ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι πρώτες σοβαρές εντολές πώλησης σε μια σειρά από blue chips εκδηλώθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση με δύο εντολές, στον ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 και στον Φουρλή ΦΡΛΚ -100,00% να συγκεντρώνουν τα βλέμματα της αγοράς.
Στον ΟΤΕ, που έγινε και ο μεγαλύτερος τζίρος σε μετοχή στο χρηματιστηριακό ταμπλό, σχεδόν 19 εκατ. ευρώ, διακινήθηκαν 1,290 εκατ. τεμάχια, με το χαρτί να γράφει ενδοσυνεδριακά τα 15 ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί από τις 28, Νοεμβρίου 2022 και να κλείνει στα ενδοσυνεδριακά τάρταρα, τα 14,47 ευρώ.
Η μετοχή συνέχισε και στον πρώτο μήνα του 2023 με απώλειες, συνολικά κοντά στο 1%, μετά από ένα 2022 που η σωρευτική πτώση ανήλθε σε 10%.
Καθ’ όλο τον Ιανουάριο μέτρησε 12 πτωτικές συνεδριάσεις, έναντι 8 ανοδικών και μίας αμετάβλητης, όταν στο υπόλοιπο ταμπλό επικρατούσαν συνθήκες πάρτι.
Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή , 27/1, η μετοχή είχε κλείσει με άνοδο 2,74%, στα 15 ευρώ και τζίρο 11,5 εκατ. ευρώ.
Οι πληροφορίες από Έλληνες διαχειριστές αναφέρουν ότι τοποθετήθηκαν funds που πόνταραν στην αναβάθμιση της οικονομίας από την Fitch, κάτι που έγινε.
Με τη διαφορά όμως, ότι πολύ γρήγορα το καλό κλίμα που πήγε να δημιουργηθεί, ξεφούσκωσε.
Πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν διασταυρωθεί, αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός εκ μέρους της Deutsche TELECOM για την παραμονή της στην Ελλάδα, ειδικά σε μία περίοδο που ο ανταγωνισμός μειώνει τα τιμολόγια, με τον ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 να ακολουθεί, εξέλιξη που ενδεχομένως επηρεάσει τα αποτελέσματα.
Επίσης στην αγορά ψυθιρίζονται αρκετά οσον αφορά την προσπάθεια να παραμείνει η μετοχή σε ένα στενό εύρος τιμών μεταξύ 14,60 και 14,80 ευρώ.
Ουδείς αντιλαμβάνεται τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν οσοι προσπαθούν να καθηλώσουν την μετοχή.
Την ίδια ώρα απόδοση 11,69% μετράει για τον πρώτο μήνα της χρονιάς ο Φουρλής ΦΡΛΚ -100,00% . Που χθες όμως, σε μία συνεδρίαση που οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 156 εκατ. ευρώ, η μετοχή όχι απλώς έκλεισε στο «κόκκινο», αλλά και με έκδηλη αδιαφορία από πλευράς επενδυτικού κοινού, αφού άλλαξαν χέρια μόλις… 13.000 κομμάτια.
Οι απώλειες ανήλθαν σε 2,16%, με την μετοχή να κλείνει στο 3,63.
Η παρανόηση ότι το deal για την πώληση της θυγατρικής Interspοrt με τα 12 καταστήματα στην Τουρκία σε τιμή enterprise value των 3 εκατ. ευρώ, «η συναλλαγή βασίζεται σε Enterprise Value €3 εκατ. περίπου», έγραφε η ανακοίνωση της 26ης Ιανουαρίου, δημιουργεί μείζον ζήτημα χρηματιστηριακής αξιοπιστίας, αναφέρουν χρηματιστές.
Κι αυτό, διότι την επόμενη μέρα, 27/1, λίγο πριν τις έξι το απόγευμα, κι ενώ η αγορά έχει κλείσει για Σαββατοκύριακο σε νεότερη ανακοίνωση, η Φουρλής διευκρίνιζε ότι το τίμημα ήταν τελικά 1,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 1,25 το εισέπραξε και τις υπόλοιπες… 250 χιλιάδες θα τις εισέπραττε σε… δύο χρόνια!
Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα έσοδα που θα φανούν στα αποτελέσματα του α’ 3μηνου ανέρχονται στις 500 χιλιάδες ευρώ, όταν τα ποσά που έχουν δαπανηθεί τα τελευταία 10 χρόνια από την εμπλοκή σε μία οικονομία χώρας σαν την Τουρκία ήταν της τάξης των πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Fitch: Αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς σε “Β” από “Β-“
Intrakat: Στις 2 Φεβρουαρίου η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών