ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε πρώτο πλάνο στη στρατηγική της ΔΕΗ έρχεται η διεθνοποίησή της, τόσο με την επέκτασή της στο εξωτερικό με την εξαγορά της ENEL, όσο και με την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών για την από κοινού ανάπτυξη στις ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες η εξαγορά της Enel Ρουμανίας, μέσω της οποίας για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΔΕΗ θα αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, η διεθνής στροφή στην πράσινη ενέργεια, και η καλή πορεία της ΔΕΗ την κάνουν αξιόπιστο συνομιλητή μεγάλων επενδυτών που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν και να αναπτύξουν πράσινη project στην Ελλάδα. Επενδυτικοί κολοσσοί όπως οι Itochu, η Sumitomo και η Marubeni, είχαν την ευκαιρία, πριν λίγες μέρες, στο πλαίσιο της ελληνικής αποστολής στην Ιαπωνία, να γνωρίσουν τι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ στις ΑΠΕ και να εξετάσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης ή σύμπραξης στα επόμενα σχέδιά της.
Στόχος της ΔΕΗ είναι προκειμένου να επιταχύνει όσο μπορεί την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, να προχωρήσει σε συμπράξεις με διεθνείς εταιρείες, κατά το πρότυπο της συνεργασίας με την RWE.
Η ανάπτυξη στις ΑΠΕ εξάλλου αποτελεί κεντρική στόχευση της διοίκησης Γιώργου Στάσση, που ακόμη και εν μέσω ενεργειακής κρίσης και παρά το πάγωμα της απολιγνιτοποίησης, δεν έπαψε ποτέ να επαναλαμβάνει ότι προτεραιότητα της ΔΕΗ είναι η επιτάχυνση και ενίσχυση της παρουσία της στις ΑΠΕ. Γιατί από την ανάληψη της διοίκησης της ΔΕΗ ο Γιώργος Στάσσης, είχε στόχο να μετατρέψει τη ΔΕΗ από μια εταιρεία παραγωγής θερμικής ενέργειας σταδιακά σε πράσινο παραγωγό ενέργειας, πολλαπλασιάζοντας έτσι την υπεραξία της.
Διεθνοποίηση μέσω εξαγοράς της ENEL
Πολύ κοντά στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στην Ρουμανία, βρίσκεται η ΔΕΗ, που όπως ανακοίνωσε παρέτεινε έως τις 28 Φεβρουαρίου την περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την ENEL.
Με την α πόκτηση της Enel η ΔΕΗ με μια κίνηση θα φτάσει πολύ γρήγορα το στόχο του 1 GW στις ΑΠΕ και θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας της Ρουμανίας, αναπτύσσοντας οικονομίες κλίμακας και σημαντικές συνέργειες. Στο νέα ενεργειακή αγορά που διαμορφώνεται, εφόσον οι διαπραγματεύσεις στεφθούν με επιτυχία, η ΔΕΗ γίνεται εθνικός πρωταθλητής και περιφερειακή δύναμη στην αγορά των Βαλκανίων κάτι που είναι ένας από τους στόχους της διοίκησης Γιώργου Στάσση. Ταυτόχρονα, θα αυξήσει κατά 623 MW το δυναμικό της σε ΑΠΕ αλλά θα αποκτήσει και σημαντικό μερίδιο στην ενεργειακή αγορά προμήθειας της Ρουμανίας.
Σε μια εποχή που ο κλάδος της ενέργειας είναι στο επίκεντρο, η ΔΕΗ με την κίνησή της εκπροσωπεί την Ελλάδα και αναβαθμίζει και πάλι τη θέση στην αγορά των Βαλκανίων, συμπληρώνοντας τον σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει η χώρα στην ευρύτερη αγορά με σημαντικά έργα υποδομών όσο και μεγάλες επενδύσεις.
Αν η ΔΕΗ αποκτήσει το 70% της θυγατρικής της Enel στη Ρουμανία αποκτά επιπλέον 3,1 εκατομμύρια πελάτες μέσω του δικτύου προμήθειας και διανομής του, και τις μονάδες ΑΠΕ που διαθέτει η Enel Green Power. H Enel Green Power διαθέτει 12 φωτοβολταϊκά ισχύος 35,7 MW και αιολικά 498,4 MW, συνολικής δυναμικότητας 534 MW. Πρόσφατα απέκτησε δύο φωτοβολταϊκά έργα της Mytilineos ισχύος 90 MW τα οποία θα λειτουργούν από το 2023 ανεβάζοντας την πράσινη ισχύ της εταιρείας στα 623 MW.
Για πρώτη φορά η ΔΕΗ αποκτά παραγωγική παρουσία στο εξωτερικό, επιταχύνει την παρουσία της στις ΑΠΕ, και το κάνει αυτό σύμφωνα με πληροφορίες με προνομιακό τίμημα, σε σχέση με την τιμή που πωλούνται οι ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Διεθνείς συμπράξεις: Η σύμπραξη με την RWE
H RWE και η ΔΕΗ, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συμβάλουν στην επιτάχυνση της ελληνικής ενεργειακής μετάβασης. Αντίστοιχες κινήσεις, επιδιώκει η ΔΕΗ και με άλλους επενδυτές, με στόχο να πετύχει όσο δυνατό πιο γρήγορα ισχυρή παρουσία στις ΑΠΕ.
Η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μέσω της κοινοπραξίας ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., αναπτύσσουν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας έως 2.000 MWp στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έως 940 MWp (870 MWac). Η RWE Renewables έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία ένα αντίστοιχου μεγέθους χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων.
Μέσω της κοινοπραξίας , η RWE Renewables GmbH, με ποσοστό συμμετοχής 51% και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., με ποσοστό συμμετοχής 49%, έλαβαν πρόσφατα την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων.
Για την εν λόγω επένδυση, με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχουν εξασφαλιστεί, στο πλαίσιο του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και 54 εκατ. ευρώ από τις Eurobank Α.Ε. και Alpha Bank Α.Ε., ενώ τα υπόλοιπα 36 εκατ. ευρώ αφορούν σε ίδια συμμετοχή. Η χρηματοδότηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο του οικονομικού κλεισίματος.
Τα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 210 MWp (175 MWac), βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στη Β. Ελλάδα, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου του Αμυνταίου. Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Τα πέντε έργα προβλέπεται να είναι πλήρως λειτουργικά έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024.
Η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε. έχει υπογράψει διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας («πράσινα» PPAs), διάρκειας μεταξύ 10 και 15 ετών με τρίτους, οι οποίοι θα αγοράζουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά έργα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Φινλανδία: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία άνευ όρων
- Τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία: Το προφίλ του Σαουδάραβα γιατρού που έσπειρε τον θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά
- Τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023 σε Ελλάδα και Ιταλία
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών