• Big Story

    Τους αφήνουμε να μας δουλεύουν…

    Τσίπρας


    Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν στους Έλληνες απανταχού της Γης τα χαρμόσυνα νέα που ανήγγειλε από τα Ιωάννινα ο Χρήστος Σπίρτζης. Επιτέλους! Χάρη στην κυβέρνηση, «η Ελλάδα γιορτάζει την έξοδό της από την κρίση!»

    Η δήλωση αυτή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών από τα Ιωάννινα, όπου βρέθηκε για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, είναι η τελευταία από παρόμοιες τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης, που προσπαθούν να παρουσιάσουν μια διαφορετική εικόνα για την κατάσταση της χώρας από την πραγματικότητα. Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η πρόσφατη περίπτωση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντώνη Πετρόπουλου, για τους ευγνώμονες ελεύθερους υπαλλήλους, που έβγαιναν στους δρόμους για να του εκφράσουν τις ευχαριστίες τους για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

    Και οι δύο περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν με πλήθος καυστικών σχολίων από τους πολίτες. Αλλά τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τις επικοινωνιακές τακτικές της κυβέρνησης, ούτε καν ο εξευτελισμός που υφίστανται τα μέλη της.

    Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για την απόφαση του Eurogroup – αναφορικά με την οποία ήταν και το παραπάνω υπεραισιόδοξο σχόλιο του κ. Σπίρτζη – έρχονται σε αντίθεση με το πώς βιώνουν οι Έλληνες την κατάσταση.

    Οι αριθμοί του προϋπολογισμού μπορεί να ευημερούν, ο τρόπος με τον οποίο όμως επέλεξε να το επιτύχει η κυβέρνηση προκαλεί ένα τεράστιο κόστος στους πολίτες.

    Τα capital controls, αποτέλεσμα μιας λανθασμένης διαπραγμάτευσης πριν από 2 χρόνια, παραμένουν και προκαλούν πνιγμό στην επιχειρηματικότητα. Το τρίτο μνημόνιο και ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε η κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους της έφεραν μια παράλογη αύξηση της φορολογίας και μείωση σε συντάξεις και μισθούς. Ο πληθωρισμός επανήλθε μετά από καιρό. Οι καταθέσεις αρχίζουν να μειώνονται ξανά, τα κόκκινα δάνεια διογκώνονται. Η ανεργία σκαρφάλωσε ξανά σε ιστορικά υψηλά 15ετίας τον Ιανουάριο. Το χρέος συνεχίζει να παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η φτώχεια στην Ελλάδα κατάφερε να γίνει είδηση ακόμα και στην οικονομικά κατεστραμμένη Βενεζουέλα!

    Οι αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup έχουν μακροπρόθεσμα και υπό προϋποθέσεις θετικά στοιχεία για την Ελλάδα, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση η νίκη που παρουσιάζει ο κ. Σπίρτζης. Έρχεται μετά από μια νέα υποχώρηση της κυβέρνησης πάνω σε αρκετές από τις «κόκκινες» γραμμές της, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης. Και συνοδεύεται από αβεβαιότητα και από νέα επίπονα μέτρα που θα επιβληθούν στους Έλληνες.

    Η επικοινωνιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υποβαθμίσει τα σκοτεινά σημεία της απόφασης, αφήνοντας θολά τα τεχνικά σημεία και να υπερτονίσει τα θετικά στοιχεία που φέρει και το τελικό αποτέλεσμα, όπως ελπίζει να προκύψει. Η αντιπαράθεση των απόψεών της με τις δηλώσεις των δανειστών, δημιουργεί μια εικόνα πως «δεν συμφωνεί με τους δανειστές για το τι συμφώνησε μαζί τους». 

    Η κατάσταση θυμίζει αρκετά την περίοδο πριν από ακριβώς 2 χρόνια. Το 2015, λίγο μετά την συνάντηση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου του 2015, η κυβέρνηση παρουσίαζε με απόλυτη ικανοποίηση και υπερηφάνεια την προσωρινή συμφωνία που είχε καταφέρει να επιτύχει η διαπραγμάτευση του Γιάνη Βαρουφάκη. Τότε που έμπαινε στην πολιτική και οικονομική ζωή έμπαινε ο όρος της «δημιουργικής ασάφειας», με τραγικά αποτελέσματα τους επόμενους μήνες.

    Υπάρχει πάντως μια σημαντική διαφορά σε σχέση εκείνη την περίοδο. Ο στόχος της επικοινωνιακής τακτικής της σημερινής κυβέρνησης μοιάζει να είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, που δέχεται έντονη κριτική από το εσωτερικό του από πρώην μέλη της κυβέρνησης, που έχουν λόγους να αισθάνονται «αδικημένα».

    Οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα είναι δύσκολες, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται προς το παρόν πως θέλει να ακολουθήσει σκληρή γραμμή. Η κυβέρνηση γνωρίζει πως τα δύσκολα έρχονται μπροστά της. Μέχρι τότε, το «δούλεμα» θα συνεχίζει…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σόιμπλε: «Πολιτικά» δύσκολες οι μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα – Προς Απρίλιο πηγαίνει η συμφωνία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα: Έτσι θα πείσει η κυβέρνηση τους βουλευτές της να ψηφίσουν τα μέτρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurogroup: Η κυβέρνηση πήρε ανάσα, τα δύσκολα εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά της



    ΣΧΟΛΙΑ