«Τείχος δημοκρατίας» απέναντι στους νοσταλγούς των Ναζί που έχουν καταδικαστεί από την ελληνική δικαιοσύνη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, υψώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά από σχετική εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθεί στο Κοινοβούλιο τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, υπό τη μορφή τροπολογίας, η οποία έτυχε ενδελεχούς επεξεργασίας, καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, υπό την εποπτεία του Υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη και με τη συμμετοχή κορυφαίων συνταγματολόγων, ακόμα και μέσω παρασκηνιακών άτυπων διαβουλεύσεων με κόμματα της αντιπολίτευσης.

1

Τι προβλέπει η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, στη νομοθετική ρύθμιση που θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο, και στη συζήτηση και ψήφιση της οποίας να σημειωθεί ότι θα λάβει μέρος και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εξαίρεση του συγκεκριμένου ζητήματος από το «κοινοβουλευτικό εμπάργκο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την Κυβέρνηση που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προβλέπεται ουσιαστικά ότι οι αρμόδιες Αρχές (Άρειος Πάγος), πριν δώσουν την έγκριση για να πάρει μέρος ένα κόμμα στις εκλογές, θα πρέπει να εξετάζουν την πραγματική ηγεσία του, ώστε να αποτρέπεται η περίπτωση εκπροσώπησης ακόμα και από τρίτο πρόσωπο, εκτός από τον άμεσα καταδικασθέντα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Με την ίδια πρωτοβουλία, που «πατά» πάνω σε αντίστοιχη του 2021, και για την οποία η Κυβέρνηση εγκαίρως είχε διαμηνύσει ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, θα απαγορεύεται η συμμετοχή στις εκλογές και της «Χρυσής Αυγής», η οποία, αν και δεν καταγράφει πλέον δημοσκοπικά ποσοστά του παρελθόντος, έχει στην ηγεσία της τον επίσης καταδικασμένο πρωτοδίκως και κρατούμενο Νίκο Μιχαλολιάκο. Με τον νέο νόμο η συμμετοχή του εν λόγω κόμματος στις εκλογές θα απαγορεύεται και υπό την ηγεσία άλλου προσώπου, όπως για παράδειγμα της κόρης του Μιχαλολιάκου.

Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης, όπως καταδεικνύει και η δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, στην οποία καταγράφεται ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 73,8% συμφωνεί με την απαγόρευση του «κόμματος Κασιδιάρη» (έναντι του 22,2% που διαφωνεί).

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στην ίδια δημοσκόπηση, το κόμμα «Έλληνες» του έγκλειστου πρώην «χρυσαυγίτη», για πρώτη φορά, καταγράφεται να λαμβάνει ποσοστό 3,4% στην πρόθεση ψήφου, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους για είσοδό του στη Βουλή, εφόσον τα δημοσκοπικά ευρήματα επιβεβαιώνονταν και δεν είχε υπερψηφιστεί από την Βουλή η σχετική απαγόρευση.

Οι κομματικοί συσχετισμοί και οι εκλογικές προεκτάσεις

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αν και υπάρχει επιφυλακτικότητα για την τελική διατύπωση της κυβερνητικής ρύθμισης («θα τη δούμε και αναλόγως θα πράξουμε», έλεγαν χαρακτηριστικά), εκτιμούν ότι ο νόμος που θα διέπει τα συγκεκριμένα πολιτικά μορφώματα και την απαγόρευση της κοινοβουλευτικής τους εκπροσώπησης, πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένος και να προσδιορίζει σαφώς τον ναζιστικό, ρατσιστικό και ακραία εθνικιστικό χαρακτήρα τους. Δεν αποκλείουν ωστόσο, την υπερψήφιση του νομοθετήματος με το πρόδηλο ουσιαστικό και συμβολικό περιεχόμενο και μήνυμα προς την κοινωνία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ τόσο απέναντι στην Κυβέρνηση όσο και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, πριν εισαχθεί η διάταξη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διασφάλιση ως προς την συνταγματικότητα της.

Από την πλευρά της Κυβέρνησης τονίζεται ότι το νομοθέτημα «θα περάσει ακόμα και με τις ψήφους της ΝΔ, καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία. Ωστόσο, πιθανή υιοθέτηση του με τη συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ θα ενίσχυε τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη-είτε από την πρώτη Κυριακή είτε εφόσον δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία της ΝΔ ακόμα και μετά από τη δεύτερη κάλπη- μετά από προγραμματική συμφωνία και παρά το κλίμα που δημιούργησε το ζήτημα της τηλεφωνικής παρακολούθησης του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του mononews, δήλωσε:

Με νομοθετική διάταξη που εισηγείται η Κυβέρνηση, η οποία θα κατατεθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα σταλεί για διατύπωση γνώμης στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και θα ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τίθεται φραγμός στο να συμμετέχουν στις εκλογές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες εμφανίζονται με το μανδύα πολιτικού κόμματος. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η υφιστάμενη ρύθμιση που απαγορεύει να συμμετέχουν στην ηγεσία πολιτικού κόμματος όσοι έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της Πολιτείας, περιλαμβανομένης όχι μόνο της εικονικής ηγεσίας, αλλά της πραγματικής ηγεσίας, όσων δηλαδή ασκούν την πραγματική ηγεσία του κόμματος.

Επιπλέον, κατά την ανακήρυξη συνδυασμών θα λαμβάνεται υπόψη η τυχόν καταδίκη στελεχών των κομμάτων για τα αδικήματα αυτά. Την αξιολόγηση αυτή προβλέπει, άλλωστε, και το ίδιο το Σύνταγμά μας, σύμφωνα με το οποίο η οργάνωση και η δράση του κόμματος οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Την κρίση για τα κωλύματα αυτά θα κάνει ο Άρειος Πάγος κατά το στάδιο της ανακήρυξης των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Η διάταξη είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα διότι δεν εμποδίζει τη συμμετοχή στις εκλογές υποψηφίων που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα από την ελληνική Δικαιοσύνη, αφου αποκλείει μόνο τη συμμετοχή τους στην ηγεσία των κομμάτων τους, χωρίς να περνά σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων. Είναι χρέος όλων μας, είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, αξιοποιώντας την ανοχή που ίδια η Δημοκρατία επιδεικνύει σε αυτούς. Είναι η ώρα της ευθύνης, είναι η ώρα της κοινής απάντησης για όλους μας.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Θλιβερή και απαράδεκτη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εύσημα για την επένδυση του Ομίλου Japan Tobacco στην Ελλάδα