• Big Story

    Τράπεζες: Φόβοι για μη επίτευξη των στόχων του α’ τριμήνου. Τι προβληματίζει τους τραπεζίτες

    Λονδίνο


    Πίσω από τους στόχους τρέχουν οι τραπεζίτες, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους όλα πηγαίνουν ανάποδα. Οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων που δεσμεύουν τον κλάδο «σκοντάφτουν» στο κακό οικονομικό περιβάλλον, στην αβεβαιότητα γύρω από την αξιολόγηση, στην καθυστέρηση νομοθέτησης των κατάλληλων εργαλείων, στην αναμονή των επιχειρήσεων για ευνοικότερες ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

    Οπως εξηγούν στο mononews τραπεζίτες, μέχρι να λειτουργήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που μόλις χθες βγήκε σε διαβούλευση χωρίς μάλιστα να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα σημεία με τους θεσμούς, εκατοντάδες επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε ρυθμίσεις ελπίζοντας σε καλύτερους όρους.

    Την ίδια στιγμή, οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος «τρέχουν» και υπάρχει ανησυχία ότι στην καθιερωμένη επίσκεψή της η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του ευρωπαικού εποπτικού μηχανισμού, θα χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου.

    Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η στάση των επενδυτών που δηλώνουν ότι δεν έχουν πειστεί για τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να ανταποκριθούν στην ριζική μείωση των NPLs, στάση που αποτυπώθηκε στο πρόσφατο event της UBS στο Μιλάνο όπου μεγάλα ευρωπαικά funds «εξέτασαν» ιταλικές και ελληνικές τράπεζες με ενδιαφέρον ειδικά στα προβληματικά δάνεια.

    Ηδη, οι νέες καθυστερήσεις καταγράφουν άνοδο, από αδυναμία πληρωμής ή από ενός είδους στάσης πληρωμών εν αναμονή εξωδικαστικού συμβιβασμού και υπολογίζονται σε περίπου 1 δις.ευρώ.

    Εάν η τάση αυτή διατηρηθεί εύλογα δεν μπορεί να πιαστεί ο στόχος τριμήνου, ανατρέποντας την καλή εικόνα του 2016,  αφού όχι μόνο αυξάνονται οι καθυστερήσεις αλλά δεν γίνονται αναδιαρθρώσεις, δεν γίνονται πλειστηριασμοί και άρα, δεν υπάρχει εισπραξιμότητα ενώ δεν προχωρούν ούτε καν πωλήσεις δανείων καθώς εκκρεμεί η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς.

    Το μόνο όπλο που έχουν αυτή τη στιγμή οι τράπεζες είναι οι καταγγελίες ληξιπρόθεσμων δανείων, οι οποίες θα επισπευσθούν τους επόμενους μήνες, τόσο για τους αποδεδειγμένα στρατηγικούς κακοπληρωτές, όσο και για τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες.

    Για περίπου μια διετία, οι τράπεζες επιχειρούσαν την επικοινωνία με τους δανειολήπτες ώστε να προχωρήσουν αναδιαρθρώσεις αφήνοντας μεγάλο αριθμό ληξιπρόθεσμων δανείων να μένει χωρίς παρέμβαση.

    Υπό την πίεση της υλοποίησης των στόχων, θα προχωρήσουν σε καταγγελίες και σειρά ένδικων μέσων έναντι των οφειλετών που κρίθηκαν μη συνεργάσιμοι και δεν ανταποκρίθηκαν στις επιστολές που έλαβαν από τις τράπεζες.
    Πρώτοι θα βγουν «στη σέντρα» οι αποδεδειγμένα strategic defaulters ενώ ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια στο επίκεντρο βρίσκονται τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών που δεν έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.

    Ο στόχος είναι να αυξηθούν οι καταγγελίες δανείων και η προσφυγή των τραπεζών σε ένδικα μέσα και το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων να υποχωρήσει στο 1% – 7% τον Δεκέμβριο του 2019 από 6% – 26% που ήταν τον Ιούνιο 2016. Η άσκηση ένδικων μέσων επιδιώκεται να κινείται από 87% έως 100% καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου έως το 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μέρκελ – Λαγκάρντ: Η τύχη της Αθήνας στα χέρια των ισχυρών κυριών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Μανώλης Κυπριανίδης: Ο πραγματικός λόγος θανάτου του επιχειρηματία. Τι φοβόταν και είχε βάλει θωρακισμένη πόρτα στην βίλα του;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα τρία σενάρια για την ελληνική διάσωση – Οι ημερομηνίες κλειδιά



    ΣΧΟΛΙΑ