ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Στα 660 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone Ελλάδος στο 9μηνο 2022, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 1,5% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα το 2021, στο οποία τα έσοδα ανήλθαν στα 649 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα η κίνηση του δικτύου της εταιρείας η οποία έφτασε τα 210.549 TB, κατέγραψε ιστορικά υψηλά, καθώς αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον ανακοίνωσε αυξημένους πελάτες κινητής, τομέας που δίνει πλέον αυξημένη έμφαση η εταιρεία, ωστόσο είχε μείωσε στους πελάτες σταθερής (ευρυζωνικών συνδέσεων). Ειδικότερα, στη διάρκεια του τελευταίου 9μηνου η εταιρεία πρόσθεσε 16.000 πελάτες κινητής και έχασε 24.000 πελάτες σταθερής.
Με την Vodafone Group, μητρική της Vodafone Ελλάδος, να επικεντρώνεται πλέον στην κινητή τηλεφωνία, η ελληνική θυγατρική αύξησε την πελατειακή της βάση στην κινητή, η οποία ανήλθε στους 4,27 εκατ. πελάτες.
Αλλάζει το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες
Μεγάλο στοίχημα για την Vodafone αποτελεί η αύξηση πελατών κυρίως στην κινητή τηλεφωνία, αλλά και η αύξηση του δικτύου της σε οπτική ίνα και 5G.
Ωστόσο αυτό το επενδυτικό πλάνο, σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούν, έχει σίγουρα μεγάλο κόστος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών, όπως είχε παραδεχτεί και ο CEO της Vodafone Ελλάδος Χάρης Μπρουμίδης, σε εκδήλωση της εταιρείας τον Δεκέμβριο.
O κ. Μπρουμίδης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση τον Δεκέμβριο είχε τονίσει ότι η αύξηση του πληθωρισμού και η ενεργειακή κρίση αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση, λέγοντας ότι η Vodafone Ελλάδας αναμένεται να επιβαρυνθεί με 60 εκατ. ευρώ το έτος 2023/2024, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών στο μέλλον.
Όπως παραδέχονται άνθρωποι της αγοράς αλλά και όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα της ΕΥ, ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη ενέργειας αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την αγορά τηλεπικοινωνιών το 2023. Κι αυτό γιατί βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλλημα. Είτε αυξάνουμε τις τιμές των προϊόντων που προσφέρουμε καθώς τα κόστη και τα επενδυτικά μας πλάνα είναι αρκετά κοστοβόρα, με κίνδυνο όμως να χάσουμε μέρος των πελατών μας, είτε μειώνουμε τις τιμές, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών λόγω του πληθωρισμού έχει μειωθεί, με κίνδυνο όμως να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ρευστότητας, και να μην μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δεσμεύσεις μας.
Ήδη η Nova επέλεξε το πρώτο μονοπάτι, ρίχνοντας πολύ τις τιμές, και μένει να φανεί εάν η επιθετική τακτική που ακολούθησε θα την βγάλει «ασπροπρόσωπη». Vodafone και ΟΤΕ τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής και αρκούνται στο να βγάζουν προσφορές σε κινητή αλλά και στα πακέτα σταθερής και ίντερνετ.
Τα επενδυτικά πλάνα – Οπτικές ίνες και δίκτυα 5G
H Vodafone Ελλάδας στοχεύει στην ανάπτυξη του δικτύου της οπτικών ινών και 5G, και για τον σκοπό αυτό έχει εξαγγείλει επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, η Vodafone έχει στόχο να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα για να φέρει οπτική ίνα μέχρι το σπίτι Fiber to the Home (FTTH) σε 850.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ελλάδας, με στόχο να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η επένδυση αυτή θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του 4ετούς επενδυτικού της προγράμματος, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που λήγει στο τέλος του 2025.
Πλέον επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα για την κατασκευή δικτύων 5G και Fiber to the Home (FTTH) με στόχο να επιτύχει την επιστροφή του κύκλου εργασιών της στα προ πανδημίας επίπεδα.
Tο 5G δίκτυό της σήμερα φτάνει σε πάνω από 140 πόλεις και οικισμούς, καθώς και σε 27 νησιά της χώρας, με την πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπερνά το 50%.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, τόνισε πρόσφατα ότι η εταιρεία επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου της, ολοκληρώνει εκτεταμένες αναβαθμίσεις και έχει εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για να συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά το επενδυτικό της σχέδιο.
Ο κ. Μπρουμίδης έχει ανακοινώσει επίσης ότι η Vodafone έχει στα σκαριά πλάνο για τη δημιουργία μιας νέας αυτόνομης εταιρείας η οποία θα είναι αποκλειστικά για την ανάπτυξη οπτικών ινών και η οποία θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επιπλέον, η Vodafone προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και το έργο των υποθαλάσσιων καλωδίων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Στο Αιγαίο, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πόντιση και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες προσαιγιάλωσης, ενώ στο Ιόνιο απομένουν οι αδειοδοτικές εκκρεμότητες, ώστε, πλην απροόπτου, η τουριστική σεζόν του 2023 να βρει πλήρως διασυνδεμένα τα 10 νησιά που βρίσκονται στις διαδρομές των καλωδίων.
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος τιμών σε σταθερή και ίντερνετ – Σηκώνει το γάντι στον ανταγωνισμό η Cosmote
«Μάχη» για τα δίκτυα 5G – Πώς θα συνεισφέρουν 4,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας