε μια δόνηση 7,5 βαθμών και ακολούθησε το απόγευμα ένας μετασεισμός 6 βαθμών.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η δραστηριότητα επεκτείνεται στα γειτονικά ρήγματα. Αναμένουμε ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για ένα διάστημα», είπε ο Μάσον.

Μετά τον σεισμό του 1822, οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και το επόμενο έτος.

Σεισμοί παρόμοιου μεγέθους σε κατοικημένες περιοχές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Ένας σεισμός 7,8 βαθμών στο Νεπάλ, το 2015, σκότωσε σχεδόν 9.000 ανθρώπους.

«Δεν θα είναι καλός (ο απολογισμός)», είπε ο Μάσον. «Τα θύματα θα είναι χιλιάδες, ενδεχομένως και δεκάδες χιλιάδες», πρόσθεσε.

Ο ψυχρός, χειμωνιάτικος καιρός, σημείωσε, σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Διαβάστε επίσης:

Άκης Τσελέντης για σεισμό στην Τουρκία: «Οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τις 10.000»

ΕΕ: Συγκάλεσε τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων για τον σεισμό σε Τουρκία -Συρία

Σεισμός – Τουρκία: Το «ευχαριστώ» στην Ελλάδα για την άμεση αποστολή βοήθειας