ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και μπορούν να χρησιμεύσουν ως πολύτιμοι συνεργάτες σε άλλες εταιρείες οπουδήποτε στον κόσμο και στην Ιαπωνία, είπε η Σοφία Εφραίμογλου Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, μιλώντας σε Ιάπωνες επιχειρηματίες και επενδυτές στην εκδήλωση στον Japan External Trade Organization (JETRO), στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, κου Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ιαπωνία.
Όπως είπε, το υψηλότερο ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι στην Ελλάδα αφού το 73% του συνόλου των επιχειρήσεων μας επένδυσε στην καινοτομία. Η στροφή στην καινοτομία και η κρατική υποστήριξη έκαναν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανθεκτικές και ικανές να ανταπεξέλθουν σε πολλές κρίσεις, σημείωσε.
Η Ελλάδα, τόνισε, μπορεί να εισήλθε με καθυστέρηση στον ψηφιακό κόσμο, όμως αυτό μπορεί να ήταν τελικά “συγκαλυμμένη ευλογία”, αφού οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια έχουν επιταχύνει τον ρυθμό υιοθέτησης της καινοτομίας και νέα εργαλεία έχουν διευκολύνει τη μετάβαση. “Η Ελληνική Ψηφιακή Επανάσταση που έγινε πράξη υπό τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη έκανε την Ελλάδα να αναφέρεται, σήμερα, ως το νέο χρυσό πρότυπο”, σημείωσε.
Ανθεκτικές και καινοτόμες οι ελληνικές επιχειρήσεις
Όπως είπε η κυρία Εφραίμογλου, χάρη στα γρήγορα βήματα προς την ψηφιακή μετάβαση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, των μεταναστευτικών, γεωπολιτικών και ενεργειακών κρίσεων, οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν ανθεκτικές, χάρη στη στροφή στην καινοτομία σε συνδυασμό με την κρατική υποστήριξη από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Next Generation EU. Το αποτέλεσμα ήταν:
– Μόνο το 9% όλων των ΜΜΕ αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας
– Πάνω από τα 2/3 όλων των ΜΜΕ δήλωσαν αυξανόμενα κέρδη το 2022
-Περίπου τα 2/3 όλων των ΜΜΕ μπόρεσαν να απορροφήσουν περισσότερο από το 50% της αύξησης του κόστους, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων
– Σύμφωνα με την Eurostat, το υψηλότερο ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι στην Ελλάδα καθώς το 73% του συνόλου των επιχειρήσεων μας επένδυσε στην καινοτομία.
Ο ρόλος του ΕΒΕΑ
Είναι σαφές ότι μένουν πολλά να γίνουν, σημείωσε η κυρία Εφραίμογλου και τόνισε ότι το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών, το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, εκπροσωπεί 120.000 επιχειρήσεις με εντυπωσιακή συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας.
Πριν από την πανδημία, είπε η κυρία Εφραίμογλου, μόνο το 9% των ελληνικών ΜΜΕ είχαν ψηφιοποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού τους – σε αντίθεση με το 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις και μόνο το 15% χρησιμοποιούσε συστήματα διαχείρισης πελατών, σε αντίθεση με το 40% για τις μεγάλες.
Η πανδημία όμως πρόσφερε ένα παράθυρο ευκαιρίας που υιοθετήθηκε και αξιοποιήθηκε με ανυπομονησία από επιχειρηματίες με όραμα και ευαισθητοποίηση.
Αναφερόμενη στο ρόλο του ΕΒΕΑ, σημείωσε, ότι βοήθησε στη σταδιακή προσαρμογή των μελών του σε μια νέα πραγματικότητα, εισάγοντας νέα εργαλεία που τα βοήθησαν να προσαρμοστούν στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, ανέφερε, ότι, “στην πλατφόρμα του Επιμελητηρίου, βρίσκεται το Εμπορικό Μητρώο, ένα ενιαίο κέντρο για τη δημιουργία νέων εταιρειών, συνδεδεμένο μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Πλατφόρμας (BRIS) με όλα τα Ευρωπαϊκά Εθνικά Μητρώα Εταιρειών. Όλα τα απαραίτητα έγγραφα εκδίδονται άμεσα, ενώ διασφαλίζεται η διαφάνεια και εδώ και λίγες εβδομάδες μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να δημιουργηθεί μέσω του gov.gr μια πολύ μικρή εταιρεία που ανήκει σε ένα άτομο”.
Επίσης, στην πλατφόρμα βρίσκεται ο Ηλεκτρονικός Οδηγός Ελλήνων Εξαγωγέων, με το προφίλ όλων των ελληνικών εταιρειών με εξαγωγικό προσανατολισμό
και προσφέρεται και η υπηρεσία Business Space Analysis, ένα καινοτόμο σύστημα GIS βασισμένο στην επιχειρηματική ευφυΐα, που προσφέρει ειδικά για τη μεγάλη περιοχή της Αττικής, πλήρη στοιχεία για την τοποθεσία, τη φύση και άλλα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων.
Μερικές από τις ενέργειες του ΕΒΕΑ για την ψηφιακή μετάβαση περιλαμβάνουν:
1. Ενημέρωση των μελών του σχετικά με τα οφέλη, μεθόδους και λειτουργίες νέων τεχνολογιών, όπως το blockchain, και εναρμόνισή τους για να μάθουν πώς να εκμεταλλεύονται τα οφέλη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης — ενός chatbox όπως το GPT (Generative Pretrained Transformer).
2. Διεξαγωγή εκτεταμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και προγραμμάτων αναβάθμισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων και πολύ καλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
3. Παρουσίαση του metaverse, έναν συνδυασμό τεχνολογίας AI, προηγμένης συνδεσιμότητας και WEB3. Μια πρόσφατη μελέτη της McKinsey δείχνει ότι οι επενδύσεις στο metaverse έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και ότι μέχρι το 2030 θα παράγει παραγωγή, αξίας μεταξύ 4 και 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη θερμοκοιτίδα στην Ελλάδα, μια από τις πρώτες στην Ευρώπη, καθώς και ένα δίκτυο επιταχυντή και Business Angel για καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις που μέχρι στιγμής έχει υποστηρίξει περισσότερες από 420 νεοφυείς επιχειρήσεις – και πάει δυνατά. Μέσω διεθνών συνεργασιών, όπως η στρατηγική συνεργασία με την Plug and Play, παρέχονται ευκαιρίες να ενταχθούν στα παγκόσμια οικοσυστήματα καινοτομίας, με στόχο να γίνει η καινοτομία, καταλύτης για την ανάπτυξη εξαγώγιμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και Υπηρεσίες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αλέξης Τσίπρας για Κώστα Σημίτη: Δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος – Σύνδεσε το όνομα του με την είσοδο στην ευρωζώνη
- Σπριντ 9 μηνών για νέες αναβαθμίσεις – Αγωνία για τη δυστοκία της Moody’s – Οι 10 ημερομηνίες κλειδιά
- Τρομακτική υπόθεση εξαφάνισης δημοσιογράφου: Βρέθηκε σε δεξαμενή λυμάτων
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του – Τον επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός (upd)