ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι δεν υπάρχει “κανένα μαγικό ραβδί” που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας, καθώς ρωτήθηκε σήμερα για την πιθανότητα προμήθειας βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών για να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ο Ουάλας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής αεροσκαφών, αλλά τόνισε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία αυτή τη στιγμή και ότι υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως οι πολλοί μήνες που χρειάζονται για να εκπαιδευτούν οι ουκρανικές δυνάμεις για να τα χρησιμοποιήσουν.
“Δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδί σε αυτή τη φρικτή σύγκρουση”, είπε ο Βρετανός υπουργός σε δημοσιογράφους στο Πόρτσμουθ στη νότια Αγγλία, σε μια βάση του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο υπουργός έκανε τις δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Βρετανίας και της Αυστραλίας μετά από συνάντηση για το εμπόριο και την ασφάλεια.
Αφότου η Ουκρανία τον περασμένο μήνα εξασφάλισε μια σκληρά κερδισμένη δέσμευση από δυτικά κράτη να της στείλουν άρματα μάχης, η προσοχή έχει πλέον μετατοπιστεί στο αν η Βρετανία, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι θα εξετάσουν αιτήματα του Κιέβου για μαχητικά αεροσκάφη.
Η Ουάσινγκτον δια στόματος του προέδρου Τζο Μπάιντεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Η απάντηση του Ουάλας δεν ήταν τόσο κατηγορηματική, αλλά ο ίδιος τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα η Ουκρανία είναι να ενισχυθούν οι χερσαίες δυνάμεις, παρομοιάζοντας τις ρωσικές τακτικές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με εφόδους του πεζικού κατά κύματα.
“Αυτό που χρειάζονται οι Ουκρανοί είναι η ικανότητα να συγκροτούν στρατιωτικούς σχηματισμούς στο έδαφος προκειμένου να χρησιμοποιούν συνδυασμένους ελιγμούς όπλων για να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.
Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ είπε ότι το ταχύτερο διάστημα που χρειάζεται να μάθει ένας πιλότος να πετά ένα βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος είναι 35 μήνες, διευκρινίζοντας τα πρακτικά ζητήματα που επικαλέστηκε η Βρετανία αναφορικά με την προμήθεια της Ουκρανίας με βρετανικά αεροσκάφη.
“Θα συνεχίσουμε να ακούμε τους Ουκρανούς και να σκεφτόμαστε τι είναι σωστό μακροπρόθεσμα, αλλά – για να κατανοήσουμε την κατάσταση- το ταχύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης για έναν νέο πιλότο διαρκεί περίπου 35 μήνες”, είπε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.
“Ακόμα κι αν αύριο το πρωί ανακοινώσουμε ότι θα τους βάλουμε σε μαχητικά αεροσκάφη, αυτό θα χρειαζόταν μήνες”, δήλωσε ο Ουάλας.
Χθες ο υπουργός ανέφερε ότι ο Λονδίνο δεν έχει λάβει “αμετάκλητη απόφαση” να μην στείλει μαχητικά αεροσκάφη της στην Ουκρανία, αλλά δεν πιστεύει ότι αυτό είναι η σωστή προσέγγιση επί του παρόντος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κάλεσε για εξηγήσεις τους πρέσβεις των χωρών που έκλεισαν τα προξενεία τους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τεχνική Ολυμπιακή: Αγορά κτηρίου γραφείων στη Φρανκφούρτη
- Συρία: Διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων των γυναικών και κατά της Άγκυρας
- Στήριξη 150 οικογενειών με το πρόγραμμα «Δεύτερο Σπίτι» από την Κωτσόβολος και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
- Intralot: Ο Richard Bateson αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής στις ΗΠΑ